Skocz do zawartości

Chciałem Powiedzieć Że...

andyopole

Rekomendowane odpowiedzi

Kapitalizm amerykanski to hustawka - teraz jest lepiej (ja widze WSZEDZIE napisy 'hiring' lub 'help wanted') za jakis okres bedzie gorzej. Trzeba sie z tym liczyc.

yep, za $10/h

na paliwie oszczedzam ok $100 miesiecznie ale nic poza tym nie tanieje, przynajmniej jako malo bywajacy w "regalach" nie zauwazylem. Jeszcze w tym roku w zadnym sklepie nie bylem. Gdy ropa drozala wszystkie ceny szly w gore natychmiast. Gdy trend jest teraz odwrotny jakos tego nie widac.

Nie widac np. spadku cen biletow lotniczych a ich cene stanowi w kilkudziesieciu procentach cena paliwa. Zreszta ostatnio troszke polatalem I samoloty byly pelne wiec jesli jest popyt to po co obnizac ceny.

Nie tylko za $10/godzine, andy, chociaz faktycznie te 'help wanted' napisy przewaznie sa na prace ktore mniej placa. Gdzie ja mieszkam bezrobocie ma byc nizej niz 5% pod koniec tego roku. Ogolnie w USA jest teraz najwiekszy wzrost pracy od 1999 roku.

Jezeli chodzi o linie lotnicze -- w USA to sa bandyci ktorzy regularnie spiskuja sie przeciwko konsumentom. Price fixing ma byc nielegalne. Ha, ha, ha.

No ja na razie mam 10/h w Targecie :) Praca jak kazda inna, ale przynajmniej z ludzmi :)

...nic się nie przejmuj. Szesc lat temu tez zaczynałem od $9/h za helpra na budowie, nie wiedziałem nawet co to jest "tubajfor". Dziś mam krotnosc tego, health insurance, płatnego urlopu kupa. Bylbym swinia gdybym narzekal. Tylko qrde ani wtedy ani teraz nie wystarcza... :D

sa juz pewne minusy tej taniej ropy np w Kanadzie pewne rejony

http://www.thestar.com/business/2015/01/13/falling_oil_prices_may_eat_into_federal_surplus_td_economics.html

a co do lini lotniczych,czy tez komunikacji miejskiej to racja ;)

gdzie cos tanieje jak ropa,benzyna ;) tutaj sluszna

a co do kapitalizmu to racja,nalezy zobaczyc za jakis czas jak ten wzrost bedzie sie przekladal bo prognozy zawsze sa dobre :) i aby staly sie realnoscia dla Nas wszystkich czy to w USA czy tez w innym miejscu na tej ziemi :)