Skocz do zawartości

Chciałem Powiedzieć Że...

andyopole

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że pytasz o lot transatlantycki a nie jakieś połączenie typu Paryż - Bruksela. Wg mnie czasy gdzie na pytanie się dostawało ugrade'y dawno minęły. Obecnie darmowe upgrade w europejskich liniach zachodzą tylko gdy klasa economy jest w pełni overbook a są nadal miejsca w biznesie. Wówczas wypychają ludzi o najwyższym statusie w programie FTL do biznesu i to też już nie robi tego agent a system sam podejmuje taką decyzję i sam wskazuje kogo wypchnąć. Na lotach lokalnych chyba mogą bardziej przymykać oko, ale wartość upgrade'u na locie 20-30 minutowym, gdzie siedzenie się nic nie różni od siedzenia w economy jest taka se.

Na lotach transoceanicznych jest najczęściej tylu chętnych "zapłacić" milami za upgrade, że nawet wszyscy chętni aby zapłacić za upgrade nie znajdują miejsca w biznesie więc na darmowy upgrade szanse są mniej niż iluzoryczne

1 hour ago, ilon said:

Kochani forumowicze - dostal ktos kiedys darmowy upgrade do klasy biznesowej w Air France? @kzielu? Znalazlam info w necie, ze z AF jest ciezko ale jak sie zapyta to moze sie dostanie :D 

Wiec sorry ale forget about it. Moim zdaniem jedyna mozliwosc na darmowy upgrade do businessu to jakas sytuacja gdzie lot zostal odwolany i nie maja zadnej innej mozliwosci zeby Cie upchac.

Ja od wielu lat mam jakis tam status w Delcie, przez ostatnie 8 minimum Gold a przez ostatnie 4 Platinum Medallion (Silver - Gold - Platinum - Diamond - ten ostatni ma kosmiczne wymagania odnoscie ilosci lotow i kasy wydanej na bilety) , i ile dostalem upgrade do domestic First Class wiele razy to na long haul system w ogole takiej mozliwosci nie przewiduje (jako Platinum mam automatyczny upgrade do comfort economy w momencie bookowania) i nigdy mi sie to nie zdarzylo. 

Nawet jak sa puste miejsca w biznesie to nie upgraduja chyba ze ma sie jakies niezwykle szczescie (albo nieszczescie - odwolany lot) - na moje oko to pewnie nie chca "psuc" experience ludziom ktorzy zaplacili gruba kase zeby tam siedziec, poza tym to znacznie wiecej roboty dla cabin crew jezeli chodzi o serwis pokladowy.

Jedyne dwa razy w zyciu jak lecialem w business na long haul to byl award travel za mile.

Tak jeszcze przy okazji to dwa tygodnie temu lecialem CVG - CDG (Paryz) - WAW - LIS - JFK - CVG i wszystkie loty byly praktycznie pelne mimo ze w srodku tygodnia.

Edytowane przez kzielu

16 minutes ago, micham said:

Czy spotkał sie ktos was z przybijaniem pieczątki na granicy przekraczając jako stały rezydent (przy pierwszym przekraczaniu paszport był już podbity kiedys). Zastanawiam sie po co drugi raz dostałem pieczątkę admitted.

Ile czasu minelo od tej pierwszej wizyty? Masz w reku zielona karte (plastik)?

22 minutes ago, micham said:

Czy spotkał sie ktos was z przybijaniem pieczątki na granicy przekraczając jako stały rezydent (przy pierwszym przekraczaniu paszport był już podbity kiedys). Zastanawiam sie po co drugi raz dostałem pieczątkę admitted.

Yup. Normalnie stempluja. W typie statusu gdzie dla niv jest rodzaj wizy wpisuja ARC (alien resident card) jak nie zapomna.