majkel93 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 i tak będę robił wszystko co w mojej mocy. Nie muszę iść na studia gdzie szkoła ma światową opinie. Byleby studiować i tam żyć.
katlia Napisano 1 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 Tu nawet 2-letni community college bedzie kosztowal $10,000-20,000 na rok. Dla tych ktorzy sa tu nielegalnie jest coraz trudniej zapisac sie na takie studia, nawet majac pieniadze. Proponowane reformy imigracyjne i demokratow i republikanow zaostrza prawa wjazdu i wymagania sprawdzania statusu pracownikow przez pracodawcow. Teraz nie jest latwo zyc na nielegalu, i ciagle robi sie trudniej. Uwazam, ze nie ma absolutnie sensu przyjezdzac nielegalnie do USA i tu starac sie o prace (za niewystarczajace pensje aby przezyc na jakims godnym poziomie) i na dodatek placic ciezkie pieniadze za studia po ktorych tez pracy nie dostaniesz - bo jestes nielegalnie - jezeli w Europie mozesz zyc i pracowac legalnie - i studiowac za grosze.
pepeaz Napisano 1 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 W kwesti formalnej Mam sasiadow kanadyjczykow kupili tu dom, mieszkaja pol roku (zima) tu i pol roku tam . Przy okazji zapytam jak oni to robia
Jackie Napisano 1 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 Mam sasiadow kanadyjczykow kupili tu dom, mieszkaja pol roku (zima) tu i pol roku tam . Przy okazji zapytam jak oni to robia Prawdopodobnie tak samo jak inni Kanadyjczycy: moga siedziec w USA 6 miesiecy bez wizy, wiec siedza. Kupuja domy w cieplych miejscach i zimuja.
majkel93 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 Prawdopodobnie tak samo jak inni Kanadyjczycy: moga siedziec w USA 6 miesiecy bez wizy, wiec siedza. Kupuja domy w cieplych miejscach i zimuja. To w końcu na Kanadyjczycy mogą być 90 dni czy 180 w US?
Joanna30 Napisano 1 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 A skąd informacja o 90 dniach dla Kanadyjczyków? Kanadyjczycy mogą turystycznie spędzić (do) pół roku w USA.
majkel93 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 To chyba zostaje mi wyjazd do Kanady nad którym też bardzo dużo już wcześniej myślałem, chodziło tylko o to czy udałoby mi sie wyjechać od U.S bo to było od zawsze moim marzeniem. Orientujecie się może czy skoro jestem obywatelem Kanady to mógłbym korzystać tam z ich "urzędu pracy" i czy w ogóle jest tam takie coś?
ilya_ Napisano 1 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 Orientujecie się może czy skoro jestem obywatelem Kanady to mógłbym korzystać tam z ich "urzędu pracy" i czy w ogóle jest tam takie coś? oczywiscie,ze mozesz.
sly6 Napisano 1 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2014 widze ze masz mala wiedze z tego co mozesz korzystac ,ze swoich praw a jak umiesz jezyki urzedowe Kanady? http://www.cic.gc.ca/english/resources/publications/discover/section-04.asp masz juz numer SIN? Kanadyjski urzad pracy: http://www.esdc.gc.ca/eng/home.shtml co do tych 90 dni to katlia tak napisala..Kanada nie jest w tym programie ruchu bezwizowym do tego majkel dochodzi karta danej Prowincji aby udac sie do lekarza,np w Ontario to sie nazywa OHIP
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.