teh0lozn Napisano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Cześć,Jestem zainteresowany wyjazdem na stałe do USA jednak nie mam pojęcia co i jak.Wiem tylko że potrzebuję wizę, dlatego mam kilka pytań do was. 1. Jestem uczniem technikum, na profilu informatycznym i zastanawiam się czy po ukończeniu go będę mógł znaleźć w miarę dobrze płatną pracę. Co o tym sądzicie?2. Jak to jest z tymi wizami? Są wydawane na różny okres czasu jednak z tego co wiem mogę przebywać na terenie stanów tylko przez 3 miesiące a żeby zostać obywatelem muszę przebywać 5lat.Więc jak legalnie mam to zrobić?3. Co mi daje zaproszenie do stanów od znajomego?4. Ile pieniędzy będę potrzebował na wyjazd?To tylko kilka, najważniejszych pytań w miarę wątpliwości będę zadawał kolejne.Pozdrawiam, Arek
Joanna30 Napisano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Może zacznij od lektury stron ambasady USA, bo: 1) do wizy pracowniczej najpierw potrzebny jest pracodawca (a dlaczego - to znajdziesz na stronach ambasady) 2) to zależy jaka wiza, sam pobyt na jakiejś wizie wcale nie prowadzi do obywatelstwa... a skąd wziąłeś te trzy miesiące? 3) nic 4) to zależy w jakim celu chcesz tam jechać Czytaj forum, strony ambasady i jak zapoznasz się trochę z tym, czym się te wizy je, to zadawaj pytania.
teh0lozn Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Te 3 miesiące znalazłem na jakimś portalu w odmętach internetu.4) Chcę się tam przeprowadzić, znaleźć pracę i żyć już tam na stałe.
kzielu Napisano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Nie masz w tej chwili zadnej drogi aby tego dokonac. Jak profil informatyczny, to powinienes byc w stanie znalezc informacje na temat co jest potrzebne do emigracji do US. Hint - nie mozna po prostu sobie wyjechac.
Joanna30 Napisano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 No to do tego potrzebna jest Ci odpowiednia wiza. Jaka? Wszystkie rodzaje wiz wraz z opisami, dla kogo są, znajdziesz na stronie ambasady.
Paulina_89 Napisano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Wizy imigracyjne: http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-imigracyjne.html Wizy nieimigracyjne: http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne.html
sly6 Napisano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 nalezy byc dobrym w fachu a jestes? kolejna sprawa to zamiast czytac cos w odmetach internetu zapoznaj sie z tym forum dobrze,do tego strona urzedu imigracji www.uscis.gov
dareknow0 Napisano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Cześć, Jestem zainteresowany wyjazdem na stałe do USA jednak nie mam pojęcia co i jak. Wiem tylko że potrzebuję wizę, dlatego mam kilka pytań do was. 1. Jestem uczniem technikum, na profilu informatycznym i zastanawiam się czy po ukończeniu go będę mógł znaleźć w miarę dobrze płatną pracę. Co o tym sądzicie? 2. Jak to jest z tymi wizami? Są wydawane na różny okres czasu jednak z tego co wiem mogę przebywać na terenie stanów tylko przez 3 miesiące a żeby zostać obywatelem muszę przebywać 5lat. Więc jak legalnie mam to zrobić? 3. Co mi daje zaproszenie do stanów od znajomego? 4. Ile pieniędzy będę potrzebował na wyjazd? To tylko kilka, najważniejszych pytań w miarę wątpliwości będę zadawał kolejne. Pozdrawiam, Arek Do realizacji Twoich planów potrzebna Ci będzie wiza imigracyjna do USA .Żadna tam pracownicza ,czy inna .Napisałeś jasno ,że chcesz wyjechać na stałe więc tylko ten rodzaj wizy rozwiązuje Twój problem .Oczywiście takiej wizy nie dostaniesz ,no chyba że się ożenisz z obywatelką USA albo będziesz miał bardzo dużo szczęścia i kiedyś wylosujesz w loterii wizowej.Innej drogi nie masz. Tak więc do obywatelstwo to chłopie daleka droga i bardzo wyboista,to nie takie proste . Jeśli chodzi o pracę to oczywiście zapomnij .Legalnej ,dobrze płatnej pracy bez stałego legalnego pobytu nie dostaniesz .A o stałym legalnym pobycie raczej zapomnij no chyba ,że spełnisz któryś z dwóch warunków jak wyżej.
pelasia Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Cześć, Jestem zainteresowany wyjazdem na stałe do USA jednak nie mam pojęcia co i jak. Wiem tylko że potrzebuję wizę, dlatego mam kilka pytań do was. 1. Jestem uczniem technikum, na profilu informatycznym i zastanawiam się czy po ukończeniu go będę mógł znaleźć w miarę dobrze płatną pracę. Co o tym sądzicie? 2. Jak to jest z tymi wizami? Są wydawane na różny okres czasu jednak z tego co wiem mogę przebywać na terenie stanów tylko przez 3 miesiące a żeby zostać obywatelem muszę przebywać 5lat. Więc jak legalnie mam to zrobić? 3. Co mi daje zaproszenie do stanów od znajomego? 4. Ile pieniędzy będę potrzebował na wyjazd? To tylko kilka, najważniejszych pytań w miarę wątpliwości będę zadawał kolejne. Pozdrawiam, Arek Jak widać nie jesteś zaradny w życiu. Ostatnio takich jak ty, co widać po założonych wcześniej tematach jest jak mrówek w mrowisku, ale ty zamiast poczytać tematy, które juz posiadają odpowiedzi na twoje pytania to zakladasz kolejny. Jesli takiej prostej rzeczy nie ogarniasz, to sie nie pchaj do USA tylko ucz sie i znajdź robotę w PL, tam gdzie rodzina i znajomi są i mogą w razie czego pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.