karina Napisano 27 Września 2013 Zgłoś Napisano 27 Września 2013 jeszcze dodam ze znalazłam w warszawie prawnika, powiedzial ze moge do niego przyjechac w tej sprawie na konsultacje, powiedzial ze dowiem sie duzo cieawych i zaskakujacych mnie faktow i ze wiedza bedzie cenna, nie wiem co robic czy jechac czy poczekać? Czy tak tylko ładnie mówi zeby naciagnąć? jak myslisz? Ciekawe i zaskakujace fakty to sa na kanale telewizyjnym, ktory sie nazywa Geographic Channel. Wiedza jest zawsze cenna - zapewne sie to odzwierciedli w jego cenie za te "ciekawe i zaskakujace rzeczy". Moja rada: daj sobie spokoj. W Twojej sprawie nie ma "ciekawych i zaskakujacych faktow" - w Twojej sprawie trzeba znalezc rozwiazanie i Ci pomoc.
karina Napisano 28 Września 2013 Zgłoś Napisano 28 Września 2013 Teraz slow kilka ode mnie (troszke chaotycznie, ale nie ma czasu wiec pisze tylko w skrocie). 1. Nie wiem co powiedzieli Ci prawnicy ani nie wiem do kogo dzwoniles - jesli byly to konsultacje bezplatne to trudno aby Ci ktos mowil jakie sa "myki" w prawie Niemniej jednak mozna bylo Wasza sprawe przyspieszyc. Byc moze prawnicy z ktorymi rozmawiales nie robia tego, byc moze nie wiedzieli o tym, albo nie chcieli Ci powiedziec za free. Trudno aby ktos do mnie zadzwonil a ja bym mu mowila jak ma kombinowac z urzedem imigracyjnym. Taka mozliwosc jest, z takiej mozliwosci sie korzysta i sama robilam to kilkadziesiat razy (nie tylko z osobami z Polski) i przewaznie sie udawalo. Kolejka to kolejka ale jest przepis, ktory mowi, kiedy sprawe mozna przyspieszyc. Trzeba tylko troche checi, pomyslec i przynajmniej sprobowac, bo w gre wchodzi dziecko. 2. Ty nie robisz zadnego update dot. nowej pracy - to sie dopiero robi na nastepnym etapie sprawy. Jesli wyslesz im cokolwiek, zattrzyma to sprawe a nic nie pomoze, bo Twoje zarobki sa brane pod uwage pozniej. 3. Wnioski o wize K-4 w wiekszosci pokrywaja sie z I-130 przy czym w wiekszosci hamuja niejako owe I-130 - dlatego ja tego nie robie. Mimo wszystko lepiej jest aby I-130 toczylo sie samo, bo jest to proces szybszy (z moich obserwacji). Sami widzicie, ze Wasza I-129f toczy sie juz prawie pol roku. W tym czasie I-130 (jako sama petycje) powinna byc approved. USCIS moze Wam polecac co chce - oni nie znaja Waszej sytuacji i nie sa prawnikami, ktorzy chca dla Was dobrze; oni sa urzednikami, ktorzy podaja Wam rozne opcje. Powinni tez powiedziec jakie sa plus i minusy kazdej z tychze opcji. 4. Nie jest prawda, ze request for evidence wysyla sie w ciagu 30 dni. Jest tutaj mnostwo ludzi, ktorzy RFE dostali po 3-4 miesiacach, a nawet pozniej. Ostatnio mialam mezczyzne, ktory dostal RFE po 6 miesiacach. 5. Z paszportem syna nie jest tak do konca. Przede wszystkim Ambsada Amerykanska w Polsce jest very flexible jesli chodzi o paszporty... Sytuacja sprzed 2 tygodni: mezczyzna byl w USA ostatni raz w 1994 roku, dokladnie wtedy mial 13 lat, wrocil kiedy dostal obywatelstwo po matce (doslownie mial paszport amerykanski przez tydzien i wrocili do Polski), jego dziecko urodzilo sie w 2012 roku i dostalo paszport amerykanski bez zadnych pytan. Takich sytuacji moge mnozyc wiele. Prawo jest prawem, ale wielu osob w Ambasadzie nawet nie pytali co i jak. Dlatego najpierw najlepiej udac sie do ambasady i jesli odmowia, wtedy zaczac dzialac w inny sposob. Bo jakkolwiek by nie patrzyl, dziecko jest ponizej 3 roku zycia i w tym przypadku - jesli decydujecie sie na I-130 - spelnialiscie przynajmniej 2 kryteria aby sprawa byla przyspieszona. 6. Na dzien dzisiejszy tak czy inaczej jesli nie wiecie czy sprawa sie toczy tak jak powinna i chcecie zasiegnac informacji, powinniscie skontaktowac sie z kims, kto Wam pomoze - raczej nie z osoba z Warszawy, chyba, ze chcecie byc biedniejsi o kilkaset zlotych i zyc nadal nadzieja.. Byc moze jest cos co hamuje Wasza sprawe, byc moze cos sprawdzaja - takich "byc moze" mozna by mnozyc... Powodzenia.
Kiiniia Napisano 28 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 28 Września 2013 Jest mozliwa jakaś pomoc z Twojej strony, taka bardziej prywatna pomoc, porada itp.? Jest wogóle możliwość umówienia się na przykład na rozmowe z konsulem telefonicznie aby uzyskać wiecej informacji i dowiedzieć się szczegółów wszystkiego czy tak się nie da?
Kiiniia Napisano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Chyba nie możemy liczyć na nikogo...
gduska Napisano 6 Października 2013 Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Piszcie do Kariny na priv, umowcie sie na rozmowe z prawnikiem w USA.
Kiiniia Napisano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Pisałam i dzwoniłam, ale skonczyło sie na jednej rozmowie i obiecankach... teraz nawet dodzwonic sie nie da... a jak pisalam zalezy nam na czasie... a chyba kontakt z prawnikiem jest najwazniejszy a z Karina wogóle kontaktu nie ma...
Joyanna Napisano 6 Października 2013 Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Pisałam i dzwoniłam, ale skonczyło sie na jednej rozmowie i obiecankach... teraz nawet dodzwonic sie nie da... a jak pisalam zalezy nam na czasie... a chyba kontakt z prawnikiem jest najwazniejszy a z Karina wogóle kontaktu nie ma... Moze jest zasypana robota,takich jak Wy,ktorym zalezy na czasie jest wielu-jedynie co moge doradzic to cierpliwosc.
Kiiniia Napisano 8 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 8 Października 2013 Chyba zadzwonie do ambasady i umowie sie na rozmowe z konsulem, tam moze dowiem sie czegos, bo siedzenie z zalozonymi rekami to mnie juz do bialej goraczki doprowadza...
Joyanna Napisano 8 Października 2013 Zgłoś Napisano 8 Października 2013 Chyba zadzwonie do ambasady i umowie sie na rozmowe z konsulem, tam moze dowiem sie czegos, bo siedzenie z zalozonymi rekami to mnie juz do bialej goraczki doprowadza... ktos pisal juz na tym watku,ze konsul nie ma nic do tego.Moze niech Twoj maz poszuka jakiegos dobrego prawnika w USA,ktory wam pomoze,przejzy papiery,doradzi. jak sprawdzasz wasz status na USCIS stronie to co masz napisane? ktore koleczko sie swieci na niebiesko??
Kiiniia Napisano 9 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 9 Października 2013 Drugie czyli Initial Review. A dzwoniłam do ambasady i nie da sie umówić z konsulem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.