andyopole Napisano 1 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Stycznia W dniu 28.12.2023 o 11:12, mcpear napisał: Koszt autoryzacji ETIAS to $8 - ważna 3 lata. Koszt polskiego paszportu $118 - ważny 10 lat + dla wielu z nas daleka podróż do konsulatu (czasami nawet samolotem). Nie jestem orędownikiem tego aby nie wyrabiać polskiego paszportu ale akurat opłaty autoryzacyjne za wizytę w Europie nie będą chyba języczkiem u wagi jeśli chodzi o decyzję o odnowienie paszportu. Drugi warunek o wiele powazniejszy: obywatel polski powinien przekraczając polska granice używając polskich dokumentów tozsamosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 1 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) 3 minuty temu, Roelka v.2 napisał: Wszystkiego naj naj w nowym roku Jakies postanowienia na 2024? Ubiegłaś mnie. wlasnie mialem to zrobic. Poozostaje mi tylko dołączyć się do życzeń. W tym roku czeka mnie poważna decyzja: pracować nadal czy iść już na emeryturę. Edytowane 1 Stycznia przez andyopole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 1 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Stycznia 53 minuty temu, Roelka v.2 napisał: Wszystkiego naj naj w nowym roku Jakies postanowienia na 2024? Ja tradycyjnie - zrobić prawo jazdy może się okazać że w końcu przyjdzie kryska na matyska i to będzie TEN rok Rok 2024 to będą u nas potencjalnie duże zmiany, więc na pewno będzie ciekawie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 1 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Stycznia @mola powodzenia. Ja sie po wielu wielu latach przemoglam w zeszlym roku z prawem jazdy. Moje postanowienia to dalej zbierac "A" na drodze do masters degree... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia Natknąłem się na artykuł o oszukańczych praktykach TurboTax napisany przez ProPublica 2019. Stąd dokopałem się do linka do strony, która kiedyś służyła Intuit (firma produkująca TurboTax) do oferowania darmowej wersji. Jednak teraz jak się ją otwiera to można przeczytać, że "Intuit has elected not to renew its participation in the IRS Free File Program and will no longer be offering IRS Free File Program delivered by TurboTax". Dalej czytam: "You may still qualify for other IRS Free File Offers at IRS.Gov." Pytanie więc do forumowiczów zza oceanu: czy rzeczywiście IRS przełamał lobbystów i w końcu zaczął oferować wypełnianie amerykańskich zeznań podatkowych za darmo, tak jak US w Polsce? Ktoś próbował i może podzielić się wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 2 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia Zawsze istniały i istnieją nadal darmowe programy do rozliczenia z IRS. Sam korzystam z takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilon Napisano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia 6 minutes ago, andyopole said: Zawsze istniały i istnieją nadal darmowe programy do rozliczenia z IRS. Sam korzystam z takiego. Jak sie nie myle to do darmowych programow musisz sie miescic w jakims konkretnym dochodzie, wiec nie jest to chyba darmowe dla wszystkich? Ja od samego poczatku uzywalam TurboTaxa bo lubie miec w sumie wszystko w jednym miejscu, ale apropo tych praktych oszukanczych to Turbotax niby mial wysylac czeki osobom, ktore byly oszukane. Nie wiem jak do tego doszli kto ten czek mial dostac, ale ja nigdy nic nie dostalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 2 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia 25 minut temu, ilon napisał: Jak sie nie myle to do darmowych programow musisz sie miescic w jakims konkretnym dochodzie Widocznie zarabiam na tyle malo ze sie mieszcze w limicie. Dam znac kiedy nie wyciepnie z systemu ze wzgledu na zbyt wysoki dochod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia Guided tax preparation ma limit (AGI < $73k). Wypelnic formularze online i je wyslac moze kazdy za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Stycznia Dobra, ja jestem w tym temacie zupelnie zielona - czy ktos sie orientuje jak wygląda oplata cla / VAT za przedmioty zakupione w US i przesylane do Polski? Troche probowalam poczytac w internetach ale nie moge znalezc jak to wyglada w przypadku przedmiotow kolekcjonerskich. Zadna elektronika ani nic takiego :p Przedmiot w cenie $1099. Zastanawiam sie jak tez kontakuja sie w celu zaplaty. Beda wysylac jakies listy czy maile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi