Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 minutę temu, jkb napisał:

Dodam, ze czesto modele punktowe grupuja hard pulle z danej kategorii wykonane w ciagu okreslonego czasu (np. 2 tygodnie) i traktuja je jako jeden hard pull.

Teoretycznie tak, w praktyce mialem dwa pulle tego samego dnia (od dealera samochodowego) i zostaly jako dwa osobne. Poslalem im pare k***ew za zrobienie tego dwa razy, ale moglem sie spodziewac bo dealerzey to absolutnie najgorszy typ ludzi jakich przecietny czlowiek moze spotkac.

Napisano
Teraz, kzielu napisał:

dealerzey to absolutnie najgorszy typ ludzi jakich przecietny czlowiek moze spotkac.

Pelna zgoda w tym temacie...

Napisano

Też miałem takie zdanie, póki nie zacząłem pracować jako sprzedawca aut:) Już nie pracuję w tej branży, ale moje zdanie o tych ludziach się zmieniło i to bardzo - w pozytywnym kierunku. A to, że w każdej grupie ludzi są czarne owce, tego nie da się uniknąć.

Napisano
12 minut temu, jkb napisał:

Co do wokalisty LP, smutno mi sie niezmiernie zrobilo wczoraj. Swietny glos, duzy talent. Szkoda czlowieka...

U mnie to samo. A w ogole ostatnio troche zdolowana chodze i nawet przez ostatnie dni sluchalam czesciej niz zwykle kilku piosenek LP. 

Napisano
10 minut temu, czarex napisał:

Też miałem takie zdanie, póki nie zacząłem pracować jako sprzedawca aut:) Już nie pracuję w tej branży, ale moje zdanie o tych ludziach się zmieniło i to bardzo - w pozytywnym kierunku. A to, że w każdej grupie ludzi są czarne owce, tego nie da się uniknąć.

No to straciles centralnie bezstronnosc ;-) 

Ostatnio probowalem kupic kolejny samochod jako daily - Focus ST / Fiesta ST bo Ford mial 0/72 + spore discounty i mi teraz trzech roznych dealerow zyc nie daje.

Jednego (a konkretnie jedna) ignorowalem centralnie ale nie poddawala sie i regularnie przysylala mi e-mail / text / voice mail (bo oczywiscie nie odbieralem). Ostatni text (10-ty z kolei po 9-ciu zignorowanych) : "Do you have any questions I can answer at this time ? Let me know what our next step is, Thanks, Lyndsey at Interstate Ford".

Odpowiedz - "Dinner obviously, since we now know each other so well". Cisza poki co :)

Napisano

Jak im powiesz ze juz kupiles to sie odczepia. Nawet jesli nie kupiles :) 

Z doswiadczenia 0% w autach nigdy sie nie oplaca. Z tego wzgledu, ze cofna cale lub wiekszosc rabatow. Jak szukasz auta, to polecam truecar (przy cenie ktora tam jest to juz praktycznie game over w negocjacjach)

A odpowiedz genialna swoja droga :)

Napisano
Teraz, czarex napisał:

Z doswiadczenia 0% w autach nigdy sie nie oplaca. Z tego wzgledu, ze cofna cale lub wiekszosc rabatow. Jak szukasz auta, to polecam truecar (przy cenie ktora tam jest to juz praktycznie game over w negocjacjach)

Zalezy. Oczywiscie probowali cofnac wszystkie rabaty ale to tylko kwestia sily negocjacji. Ford i szczegolnie GM jest teraz troche w dupie wiec jak sie ponegocjuje to i rabaty zostana ;-)  Ja koniec koncow odpuscilem z roznych wzgledow.

Ja Truecar znam i w negocjacjach mam troche praktyki ;-) Highlandera kupilem $4.5k ponizej sticker price na 0%/60, Mazde kiedys $1.8k ponizej sticker za 0/60. Na Fordy mam x-plan wiec zwykle jestem ponizej wszystkich rabatow (x-plan to dealer invoice + max $200).

Napisano

To wyglada w ten sposob, ze masz dwie pule. Jedna, to rabaty dawane przez producenta (dealer musi dac, i te rabaty sa wymienialne z 0% to jest zwane rebates). Druga pula to kasa konkretnego dealera (zwane discount. i dealer wlasnie tej kasy nie chce dac, bo to jest ich profit).

Wiec jesli kupiles z 0% z rabatami to w tym przypadku te rabaty poszly od dealera (discounts), a nie od producenta (rebates). Czyli sam z siebie zrzekles sie rabatow na rzecz 0%.

Jak chcesz kupic po naprawde korzystnej cenie to pojdz w ostatni dzien rozliczeniowy danego miesiaca (najczesciej to jest ostatni dzien miesiaca). Dlaczego? Gdyz dealer dostaje bonus od producenta w zaleznosci czy sprzeda tyle aut ile producent mu narzuci. Przyklad bonus wynosi $1500 od auta jesli dealer sprzeda 200 aut. Jak dealer na ostatni dzien jest na 197 czy 198 to zrobi wszystko by sprzedac auto tego dnia. Nawet jesli mialby $10k stracic na tym konkretnym aucie.

Napisano
36 minut temu, czarex napisał:

To wyglada w ten sposob, ze masz dwie pule. Jedna, to rabaty dawane przez producenta (dealer musi dac, i te rabaty sa wymienialne z 0% to jest zwane rebates). Druga pula to kasa konkretnego dealera (zwane discount. i dealer wlasnie tej kasy nie chce dac, bo to jest ich profit).

Wiec jesli kupiles z 0% z rabatami to w tym przypadku te rabaty poszly od dealera (discounts), a nie od producenta (rebates). Czyli sam z siebie zrzekles sie rabatow na rzecz 0%.

Jak chcesz kupic po naprawde korzystnej cenie to pojdz w ostatni dzien rozliczeniowy danego miesiaca (najczesciej to jest ostatni dzien miesiaca). Dlaczego? Gdyz dealer dostaje bonus od producenta w zaleznosci czy sprzeda tyle aut ile producent mu narzuci. Przyklad bonus wynosi $1500 od auta jesli dealer sprzeda 200 aut. Jak dealer na ostatni dzien jest na 197 czy 198 to zrobi wszystko by sprzedac auto tego dnia. Nawet jesli mialby $10k stracic na tym konkretnym aucie.

czarex - please - ja to wszystko wiem, to jest common knowledge. Wymienione zakupy byly w momencie jak rabatow producenta nie bylo - przy okazji - jak czesto widziales rabat od Toyoty ktory bylby wiekszy niz $500 lub $1k ? I kiedy ostatnio widziales 0/60 na Highlandera (ich najlepiej sprzedajacy sie samochod) ?  (przy okazji - trade-in byl za wyzsza cene niz KBB - tylko trzeba bylo miec cierpliwosc i taktyke)

Dzieki ze chcesz pomoc ogolnie, ale taktyka i sposob dzialania dealerow jest powszechnie znany i przy odrobinie checi dosc latwy do rozpracowania.

Napisano
2 godziny temu, czarex napisał:

A odpowiedz genialna swoja droga :)

Mnie tak meczyl do przedwczoraj moj sprzedawca. fajny chlop, Iranczyk, wciaz do mnie wydzwanial ze pora auto zmienic. Co zablokowalem jeden numer to dzwonil z innego. W koncu ostatnio wlasnie mu powiedzialem ze juz sprzedalem to auto, i tu mnie zastrzelil pytaniem czym teraz jezdze, nie bylem przygotowany. Palnalem ze dostalem company car. Mam nadzieje ze juz nie zadzwoni.