Skocz do zawartości

Jakie Miejsce W Twoim Zyciu Zajmuje Bog ?

kanadol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

MOD EDIT: Wrzucam calosc posta w "spoiler", by nie zasmiecac strony.

Job. 5:2

2. Zaprawdę, głupiego zabija jego własny gniew, a prostaka uśmierca zawiść.

Job. 11:12

12. Czy głupi może nabyć rozumu, a dziki osioł może się urodzić jak człowiek?

Ps. 14:1

1. Przewodnikowi chóru. Dawidowy. Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga! Są znieprawieni, popełniają ohydne

czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił.

Ps. 49:11

11. Zobaczy bowiem, że mądrzy umierają, Głupi i prostak pospołu giną. I zostawiają obcym bogactwo swoje.

Ps. 53:2

2. Głupi rzekł w sercu swoim; Nie ma Boga. Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny; Nie ma nikogo, kto by

dobrze czynił.

Ps. 73:22

22. Byłem głupi i nierozumny, Byłem jak zwierzę przed tobą.

Ps. 92:6-7

6. Jakże wielkie są dzieła twoje, Panie, Bardzo głębokie są myśli twoje!

7. Człowiek nierozumny nie zna ich, A głupi nie pojmuje tego.

Przyp. 10:1

1. Przypowieści Salomona. Mądry syn sprawia ojcu radość, lecz syn głupi jest zmartwieniem dla matki.

Przyp. 10:8

8. Człowiek mądrego serca przyjmuje przykazania, lecz gadatliwy głupiec upadnie.

Przyp. 10:18

18. Nie ma nienawiści w ustach sprawiedliwego, lecz kto rozsiewa oszczerstwa, jest głupi.

Przyp. 10:23

23. Dla głupiego jest jakby igraszką popełnić haniebny czyn, lecz mądre postępowanie jest przyjemnością dla

człowieka rozumnego.

Przyp. 11:29

29. Kto w swoim domu sieje zamieszanie, dziedziczy wiatr; a głupi staje się niewolnikiem mądrego.

Przyp. 12:1

1. Kto miłuje karność, miłuje mądrość; a kto nienawidzi karcenia, jest głupi.

Przyp. 12:15

15. Droga głupiego wydaje mu się właściwa, lecz kto słucha rady, jest mądry.

Przyp. 12:16

16. Głupi od razu okazuje swoją złość, lecz roztropny nie zważa na obelgę.

Przyp. 13:16

16. Roztropny robi wszystko rozważnie, lecz głupiec popisuje się głupotą.

Przyp. 14:1

1. Mądrość kobiet buduje ich dom, lecz głupie własnoręcznie go burzą.

Przyp. 14:16

16. Mądry boi się Boga i unika złego, lecz głupiec spoufala się z nim i czuje się bezpieczny.

Przyp. 15:5

5. Głupiec gardzi karceniem swojego ojca, lecz kto zważa na napomnienia, postępuje roztropnie.

Przyp. 15:20

20. Mądry syn sprawia ojcu radość, lecz człowiek głupi lekceważy swoją matkę.

Przyp. 17:7

7. Dostojna mowa nie przystoi głupiemu, tym mniej szlachetnemu - mowa kłamliwa.

Przyp. 17:10

10. Karcenie głębiej dotyka rozumnego, niż głupiego sto batów.

Przyp. 17:25

25. Głupi syn jest zmartwieniem dla ojca i goryczą dla swojej rodzicielki.

Przyp. 17:28

28. Nawet głupiec, gdy milczy, uchodzi za mądrego, za roztropnego, gdy zamyka usta.

Przyp. 18:2

2. Głupiec nie lubi roztropności, lecz chętnie wyjawia to, co ma na sercu.

(BW)

