Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czyli chleb drożdżowy?

Mi się marzy sprawdzowny przepis na chleb na zakwasie (i zakwas ;P ) Bo na razie nie znalazłam kolo mojego przyszłego miejsca zamieszkania dobrego sklepu z chlebem w przyzwoitej cenie. Niestety, albo - albo :( A ja całe życie przyzwyczajona do polskich wiejskich chlebów - bedzię ciężko :/

Napisano

dla chlebozercow spragnionych przyzwoitego chleba w kraju, gdzie kazdy bochenek zawiera wiecej cukru niz tona burakow cukrowych, polecam fantastyczna ksiazke Artisan Bread in 5 Minutes a Day.

moze zajmuje to ciut wiecej niz 5 minut, ale zdecydowanie to latwiejsze zadanie niz wszystkie przepisy, ktore kaza wyrabiac godzinami, wyrastac i znowu wyrabiac...

pierwsze bochenki sa z zaczynu drozdzowego, ale potem robi sie z nich zakwas (o ile naprawde sluchamy porad z ksiazki i nie myjjemy naczynia, w ktorym przechowuje sie ciasto)

bylam sceptyczna, kiedy ksiazke dostalam, teraz nie moge bez niej zyc

+

Napisano

Ja wiem ze w obliczu mozliwosci stalego, legalnego pobytu w USA trudno sie interesowac czymkolwiek poza tym ale dzis Polska druzyna zremisowala ze Szkocja 2:2, "przedluzyla" tym samym swoje szanse na awans do przyszlorocznych mistrzostw Europy.

Napisano

Ja tez ogladalam, tak kibicowalam, ze chyba obudzilam sasiadow. Moim zdaniem bylismy zdecydowanie lepsi, ale jednak czegos zabraklo. Tak sie cieszylam jak w ostatnich sekundach wyrownalismy. Z tej radosci nie moglam zasnac. ;)

Teraz tylko mecz w niedziele. Mam nadzieje, ze bedzie dobrze!