Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna - Zaproszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Jakie dokumenty dodatkowe na wszelki wypadek warto wziąść?? (warto fatygować sie u pracodawcy o zaświadczenie o zaropkach, jak we zniosku sie podaje ile sie zarabia, wyciąg z banku ile się posiada środków, i inne ale jakie)

2. Pytanie: Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action? - aresztowany lub skazany za przestępstwo lub przestępstwa.

Zrobiłem niedawno (koniec lipca) mały wybryk, (nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem i sam nie wiem czemu to zrobiłem, był to moment niezastanowienia sie i jakiegoś otumienia, wziołem rzecz ze sklepu na wartosc 299zł, oczywicie od razu zapłaciłem ale policje ochrona wezwała i mnie spisali) sprawa aktualnie jest w toku, ale zakończy sie UMORZENIEM WARUNKOWYM porkurator sie zgodził i z prowadzacym napisalismy podanie o umorzenie warunkowe i mówi on i prokurator ze sędzia to podczyma i raczej na 99% bedzie WARUNKOWE UMORZENIE, kazali tylko czekać na list od sądu z powiadomieniem jak to sie na 100% zakonczyło (gdzies w październiku pewnie przyjdzie.

Tam sie pytaja (DS 160) czy byłem aresztowany lub skazany.

Zadawałem pytania na forum prawnym jak to jest z warunkowym umorzeniem, powiedzieli mi ze "warunkowe umorzenie" nie jest skazaniem/karaniem i ze w deklaracjach moge pisac że jestem nie karany.

Aresztowany nie byłem, skazany/karany też nie byłem (bo warunkowe umorzenie nie jest skazaniem) wiec wydaje mi sie że w tym pytaniu we wniosku DS 160 raczej powinieniem postawić kropke na odpowiedzi "NO"

A co wy o tym myślicie??

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

masz sie pytac o prawie imigracyjnym USA a nie jak jest w Polsce ;) jesli chodzi o ta sprawe ze sklepem. bo starasz sie o wize do USA i tym zasadom podlegasz.

mozesz wziasc wiele innych zaswiadczen a jak poczytasz to forum to zobaczysz ze to odbywa sie na zasadzie pytan i odpowiedzi a nie wielu zaswiadczen

I tak tego bez pytania nie pokazesz tak samo zaproszenie :)

Napisano

Ja podałem przykład mojej sprawy jak wyglada.

Wiec jaka mam dać odpowiedź na to pytanie o karalność/skazanie??? (ani skazany nie jestem i nie będę, ani aresztowany nie byłem)

Mi sie wydaje ze odpowiedź "NO"

Napisano

pyt.1. (post z 14 września z 19.52)

pyt.2. pobieram blankiet opłaty $160 i jak go otworze to nie ma blankietu tylko wymienione 3 przypadki: Przypadek 1, przypadek 2, przypadek 3, o co to chodzi?

Napisano

pyt.1. (post z 14 września z 19.52)

pyt.2. pobieram blankiet opłaty $160 i jak go otworze to nie ma blankietu tylko wymienione 3 przypadki: Przypadek 1, przypadek 2, przypadek 3, o co to chodzi?

golec, to jest instrukcja do korzystania z aplikacji. Tam jest wszystko opisane krok po kroku, łącznie z obrazkami, przeczytaj i zastosuj.

Napisano

Ponawiam pyt.1 (post z 14 września z 19.52)

__________________________________________________________________________________________

2. Wiem już w czym był problem. Obecny kurs, a wiec i dokument jest ważny do 20.09.2013, czyli jeśli wpłace kase to do kosula też musze udać sie do 20 września???

3. Z tym wydrukowanym blankietem udaje sie na poczte/bank pocztowy, wplacam kase i poczta daje mi coś jakies potwierdzenie że wpłaciłem??? (jak to wygląda?)

4. Czy poczta pobiera jakąś opłatę czy płace tylko tyle co na blankiecie??

Napisano

Na pytanie 3 znalazłem odpowiedź na stronie ambasady, ale juz po napisaniu posta.

Wole na poczcie bo jakoś do tego systemu online nie mam zaufania (na stronie ambasady pisza ze przez pomyłke może naliczyć opłate podwójnie, wole nie rysykować.

Jeszcze bym prosił na odpowiedzi na pytania: 1,2,4

Napisano

odp1 masz miec wymagane dokumenty na rozmowe

reszta to jak sam poczytasz na wiele sie nie zda ,bo i tak nikt o nie zapyta a na sile nie pokazesz nic z tych zaswiadczen ;) i zaproszenia

odp 2 jak oplacisz oplate i umowisz sie potem na rozmowe to bedzie ten wazny kurs,co innego jak oplacisz i bedziesz zwlekac ;)

odp4 bank pocztowy nie pobiera zadnych oplat,placisz tyle ile a tym blankiecie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...