Skocz do zawartości

Wylosowana W Dv A Córka Powyżej 21 Lat Proszę O Radę

dora123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Właśnie skończyłam przeglądanie stron rządowych USA i forów i wygląda na to że córce przepadła GC.Z tego co udało mi śię wyczytac wiek dziecka w dniu rozmowy z konsulem jest pomniejszany o czas od wysłania zgłoszenia (01.10.2012) do chwili informacji o wylosowaniu (31.05.2013 r) czyli 8 msc (242 dni) ,po takim rozrachunku jeśli delikwent przekracza 21 lat to nie kwalifikuje się na GC.Tak wygląda sprawa typowo urzędowo.

Szkoda że nie odezwał się ktoś kto w praktyce miał taki przypadek i był w konsulacie z dzieckiem w takim wieku.Może konsul podchodzi do takich przypadków indywidualnie albo można się odwołac?W końcu chodzi o poślizg kilku miesięcy.W inym przypadku zostaje tylko kilkuletni sponsoring.A plany były rozległe,córka miał po trzecim roku studiów kontynuowac w USA.

Jeśli ktoś zna podobny przypadek i się udało proszę o post.

Do Karina:

Po to wymienia sie te dzieci, ze do 21 roku dziecko ma status "child" dla przepisow imigracyjnych. I nie mozna zrobic przepisu mowiacego, ze jesli dziecko ma 20 lat i 6 miesiecy to z pewnoscia w dniu interview przekroczy 21 lat i prosze to dziecko pominac. Prawo jest prawem, przepis jest przepisem i dlatego czy dziecko ma 2 lata, czy ma 15 lat czy ma 20 lat i 9 miesiecy to nalezy je zglosic...

Karinko ale można wyjśnic w warunkach DV system wyliczenia wieku dla dzieci w wieku do 21 lat ,(to co napisałam powyżej),żeby każdy mógł sam wyliczyc czy jego dziecko się zakwalifikuje i nie nastawiac sie na wyjazd czyniąc jakies plany.Napewno prawo jest

prawem ale co mamy w takim przypadku zrobic zostawic corkę w Polsce "samą sobie" i jechac? , wprawdzie ma 22 lata ale jest w takcie studiów i jest na naszym utrzumaniu a wizja że nie zobaczymy jej dłuzszy czas też nie jest miłą perspektywą bo podejrzewam że na wizę turystyczną nie może liczyc.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam.

Właśnie skończyłam przeglądanie stron rządowych USA i forów i wygląda na to że córce przepadła GC.Z tego co udało mi śię wyczytac wiek dziecka w dniu rozmowy z konsulem jest pomniejszany o czas od wysłania zgłoszenia (01.10.2012) do chwili informacji o wylosowaniu (31.05.2013 r) czyli 8 msc (242 dni) ,po takim rozrachunku jeśli delikwent przekracza 21 lat to nie kwalifikuje się na GC.Tak wygląda sprawa typowo urzędowo.

Szkoda że nie odezwał się ktoś kto w praktyce miał taki przypadek i był w konsulacie z dzieckiem w takim wieku.Może konsul podchodzi do takich przypadków indywidualnie albo można się odwołac?W końcu chodzi o poślizg kilku miesięcy.W inym przypadku zostaje tylko kilkuletni sponsoring.A plany były rozległe,córka miał po trzecim roku studiów kontynuowac w USA.

Jeśli ktoś zna podobny przypadek i się udało proszę o post.

Do Karina:

Po to wymienia sie te dzieci, ze do 21 roku dziecko ma status "child" dla przepisow imigracyjnych. I nie mozna zrobic przepisu mowiacego, ze jesli dziecko ma 20 lat i 6 miesiecy to z pewnoscia w dniu interview przekroczy 21 lat i prosze to dziecko pominac. Prawo jest prawem, przepis jest przepisem i dlatego czy dziecko ma 2 lata, czy ma 15 lat czy ma 20 lat i 9 miesiecy to nalezy je zglosic...

