katlia Napisano Czwartek o 17:01 Zgłoś Napisano Czwartek o 17:01 (edytowane) 16 minutes ago, andyopole said: Corka ma fory majac polski paszport, moze podjac prace z marszu, bez zadnych extra wiz pracowniczych, zezwolen, etc. Nope. Corka nie ma poskiego paszportu. Nawet ja nie mam to znaczy mam, ale wygasl jeszcze za komuny, ja nawet PESEL'a nie mam. Skomplikowana sprawa. Najszybciej do rozwiazania to musialabym pojechac do Polski na pol roku i to tam zalatwiac, a mi sie nie chce. Edytowane Czwartek o 17:02 przez katlia Cytuj
andyopole Napisano Czwartek o 17:35 Autor Zgłoś Napisano Czwartek o 17:35 37 minut temu, mcpear napisał: Dreamliner Air India się rozbił - dokładnie nim leciałem w grudniu na wakacje. Ciut straszne. @kzielu to wasz sprzęt nawalił? Coś już wiesz? Podobno przy starcie nie mial klap wysunietych... Cytuj
andyopole Napisano Czwartek o 17:37 Autor Zgłoś Napisano Czwartek o 17:37 34 minuty temu, katlia napisał: Nope. Corka nie ma poskiego paszportu. Nawet ja nie mam to znaczy mam, ale wygasl jeszcze za komuny, ja nawet PESEL'a nie mam. Skomplikowana sprawa. Najszybciej do rozwiazania to musialabym pojechac do Polski na pol roku i to tam zalatwiac, a mi sie nie chce. Nie jest to wcale takie straszne. Kolezanka zalatwia wlasnie PESEL dla swojego (40+) letniego syna, ktory na dodatek urodzil sie w Austrii, nie w USA. Cytuj
kzielu Napisano Czwartek o 18:27 Zgłoś Napisano Czwartek o 18:27 1 hour ago, mcpear said: Dreamliner Air India się rozbił - dokładnie nim leciałem w grudniu na wakacje. Ciut straszne. @kzielu to wasz sprzęt nawalił? Coś już wiesz? Nasz sprzet generalnie nie nawala - to jest wlasciwa odpowiedz. Zobaczymy - wyglada to nie wesolo, ale hgw co mu sie stalo. Klapy przy starcie zwykle to 5-10 deg i zwykle samolot daje znac ze cos nie gra i nie jest skonfigurowany do startu, z tego filmu trudno powiedziec. Dual engine failure jest bardzo malo prawdopodbne (chyba ze contaminated fuel) a na jednym powinien sie moc wznosic. Pytanie jak policzyli performance dla masy i temperatury ale przynajmniej wiadomo ze im pasa nie zabraklo. Wyjdzie w praniu ale kiepski dzien ogolnie. Cytuj
katlia Napisano Czwartek o 18:34 Zgłoś Napisano Czwartek o 18:34 52 minutes ago, andyopole said: Nie jest to wcale takie straszne. Kolezanka zalatwia wlasnie PESEL dla swojego (40+) letniego syna, ktory na dodatek urodzil sie w Austrii, nie w USA. Nie straszne, ale to moze trwac powyzej rok jezeli nie dluzej. Corka i tak tylko przeprowadzi sie do Europy jezeli ma oferte pracy ktora bedzie zwiazana z wiza - to akurat nie problem. W roznych krajach UE upraszczaja proces rekrutacji amerykanskich naukowcow. Europejczycy sa zadowoleni ze w koncu moze byc brain drain w druga strone Cytuj
