Skocz do zawartości

Ślub Z Obywatelem Ameryki (Weteranem) - Waiver

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kurcze uzywacie takich sformułowań, że totalnie się pogubiłam:( Może napiszę jeszcze, że mąż wczoraj dzwonił do Ambasady US w Polsce i powiedzieli mu, że to nie jest tak, że oni mają coś przeciwko mnie, ale o to, że bez załatwienia waivera nie moze konsul dac mi wizy, bo jest to niezgodne z prawem.

Na temat tego co mówią w ambasadzie/konsulacie można książkę napisać. Ambasada nie jest od udzielania porad prawnych.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Robia problem bo zlamalas prawo... A w Twojej gestii było sie dowiedziec ze Ci wiza nie przysluguje za overstay. Dowiedzialas sie teraz- trudno.

Nie ma co plakac tylko brac sie do roboty. Skontaktujcie sie z JAG i bierzcie sie za waiver :)

edit: waiver i tak sie sklada dopiero po odmowieniu wizy. Nie wczesniej.

Napisano

Robia problem bo zlamalas prawo... A w Twojej gestii było sie dowiedziec ze Ci wiza nie przysluguje za overstay. Dowiedzialas sie teraz- trudno.

Nie ma co plakac tylko brac sie do roboty. Skontaktujcie sie z JAG i bierzcie sie za waiver :)

edit: waiver i tak sie sklada dopiero po odmowieniu wizy. Nie wczesniej.

tego też nie wiedziałam, ok już sie napłakałam teraz czas zacząć działać. Dziekuję za wszystkie rady baaaardzo:)

Napisano

bo od dawania wizy jest Konsula a nie KCC .Oni zbieraja dokumenty dlatego tez ktos moze 1 rok czekac na rozmowe,niby widzi ze jest ok a wychodzi bez wizy.

Nie Ty pierwsza tak myslisz i sadzisz,mamy na forum pare podobnych przypadkow.

Napisano

Anulka, Twój mąż powinien też zwrócić zię o pomoc do swego kongresmana. obszernie opisać Waszą sytuację i jego utratę zdrowia w służbie dla Ameryki, itd. itp. Kongresmani zazwyczaj reagują na wszelkie problemy swoich wyborców, szczególnie weteranów, tak że jego poparcie może wiele zdziałać. JAG oczywiście też.

Napisano

Anubis - kongresman nic tu nie pomoże, więc nie dawaj fałszywych nadziei. Dokładnie zostało wyżej napisane co trzeba co zrobić i od tego nie ma odstępstw.

Napisano

Tu sie ma niestety o jaką pomoc zwracać - kongresman może pomóc jak petycja gdzieś ugrzęźnie, a nie w momencie jak zostanie odmówiona wiza z oczywistych powodów.

Napisano

Mozna sprobowac zaangazowac senatorow/kongresmenow ale... to raczej nic nie da,

Ambasada jedynie go poinformuje ze macie prawo do waivera.

Tak samo przy AP- kongresmen tez nic nie pomoze..

Do autorki- ... co mialas wbite w I-94? w tym bialym swistku w paszporcie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...