Karinko ale można wyjśnic w warunkach DV system wyliczenia wieku dla dzieci w wieku do 21 lat ,(to co napisałam powyżej),żeby każdy mógł sam wyliczyc czy jego dziecko się zakwalifikuje i nie nastawiac sie na wyjazd czyniąc jakies plany.Napewno prawo jest

prawem ale co mamy w takim przypadku zrobic zostawic corkę w Polsce "samą sobie" i jechac? , wprawdzie ma 22 lata ale jest w takcie studiów i jest na naszym utrzumaniu a wizja że nie zobaczymy jej dłuzszy czas też nie jest miłą perspektywą bo podejrzewam że na wizę turystyczną nie może liczyc.

Pozdrawiam.

Odwolac na podstawie czego ? Dostajesz bonus na podstawie CSPA, przekroczysz ten limit o jeden dzien - nie ma o czym rozmawiac. To jest prawo, tu nie ma zadnego indywidualnego stosowania. Kilka miesiecy w tym przypadku to masa czasu.

22 lata to nie dziecko juz. Wybor jest Wasz - nikt Was do wyjazdu nie zmusza. Mozecie zostac w Polsce albo odwiedzac corke w PL jezeli ona nie dostanie turystycznej

Napisano

Witam.
Ja miałem z córką dokładnie taką samą sytuację.

Co prawda w DV2013, ale myślę że chyba przepisy nie zmieniły się.

W momencie składania aplikacji w 2011 córka miała skończone 20 lat. Na początku maja 2012, dzien po ogłoszeniu wyników losowania (ja wylosowałem wizę), skończyła 21 lat.

Interview mieliśmy w październiku 2012, pojechaliśmy na nie bez córki, bo zdecydowała się nie emigrować. Podczas spotkania w ambasadzie, polski pracownik powiedział nam, że gdyby córka zdecydowała się jednak na wyjazd, to może sama umówić interview i ma na to czas do końca września 2013, bo wiza już jest przyznana. Konsul podczas rozmowy spytał gdzie jest córka (była w tym czasie poza Polską). Odpowiedzieliśmy że przyjedzie na spotkanie w innym terminie. I tak dokładnie było. Córka była w ambasadzie w lutym 2013 mając skończone 21 lat, do USA przylaciała w maju mając skończone 22 lata.

Z całym tym procesem nie było żadnego problemu.

Dodam jescze, że córka sama leciała do stanów i na lotnisku amerykański urzędnik miał watpliwości właśnie co do wieku 21 lat. Ale sprawdził przy córce w przepisach i okazało się że nie ma problemu.

Pozdrawiam.

Napisano

Zgadza sie tylko, ze w Waszej sytuacji nikt z ambasady nie dzwonil do Ciebie z informacja, ze dziecko nie kwalifikuje sie na wize tylko decyzja aby nie podchodzic po wize nalezala do corki. W sytuacji Pani, ktora zamiescila powyzszy post, corka najprawdopodobniej nie kwalifikuje sie na wize, bo skonczyla 21 lat dla celow imigracyjnych i dlatego ja o tym powiadomiono. Jesli Twoja corka - wedlug obliczen USCIS - nie przekroczyla wieku 21 lat (nie mowimy tutaj o wieku fizycznym dziecka, ale o wieku obliczonym wedle odpowiedniego wzoru) to w tymze przypadku wiza jak najbardziej sie nalezy.

Sama mialam osoby, ktore mialy 25 lat i wyjezdzaly z wiza imigracyjna, bo wedle immigration taka osoba miala np. 20 lat (wynika to z tego jaki czas toczyla sie petycja); a mialam tez osoby, ktore mialy identyczna sytuacje do sytuacji corki dory i czesto decydowal tutaj miesiac urodzin dziecka i dziecko nie otrzymywalo wizy.