mola Napisano Czwartek o 18:56 Zgłoś Napisano Czwartek o 18:56 W dniu 6.06.2025 o 10:16, ilon napisał: Jakies letnie/wakacyjne plany? My w tym roku mocno lokalnie, wycieczka na południe IL zaplanowana na tydzień po 4 lipca. Najdalej być może do PA bliżej sierpnia. Niestety, ja pracuję teraz dla uniwerku na odpowiedniku polskim odpowiedniku śmieciówki, po 10h-15h godzin tygodniowo, co pozwala jedynie pokryć koszty przedszkola. Korzystając z przestoju, podnoszę kwalifikacje, kończąc podyplomówkę z ML/AI w biznesie. Może w końcu czas pożegnać akademię, przynajmniej na najbliższe 3,5 roku. Mam do zrobienia 7 projektów zaliczeniowych i zajmuje mi to więcej czasu niż myślałam. Ale za to 2 projekty zaliczone na maks punktów z komplementami od sprawdzających! Jakby ktoś tu zatrudniał data scientista albo miał projekt do zrobienia z brakiem czasu na jego zrobienie, to polecam się, gdyż potrzebuję czegoś do portfolio, ale raczej o biznesowym, a nie akademickim charakterze. Zrobię po taniości 2 Cytuj
andyopole Napisano Piątek o 05:48 Autor Zgłoś Napisano Piątek o 05:48 11 godzin temu, kzielu napisał: Nasz sprzet generalnie nie nawala - to jest wlasciwa odpowiedz. Zobaczymy - wyglada to nie wesolo, ale hgw co mu sie stalo. Klapy przy starcie zwykle to 5-10 deg i zwykle samolot daje znac ze cos nie gra i nie jest skonfigurowany do startu, z tego filmu trudno powiedziec. Dual engine failure jest bardzo malo prawdopodbne (chyba ze contaminated fuel) a na jednym powinien sie moc wznosic. Pytanie jak policzyli performance dla masy i temperatury ale przynajmniej wiadomo ze im pasa nie zabraklo. Wyjdzie w praniu ale kiepski dzien ogolnie. Jest juz troche filmikow z tego feralnego startu. Niestety nie widac dobrze czy flapy są wysunięte czy nie. Przy starcie nie są wysuwane tak mocno jak przy lądowaniu ale obstawiam że nawet jeśli wupuszczone to bardzo mało. Podejrzewam że i bez klap start jest możliwy ale jednak prawie komplet pasażerów, dużo paliwa bo dluga trasa no i Cargo, które teraz zabiera się na maxa. Trzeba poczekać na czarne skrzynki. Cytuj
kinia2071 Napisano Piątek o 08:50 Zgłoś Napisano Piątek o 08:50 W dniu 11.06.2025 o 09:27, Zuza007 napisał: Polskiego pewnie nie, ale my tu mówimy o amerykańskich . My właśnie tu zaczeliśmy temat o zjeździe na emeryture do Polski, emeryci często w Polsce nie mają podstawowej opieki zdrowotnej, czekają długo w kolejce na operacje czy rehabilitacje no i emerytury są dość głodowe Cytuj
katlia Napisano Piątek o 16:06 Zgłoś Napisano Piątek o 16:06 (edytowane) 7 hours ago, kinia2071 said: emeryci często w Polsce nie mają podstawowej opieki zdrowotnej Tu muszę powiedziec, ze amerykanska opieka zdrowia dla emerytow - Medicare - jest raczej dobra. Nie tania! Ale dobra. W sumie placimy mniej teraz niz placilibysmy za ubezpieczenie nie czesciowo pokryte przez pracodawce. A na razie nie mielismy przypadku ze kwestionowali jakis wiekszy wydatek: pokrywaja wszystko wlacznie z eksperymentalnym leku dla meza. United Healthcare co roku przesyla nam gift card za regularne check-ups i szczepionki (jeszcze...). Znam amerykanow ktorzy wlasnie dopiero na Medicare dorobili sie naprzyklad hearing aid bo przedtem nie bylo ich stac bedac "pokrytym" jakims smieciowym ubezpieczeniem. Infrastruktura na niezly national health care system juz jest w tym kraju. Tylko brakuje politycznych jaj na rozbudowanie systemu dla wszystkich. Edytowane Piątek o 16:08 przez katlia Cytuj
andyopole Napisano wczoraj o 05:10 Autor Zgłoś Napisano wczoraj o 05:10 A temu wątkowi niedawno minelo 11 lat! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi