katlia Napisano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Kapitalizm amerykanski to hustawka - teraz jest lepiej (ja widze WSZEDZIE napisy 'hiring' lub 'help wanted') za jakis okres bedzie gorzej. Trzeba sie z tym liczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Kapitalizm amerykanski to hustawka - teraz jest lepiej (ja widze WSZEDZIE napisy 'hiring' lub 'help wanted') za jakis okres bedzie gorzej. Trzeba sie z tym liczyc. yep, za $10/h na paliwie oszczedzam ok $100 miesiecznie ale nic poza tym nie tanieje, przynajmniej jako malo bywajacy w "regalach" nie zauwazylem. Jeszcze w tym roku w zadnym sklepie nie bylem. Gdy ropa drozala wszystkie ceny szly w gore natychmiast. Gdy trend jest teraz odwrotny jakos tego nie widac. Nie widac np. spadku cen biletow lotniczych a ich cene stanowi w kilkudziesieciu procentach cena paliwa. Zreszta ostatnio troszke polatalem I samoloty byly pelne wiec jesli jest popyt to po co obnizac ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Nie tylko za $10/godzine, andy, chociaz faktycznie te 'help wanted' napisy przewaznie sa na prace ktore mniej placa. Gdzie ja mieszkam bezrobocie ma byc nizej niz 5% pod koniec tego roku. Ogolnie w USA jest teraz najwiekszy wzrost pracy od 1999 roku. Jezeli chodzi o linie lotnicze -- w USA to sa bandyci ktorzy regularnie spiskuja sie przeciwko konsumentom. Price fixing ma byc nielegalne. Ha, ha, ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serafina Napisano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 No ja na razie mam 10/h w Targecie Praca jak kazda inna, ale przynajmniej z ludzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 No ja na razie mam 10/h w Targecie Praca jak kazda inna, ale przynajmniej z ludzmi ...nic się nie przejmuj. Szesc lat temu tez zaczynałem od $9/h za helpra na budowie, nie wiedziałem nawet co to jest "tubajfor". Dziś mam krotnosc tego, health insurance, płatnego urlopu kupa. Bylbym swinia gdybym narzekal. Tylko qrde ani wtedy ani teraz nie wystarcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 LOL, no tak juz jest, andy. Serafina, praca w Targecie (w ogole w retail) to jest bardzo amerykanskie przezycie. Traktuj to jako 'cultural experience'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 sa juz pewne minusy tej taniej ropy np w Kanadzie pewne rejony http://www.thestar.com/business/2015/01/13/falling_oil_prices_may_eat_into_federal_surplus_td_economics.html a co do lini lotniczych,czy tez komunikacji miejskiej to racja gdzie cos tanieje jak ropa,benzyna tutaj sluszna a co do kapitalizmu to racja,nalezy zobaczyc za jakis czas jak ten wzrost bedzie sie przekladal bo prognozy zawsze sa dobre i aby staly sie realnoscia dla Nas wszystkich czy to w USA czy tez w innym miejscu na tej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serafina Napisano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 LOL, no tak juz jest, andy. Serafina, praca w Targecie (w ogole w retail) to jest bardzo amerykanskie przezycie. Traktuj to jako 'cultural experience'. No coz, jest to faktycznie przezycie szczegolnie jak pracuje jako kasjerka (nie jest to moje gl zajecie ale czasem trzeba ) LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Wreszcie i u nas potaniało. Dzis pierwszy raz w tym roku poilem konie (mechaniczne). $1.95/galon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkb Napisano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 A u nas wlasnie paliwo wzroslo do $1.99. Mam nadzieje, ze to tylko chwilowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi