Gość Napisano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Ja osobiscie mam zle doświadczenia z polonia z UK, co jest jednym z glownych powodow dlaczego nie chce miec zadnych kontaktow z polakami w USA. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 I co z tego? Dumny z tego jesteś żeś taki Hamerykański? Bardzo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 I co z tego? Dumny z tego jesteś żeś taki Hamerykański? Dziękujemy ci za niezakumulowany dowód na to jak traktuje się Polaków którzy mieli czelność żyć inaczej niż w polskim piekiełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeR Napisano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Zmienie temat na poprzedni. Wrocilem od dentysty. Zaplacilem $90 za mala odbudowe dwoch gornych jedynek. Rachunek byl na prawie $900 w tym night guard okolo $500 (na ta chwile w 100% pokryty przez ubezpieczenie). Powiedzieli mi, ze ubezpieczalania moze mi jakos to przeliczyc inaczej na moja niekorzysc, wiec sie zobaczy, ale nie jest zle. Moge sie znow zaczac usmiechac. :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 18 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Oby tylko Twoja ubezpieczalnia nie zgasila tego uśmiechu. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeR Napisano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Oby tylko Twoja ubezpieczalnia nie zgasila tego uśmiechu. ;-) Mozliwe, ze bedzie wiecej, ale mowiac szczerze nawet jakbym musial zaplacic polowe to trudno (generalnie na wypelnienia jest 20% copay). Najwiekszy w tym koszt to byl night guard (na amazonie mozna kupic juz za $10, wiec to byl moj wybor). Ja sie glownie balem, ze mi zrobia full servis, a nawet nie bylo znieczulenia. Robota zajela 15 minut. Juz dluzej trwaly zdjecia i samo czekanie. Myslalem, ze beda mi sie starali wcisnac jakas robote, ale wiedzili, ze jezdze do Polski, wiec mi powiedzieli co warto sobie zrobic i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 18 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Dziękujemy ci za niezakumulowany dowód na to jak traktuje się Polaków którzy mieli czelność żyć inaczej niż w polskim piekiełku. Nie rozumiem tego narzekania na "polskie piekielko". U nas polska community nie jest wielka ale z niczym takim sie nie spotkalem. Wiadomo, obgaduja sie jak wszyscy, wszyscy wiedza kto z kim spi ale zadnych jakichs wiekszych swinstw nie spotkalem przez te pare lat. No, ktos tam komus podbierze zone albo meza ale to nie jest wcale polska specjalnosc. Zanim dostalem GC, polscy contractorzy dali mi mozliwosc zarobienia paru groszy a gdy podupadlem na zdrowiu i mocno sie pograzylem finansowo to tzw. Dom Polski (nasza organizacja polonijna w PDX) wspomogl mnie finansowo chociaz do dzis nie jestem formalnym czlonkiem. Wcale nie unikam kontaktow z Polonia a jesli kogos nie lubie (pare "wszy garbatych" tez tu mamy) to sie z nimi po prostu nie koleguje. Wcale nie zamierzam zostac Amerykaninem nawet jak juz w koncu zloze te papiery na naturalizacje, nie ma sie co oszukiwac I rznac glupa, na zawsze zostane Polakiem chocbym czytywal Szekspira w oryginale. Pamietam jak za komuny, po kilku latach w USA wrocil do Polski Stan Borys to mowil z kluskami w gebie, Hamerykan ze klekajcie narody. Na przelomie roku bylem cos okolo 5 tygodni w Polsce, fajnie bylo ale juz mi sie zaczynalo dluzyc. Tutaj teraz mam swoj dom, lozko I przyslowiowa wiertarke I z przyjemnoscia wrocilem co nie znaczy ze stalem sie bardziej Hamerykanski przez te nascie lat poza Polska. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeR Napisano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Pamietam jak za komuny, po kilku latach w USA wrocil do Polski Stan Borys to mowil z kluskami w gebie, Hamerykan ze klekajcie narody. Andy, live and let live. Jak slucham niektorych jak mowia po polsku, to wole jak mowia po angielsku. :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Nie rozumiem tego narzekania na "polskie piekielko". U nas polska community nie jest wielka ale z niczym takim sie nie spotkalem. Ja natomiast usłyszałam że daję doopy Żydowi, a od polskich pacjentów (zdarzają się, najczęściej bezdomni), że "ten szpital jest pełen czarnuchów." Nadmienię że nie chodzi o innych pacjentów co o czarne pielęgniarki i lekarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 18 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Andy, live and let live. Jak slucham niektorych jak mowia po polsku, to wole jak mowia po angielsku. :> Zazwyczaj jest tak ze ten co źle mówi po polsku to po angielsku tez nigdy się nie nauczy mówić prawidłowo. Ja natomiast usłyszałam że daję doopy Żydowi, a od polskich pacjentów (zdarzają się, najczęściej bezdomni), że "ten szpital jest pełen czarnuchów." Nadmienię że nie chodzi o innych pacjentów co o czarne pielęgniarki i lekarzy. No widzisz, tutaj Polaka bezdomnego nie uświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi