andyopole Napisano 26 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 Te przepisy w necie są jakie są. Kutia w każdym domu jest inna i jej skład zalezy tylko od wykonawcy. Dlatego moja kutia jest wyjatkowa. Cytuj
cee Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 Tak gadacie kutia kutia I że to przysmak z Kresów, białostocki czy Lubelski i aż musiałem sprawdzić. Pochodzę ze wschodniej części Polski a moi dziadkowie mieli do granicy z Białorusią jakieś 18km i za cholere nie mogłem skojarzyć tej potrawy. Wyguglowalem sobie ze to zwykle kluski z makiem i bakaliami Czy to nie to samo? Cytuj
andyopole Napisano 26 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 35 minut temu, cee napisał: Tak gadacie kutia kutia I że to przysmak z Kresów, białostocki czy Lubelski i aż musiałem sprawdzić. Pochodzę ze wschodniej części Polski a moi dziadkowie mieli do granicy z Białorusią jakieś 18km i za cholere nie mogłem skojarzyć tej potrawy. Wyguglowalem sobie ze to zwykle kluski z makiem i bakaliami Czy to nie to samo? Mam trochę znajomych, np. W Białej Podlaskiej czy okolicach Augustowa. W tamtych stronach kutię przyrzadzaja tylko prawosławni. Klasyczna kutia jest z pszenicy. To z kluskami częściej znane jest pod nazwą makiełki. 1 Cytuj
quarterback87 Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 Cee, chyba pomyliłeś przepisy Poza tym złych google używasz, bo mi google żadnych klusek nie wyświetliło jak wpisałem >>kutia<< https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kutia Cytuj
cee Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 U mnie w domu zawsze było to co wy nazywacie kutia plus kluski = makaron własnej roboty do tego, grubo krojony.A jak zobaczyłem w obrazach na guglach mak z bakaliami odrazu skojarzylem. Może to bardziej tradycyjne po tamtej stronie Buga albo bardziej na południowy-wschód a w moich rejonach jakiś lifting przeszło Cytuj
andyopole Napisano 26 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 26 minut temu, cee napisał: U mnie w domu zawsze było to co wy nazywacie kutia plus kluski = makaron własnej roboty do tego, grubo krojony. A jak zobaczyłem w obrazach na guglach mak z bakaliami odrazu skojarzylem. Może to bardziej tradycyjne po tamtej stronie Buga albo bardziej na południowy-wschód a w moich rejonach jakiś lifting przeszło Może w Twoich rejonach był jakiś problem z profilaktyką stomatologiczną, makaron zdecydowanie łatwiej pogryzc niż pszenice? Cytuj
quarterback87 Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) 23 minuty temu, andyopole napisał: Może w Twoich rejonach był jakiś problem z profilaktyką stomatologiczną, makaron zdecydowanie łatwiej pogryzc niż pszenice? Andy, Święta są. Nie dokuczaj bliźniemu swemu! Edytowane 26 Grudnia 2017 przez quarterback87 Cytuj
cee Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 Mnie osobiście to nie dotknęło więc nikt mnie nie obraża a święta to już chyba minęły, zwłaszcza w Stanach Cytuj
Jackie Napisano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2017 2 godziny temu, andyopole napisał: Klasyczna kutia jest z pszenicy. Mam znajomego który nie lubi pszenicy i robi kutię z ryżem Cytuj
andyopole Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2017 5 godzin temu, quarterback87 napisał: Andy, Święta są. Nie dokuczaj bliźniemu swemu! Amen! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.