Przyp. 19:10

10. Głupiemu nie przystoi życie w rozkoszach, tym mniej niewolnikowi, aby panował nad książętami.

Przyp. 19:13

13. Głupi syn jest nieszczęściem dla swojego ojca, a kłótliwa kobieta jest jak stale cieknąca rynna.

Przyp. 20:3

3. Trzymać się z dala od zwady, przynosi każdemu chlubę, lecz każdy głupiec lubi się sprzeczać.

(BW)

Przyp. 21:20

20. Kosztowny skarb jest w mieszkaniu mędrca, lecz głupiec trwoni go.

Przyp. 23:9

9. Nie mów przed głupim, gdyż wzgardzi twoimi mądrymi słowami.

Przyp. 26:4

4. Nie odpowiadaj głupiemu według jego głupoty, abyś i ty nie upodobnił się do niego.

Przyp. 26:5

5. Odpowiedz głupiemu według jego głupoty, aby się nie uważał za mądrego.

(BW)

Przyp. 26:11

11. Jak pies wraca do tego, co zwymiotował, tak głupiec powtarza swoje głupstwa.

Przyp. 28:26

26. Kto ufa własnemu sercu, ten jest głupi; kto mądrze postępuje, jest bezpieczny.

Przyp. 29:9

9. Gdy mądry wiedzie spór z głupim, to ten raz wybucha, raz się śmieje, i nie dochodzi do pojednania.

Przyp. 29:11

11. Głupi ujawnia całą swoją porywczość, lecz mądry w końcu ją uśmierza.

Przyp. 29:20

20. Czy widziałeś nierozważnego przez pośpiech w swoich słowach? Więcej można się spodziewać po głupim niż

po nim.

Kazn. 2:14

14. Mędrzec ma oczy w głowie, a głupiec chodzi w ciemności; lecz poznałem i to, że co spotyka jednego, spotyka

wszystkich.

Kazn. 4:5

5. Głupiec zakłada bezczynnie swoje ręce i pożera samego siebie.

Kazn. 4:13

13. Ubogi, lecz mądry młodzieniec jest lepszy niż król stary i głupi, który już nie przyjmuje ostrzeżenia.

Kazn. 4:17

17. Pilnuj swoich kroków, gdy idziesz do domu Bożego, i nastaw się na słuchanie, gdyż jest to lepsze niż ofiary

składane przez głupich; bo nie umieją nic innego, jak tylko czynić zło.

Kazn. 5:2

2. Gdyż jak z wielu zajęć przychodzą sny, tak z mnóstwa snów głupia mowa.

Kazn. 7:4

4. Serce mądrych jest w domu żałoby, lecz serce głupich w domu wesela.

Kazn. 7:5

5. Lepiej słuchać nagany mądrego, niż przysłuchiwać się pieśni głupich,

Kazn. 7:6

6. Bo jak jest z trzaskiem cierni płonących pod garnkiem, tak jest ze śmiechem głupiego. To również jest marnością.

Kazn. 7:17

17. Nie bądź zbyt grzeszny ani zbyt głupi: dlaczego miałbyś przedwcześnie umierać?

Kazn. 10:3

3. Po którejkolwiek drodze idzie głupi, widać, że brakuje mu rozumu; i w ten sposób mówi do wszystkich, że jest

głupcem.

Kazn. 10:12-14

12. Słowa z ust mędrca zyskują uznanie, ale głupca gubią jego własne wargi:

13. Ledwie otworzy swoje usta, mówi głupstwo, a końcem jego mowy jest groźne szaleństwo.

14. Głupi mówi wiele, chociaż człowiek nie wie, co się stanie; a któż mu powie, co po nim będzie?

Kazn. 10:15

15. Głupiec zamęcza się trudem, a nie zna nawet drogi do miasta.

Izaj. 32:3-6

3. I oczy tych, którzy widzą, nie będą oślepione, i uszy tych, którzy słyszą, będą uważnie słuchać.

4. Umysł skwapliwych zyska właściwe poznanie, a język jąkałów będzie mówił szybko i wyraźnie,

5. I głupiego już nie będą nazywali szlachetnym, a o łotrze nie będą mówić, że zacny.

6. Bo głupi mówi głupie rzeczy, a jego serce knuje złość, popełnia niegodziwość i mówi przewrotnie o Panu,

dopuszcza, że głodny cierpi niedostatek, a pragnącemu odmawia napoju.