Jeszcze raz powtorze: nie ma znaczenia wiek jaki ma dziecko w paszporcie - ma znaczenie wiek obliczony dla celow urzedu imigracyjnego. Jezeli Twoja sprawa toczyla sie XXX czasu to ten wlasnie czas zawazyl, ze Twoja corka mogla wyleciec skonczywszy fizycznie 21 lat, a dla celow imigracyjnych jej wiek ustalono jako taki, ktory jest 21 lub mniej i dlatego ktos na granicy ponownie to sprawdzil i wyszlo mu tak samo - Twoja corka dla USCIS pozostala w kategorii do 21 lat.

Napisano

Aberek dziękuję za odpowiedz.

W przypadku mojej córki w chwili wysłania zgłoszenia do DV miała 20 lat i 9 m-cy , w chwili spotknia w konsulacie w lutym będzie miała 22 i miesiąc ,czyli w/g wzoru brakuje jej 6 miesięcy aby zejśc ponizej 21 lat.Problem powstaje przez 6 m-cy różnicy.Nie rozumiem tylko jak urzędnik w twoim przypadku mógł powiedziec,że córka ma czas do do konca wrzesnia,bo w/g wzoru odliczając 8 m-cy od września miała by ponad 21 lat i nie kwalifikowała by się na GC.Już mam mętlik w głowie,może te wytyczne urzędowe nie są takie scisłe jak niektórzy twierdzą?Nie wiedziałam też,że można iśc na rozmowę w pózniejszym terminie bez głównego aplikanta?

Pozdrawiam

Napisano

Aberek dziękuję za odpowiedz.

W przypadku mojej córki w chwili wysłania zgłoszenia do DV miała 20 lat i 9 m-cy , w chwili spotknia w konsulacie w lutym będzie miała 22 i miesiąc ,czyli w/g wzoru brakuje jej 6 miesięcy aby zejśc ponizej 21 lat.Problem powstaje przez 6 m-cy różnicy.Nie rozumiem tylko jak urzędnik w twoim przypadku mógł powiedziec,że córka ma czas do do konca wrzesnia,bo w/g wzoru odliczając 8 m-cy od września miała by ponad 21 lat i nie kwalifikowała by się na GC.Już mam mętlik w głowie,może te wytyczne urzędowe nie są takie scisłe jak niektórzy twierdzą?Nie wiedziałam też,że można iśc na rozmowę w pózniejszym terminie bez głównego aplikanta?

Pozdrawiam

1. Wytyczne urzedowe sa bardzo scisle i niestety urzednicy tego sie trzymaja. Dlatego m.in. jesli wiza moze byc dostepna to NVC przyspiesza procedure u siebie a ambasada bierze na spotkanie niemal od reki - wszystko po to aby dziecko nie wypadlo z kategorii 21 lat badz mniej. I dlatego - jak sama Aberek napisala - nawet na granicy urzednik liczyl od nowa czy dziecko dostalo wize imigracyjna w sposob wlasciwy czyli rzeczywiscie ta wiza sie nalezala.

2. Mozna isc na rozmowe w innym terminie jesli glowny aplikant jest juz po rozmowie i ma przyznana wize imigracyjna.

Jak urzednik obliczyl wiek dziecka tego nie wiemy, bo nie znamy dokladnych dat. Tak jak powiedzialam wczesniej: cala sprawa bedzie sie opierac na tym jakie daty wyjda przy obliczeniach.

Napisano

Witam

Czyli Karinko po Twoich wypowiedziach rozumiwm,że nie mamy szans na to aby córka wyjechała z nami na GC? i zostaje tylko sponsoring,ktory trwa 7 lat , o ile córka nie wyjdzie za mąż, i tylko dlatego że urodziła się w styczniu a nie np. w sierpniu i rozmwę wyznaczyli nam w lutym a nie w pazdzierniku.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...