Skocz do zawartości

Jak Wyrobic Sobie Historie Kredytowa ?

euro2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Agencje ta historie niejako tworza przechowujac Twoje dane i wyliczajac na jej podstawie credit score. W niczym Ci nie pomoga.

Nie zdziwilabym sie gdyby oprocz wlasciwych agencji kredytowych byly jescze jakies inne "agencje" ktore "pomagaja" w wyrobieniu historii kredytowej, typu zaplac nam $500, a pomozemy Ci w zdobyc karte z zabezpieczeniem na $200 etc.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Zeby sobie ulatwic zycie mozna zrobic Amexa przed wylotem do stanow, w Polsce, i go przeniesc do stanow. Wtedy od razu ma sie przyzwoita karte z duzym limitem co znacznie przyspiesza budowanie historii kredytowej.

https://www.americanexpress.com/global-card-transfers/united-states.html

Ja tak zrobilem w 2007, wtedy nawet nie trzeba bylo miec karty przez rok w Polsce, tylko doslownie w kilka miesiecy po wyrobieniu karty w banku Millenium mialem pelnego Amexa wydanego w stanach z limitem 5000 USD i to przy calkowitym braku historii kredytowej. I juz jak ten Amex byl widoczny na raporcie kredytowym to nie mialem zadnych problemow zeby zrobic Discover i Visa z Chase z takim samym limitem.

Bez tego jedyna opcja byla zapezpieczona karta z mojego lokalnego banku o limicie 500 USD.

Napisano

No tylko teraz ten rok w Polsce to trochę blokuję szybie budowanie historii. Czy przeniesienie karty jest równoważne z wypowiedzeniem umowy kary w banku Millenium ? Czy przenosiłeś kartę na terenie US czy PL ? Pozdrawiam

Napisano

Teoretycznie chyba trzeba, ja tej polskiej nigdy nie wypowiedzialem i mialem ja kilka lat az mi ja bank sam zlikwidowal za brak aktywnosci. Zeby przeniesc musisz byc na terenie USA, miec SSN , konto w banku, adres, zatrudnienie itd. Generalnie jakbys sie staral o nowa karte, tylko odpuszczaja sprawdzanie historii kredytowej. Tylko teraz doczytalem tam drobnym drukiem jest napisane "To be eligible for a Card transfer, your Card must be issued by American Express" - nie wiem sam co to oznacza, ale sprawdzilbym czy ta karta z banku Millenium jest "wydana przez American Express", czy tez trzeba taka karte od nich bezposrednio dostac. Moglo sie zmienic w ciagu ostatnich kilku lat.

Napisano

Polecam opcje security credit card a takze aplikacje o karte w Capital One, najlepiej on line. Na poczatku dostaniesz maly limit i APR plus % beda wysokie ale to pomoze Ci w credit history. Kolejna opcja jest dodanie Cie jako wspolwlasciciela do karty/pozyczki itp drugiej osoby.. Powodzenia! ;)

Napisano

IMHO. Co do tego „współwłaściciela” to nie jestem tego taki pewien. Musiała by przecież przechodzić taki sam proces zdolności kredytowej. Osoba obca nie może być współwłaścicielem karty i o ile w przypadku pożyczki jak najbardziej (tz. żyrant). Nawet w małżeństwie jest tylko jedna osoba właścicielem (tak jak ma to miejsce w przypadku zwykłego rachunku) w rozumieniu karty jest to dodatkowa karta do rachunku, która obciąża kartę główną. Nawet w przypadku małżeństwa współmałżonek jedynie wyraża zgodę, ale nie jest spół kredytobiorcą. W przypadku pożyczki osoba jest dodawana do Biura Informacji Kredytowej, jako spół kredytobiorca i nawet jako żyrant widnieje, jako spół kredytobiorca, co jest w pewnym sensie nie dogonieniem. Dodam iż karta kredytowa ma cyklicznie zapytania (monitoring) w Biurze Informacji Kredytowej co świadczy o zaciągniętym zobowiązaniu. Posiadając kilka kart ma się kilka zapytań jednocześnie, co zmniejsza szanse na uzyskanie kredytu. Pozdrawiam

Napisano

Karta której się jest wspołużytkownikiem pokazuje się później w credit reporcie mimo nie podawania SSN (żona po prostu zadzwoniła i prosiła o druga kartę dla mnie).

Inna opcja to co-signer gdzie osoba z dobrym credit score jest co-signerem, można dostać wtedy sensownych limit bez żadnej historii. Nie wiem po co piszesz o BIKu w tym wątku - posiadane karty jeżeli splacane są regularnie, nie generują żadnych zapytań.

Napisano

Do konta na karcie można dodać każdego i ma to wpływ na jego zdolność kredytową. A możesz jakieś rachunki mieć na siebie? cable, gas, electric, a może telefon z planem? Ja miałam na siebie rachunki przez bodajże 3 miesiące (bez pracy) i wydali mi kartę sklepową w TJMaxxie, którą spłacałam na czas i już po 6 miesiącach od pierwszego rachunku za gaz dostałam normalną Discover z Walmartu, która działa wszędzie, wyszło mi to całkiem przypadkiem nawet, bo przy kasie chciałam zwykłą Walmartową. Bez legalnej pracy, limit 3000$.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...