Izaj. 32:6

6. Bo głupi mówi głupie rzeczy, a jego serce knuje złość, popełnia niegodziwość i mówi przewrotnie o Panu,

dopuszcza, że głodny cierpi niedostatek, a pragnącemu odmawia napoju.

Izaj. 35:8

8. I będzie tam droga bita, nazwana Drogą Świętą, Nie będzie nią chodził nieczysty; będzie ona tylko dla jego

pielgrzymów. Nawet głupi na niej nie zbłądzi.

Jer. 4:22

22. Jakże głupi jest mój lud, nic o mnie nie wie. Niemądre to i nierozumne dzieci. Są biegłe w czynieniu zła, lecz

dobrze czynić nie umieją.

Jer. 5:4

4. Pomyślałem więc: To przecież prostacy, dlatego głupio postępują, gdyż nie znają drogi Pana, prawa swojego

Boga.

Jer. 5:21

21. Słuchajże tego, ludu głupi i nierozumny, wy, którzy macie oczy, a nie widzicie, macie uszy, a nie słyszycie!

Jer. 10:8

8. Wszyscy co do jednego są głupi i nierozumni; niedorzecznością jest cześć oddawana drewnu.

Jer. 10:14-15

14. Głupi jest każdy człowiek i bez rozumu, na wstyd naraża się każdy złotnik z powodu bałwana, gdyż złudą są i

bez życia jego odlane bożki.

15. Są nicością, dziełem wartym śmiechu, które w czasie swojego nawiedzenia poginą.

Jer. 17:11

11. Do kuropatwy, która wylęga, czego nie zniosła, jest podobny ten, kto zdobywa bogactwo w sposób nieprawy;

w połowie dni musi je opuścić, a u swojego kresu - głupieje.

Jer. 50:33-38

33. Tak mówi Pan Zastępów: Gnębieni są synowie izraelscy, a wraz z nimi synowie judzcy; wszyscy, którzy wzięli

ich do niewoli, trzymają ich, nie chcą ich wypuścić.

34. Lecz potężny jest ich wybawca, jego imię Pan Zastępów; poprowadzi On gorliwie ich sprawę, aby dać ziemi

pokój, a niepokój mieszkańcom Babilonu.

35. Miecz niech się zwróci przeciwko Chaldejczykom - mówi Pan - i przeciwko mieszkańcom Babilonu, przeciwko

jego książętom, i przeciwko jego mędrcom.

36. Miecz przeciwko wróżbitom, aby zgłupieli, miecz przeciwko jego rycerzom, aby upadli na duchu.

37. Miecz przeciwko jego rumakom i wozom wojennym, przeciwko całej mieszaninie ludów pośród niego, aby

zniewieścieli; miecz przeciwko jego skarbcom, aby były zrabowane.

38. Posucha na jego wody, aby wyschły, gdyż jest to kraj bałwanów, i przez owe straszydła zgłupieli.

Jer. 51:17

17. Głupi jest każdy człowiek, gdy nie rozumie, że każdy złotnik okryty jest hańbą z powodu bałwana, gdyż

oszustwem jest to, co ulał, i nie ma w tym ducha.

Ezech. 13:3

3. Tak mówi Wszechmocny Pan: Biada prorokom głupim, którzy postępują według własnego ducha, chociaż nic nie

widzieli!

Mat. 7:26

26. A każdy, kto słucha tych słów moich, lecz nie wykonuje ich, przyrównany będzie do męża głupiego, który

zbudował swój dom na piasku.

Mat. 23:17

17. Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest większe? Złoto czy świątynia, która uświęca złoto?

(BW)

Mat. 25:2-3

2. A pięć z nich było głupich, pięć zaś mądrych.

3. Głupie bowiem zabrały lampy, ale nie zabrały z sobą oliwy.

Mat. 25:8-9

8. Głupie zaś rzekły do mądrych: Użyczcie nam trochę waszej oliwy, gdyż lampy nasze gasną.

9. Na to odpowiedziały mądre: O nie! Gdyż mogłoby nie starczyć i nam i wam; idźcie raczej do sprzedawców i

kupcie sobie.

Łuk. 24:25

25. A On rzekł do nich: O głupi i gnuśnego serca, by uwierzyć we wszystko, co powiedzieli prorocy.

Rzym. 1:21-22

21. Dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w

myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności.

22. Mienili się mądrymi, a stali się głupi.

1 Kor. 1:21

21. Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu

zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie.

1 Kor. 1:27

27. Ale to, co u świata głupiego, wybrał Bóg, aby zawstydzić mądrych, i to, co u świata słabego, wybrał Bóg, aby

zawstydzić to, co mocne,

1 Kor. 3:18-19

18. Niechaj nikt samego siebie nie oszukuje; jeśli komuś z was się wydaje, że jest na tym świecie mądry, niech się

stanie głupim, aby się stać mądrym.

19. Albowiem mądrość tego świata jest u Boga głupstwem. Napisano bowiem: On chwyta mądrych w ich własnej

chytrości;

1 Kor. 4:10

10. Myśmy głupi dla Chrystusa, a wyście rozumni w Chrystusie; myśmy słabi, a wyście mocni; wy jesteście

szanowani, a my w pogardzie.

2 Kor. 12:6

6. Bo jeśli nawet zechcę się chlubić, nie będzie to przechwałka głupiego, bo prawdą będzie to, co powiem; lecz

wstrzymuję się, aby ktoś nie myślał o mnie więcej nad to, co u mnie widzi lub co ode mnie słyszy.

2 Kor. 12:10-11

10. Dlatego mam upodobanie w słabościach, w zniewagach, w potrzebach, w prześladowaniach, w uciskach dla

Chrystusa; albowiem kiedy jestem słaby, wtedy jestem mocny.

11. Stałem się głupi; wyście mnie do tego zmusili. Wyście bowiem powinni byli mnie polecić. Bo w niczym nie

ustępowałem owym arcyapostołom, chociaż jestem niczym.

2 Tym. 2:23

23. A głupich i niedorzecznych rozpraw unikaj, wiedząc, że wywołują spory.

Tyt. 3:9

9. A głupich rozpraw i rodowodów, i sporów, i kłótni o zakon unikaj; są bowiem nieużyteczne i próżne.

1 Piotr. 2:15

15. Albowiem taka jest wola Boża, abyście dobrze czyniąc, zamykali usta niewiedzy ludzi głupich.

Przyp. 26:4

4. Nie odpowiadaj głupiemu według jego głupoty, abyś i ty nie upodobnił się do niego.

PEACE :-)

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
  • 2 tygodnie później...
Napisano

fajna,piosenka ,slowa a teraz kto tak zyje ;)

ze idzie dalej,ufa,wierzy daje siebie innym :) jak Bog :)

bo nie kazdy-kazda osoba kolejna Nas oszuka :)

Napisano

no tak

tylko ze Ty masz swiadczyc w zyciu swoim ze masz Boga,ze kochasz Jezusa i jak wiesz miluj blizniego swego jak siebie samego.

Masz kochac Boga,Jezusa jak i spotykane osoby na swojej drodze :)

a trudnosci beda ,czy teraz czy tez pozniej..

a to znasz? jest wiele cytatow ze masz kochac Boga jak i inne osoby :)

http://www.apostol.pl/rozwazania/rozwazania-pisma/ewangelia-wg-%C5%9Bwi%C4%99tego-mateusza-25-3146

masz calym swoim zyciem ,robieniem swiadczyc ze masz Boga

od modlitwy po przebaczenie i milosierdzie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...