kanadol Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 MOD EDIT: Wrzucam calosc posta w "spoiler", by nie zasmiecac strony. Job. 5:2 2. Zaprawdę, głupiego zabija jego własny gniew, a prostaka uśmierca zawiść. Job. 11:12 12. Czy głupi może nabyć rozumu, a dziki osioł może się urodzić jak człowiek? Ps. 14:1 1. Przewodnikowi chóru. Dawidowy. Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga! Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił. Ps. 49:11 11. Zobaczy bowiem, że mądrzy umierają, Głupi i prostak pospołu giną. I zostawiają obcym bogactwo swoje. Ps. 53:2 2. Głupi rzekł w sercu swoim; Nie ma Boga. Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny; Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił. Ps. 73:22 22. Byłem głupi i nierozumny, Byłem jak zwierzę przed tobą. Ps. 92:6-7 6. Jakże wielkie są dzieła twoje, Panie, Bardzo głębokie są myśli twoje! 7. Człowiek nierozumny nie zna ich, A głupi nie pojmuje tego. Przyp. 10:1 1. Przypowieści Salomona. Mądry syn sprawia ojcu radość, lecz syn głupi jest zmartwieniem dla matki. Przyp. 10:8 8. Człowiek mądrego serca przyjmuje przykazania, lecz gadatliwy głupiec upadnie. Przyp. 10:18 18. Nie ma nienawiści w ustach sprawiedliwego, lecz kto rozsiewa oszczerstwa, jest głupi. Przyp. 10:23 23. Dla głupiego jest jakby igraszką popełnić haniebny czyn, lecz mądre postępowanie jest przyjemnością dla człowieka rozumnego. Przyp. 11:29 29. Kto w swoim domu sieje zamieszanie, dziedziczy wiatr; a głupi staje się niewolnikiem mądrego. Przyp. 12:1 1. Kto miłuje karność, miłuje mądrość; a kto nienawidzi karcenia, jest głupi. Przyp. 12:15 15. Droga głupiego wydaje mu się właściwa, lecz kto słucha rady, jest mądry. Przyp. 12:16 16. Głupi od razu okazuje swoją złość, lecz roztropny nie zważa na obelgę. Przyp. 13:16 16. Roztropny robi wszystko rozważnie, lecz głupiec popisuje się głupotą. Przyp. 14:1 1. Mądrość kobiet buduje ich dom, lecz głupie własnoręcznie go burzą. Przyp. 14:16 16. Mądry boi się Boga i unika złego, lecz głupiec spoufala się z nim i czuje się bezpieczny. Przyp. 15:5 5. Głupiec gardzi karceniem swojego ojca, lecz kto zważa na napomnienia, postępuje roztropnie. Przyp. 15:20 20. Mądry syn sprawia ojcu radość, lecz człowiek głupi lekceważy swoją matkę. Przyp. 17:7 7. Dostojna mowa nie przystoi głupiemu, tym mniej szlachetnemu - mowa kłamliwa. Przyp. 17:10 10. Karcenie głębiej dotyka rozumnego, niż głupiego sto batów. Przyp. 17:25 25. Głupi syn jest zmartwieniem dla ojca i goryczą dla swojej rodzicielki. Przyp. 17:28 28. Nawet głupiec, gdy milczy, uchodzi za mądrego, za roztropnego, gdy zamyka usta. Przyp. 18:2 2. Głupiec nie lubi roztropności, lecz chętnie wyjawia to, co ma na sercu. (BW) Przyp. 19:10 10. Głupiemu nie przystoi życie w rozkoszach, tym mniej niewolnikowi, aby panował nad książętami. Przyp. 19:13 13. Głupi syn jest nieszczęściem dla swojego ojca, a kłótliwa kobieta jest jak stale cieknąca rynna. Przyp. 20:3 3. Trzymać się z dala od zwady, przynosi każdemu chlubę, lecz każdy głupiec lubi się sprzeczać. (BW) Przyp. 21:20 20. Kosztowny skarb jest w mieszkaniu mędrca, lecz głupiec trwoni go. Przyp. 23:9 9. Nie mów przed głupim, gdyż wzgardzi twoimi mądrymi słowami. Przyp. 26:4 4. Nie odpowiadaj głupiemu według jego głupoty, abyś i ty nie upodobnił się do niego. Przyp. 26:5 5. Odpowiedz głupiemu według jego głupoty, aby się nie uważał za mądrego. (BW) Przyp. 26:11 11. Jak pies wraca do tego, co zwymiotował, tak głupiec powtarza swoje głupstwa. Przyp. 28:26 26. Kto ufa własnemu sercu, ten jest głupi; kto mądrze postępuje, jest bezpieczny. Przyp. 29:9 9. Gdy mądry wiedzie spór z głupim, to ten raz wybucha, raz się śmieje, i nie dochodzi do pojednania. Przyp. 29:11 11. Głupi ujawnia całą swoją porywczość, lecz mądry w końcu ją uśmierza. Przyp. 29:20 20. Czy widziałeś nierozważnego przez pośpiech w swoich słowach? Więcej można się spodziewać po głupim niż po nim. Kazn. 2:14 14. Mędrzec ma oczy w głowie, a głupiec chodzi w ciemności; lecz poznałem i to, że co spotyka jednego, spotyka wszystkich. Kazn. 4:5 5. Głupiec zakłada bezczynnie swoje ręce i pożera samego siebie. Kazn. 4:13 13. Ubogi, lecz mądry młodzieniec jest lepszy niż król stary i głupi, który już nie przyjmuje ostrzeżenia. Kazn. 4:17 17. Pilnuj swoich kroków, gdy idziesz do domu Bożego, i nastaw się na słuchanie, gdyż jest to lepsze niż ofiary składane przez głupich; bo nie umieją nic innego, jak tylko czynić zło. Kazn. 5:2 2. Gdyż jak z wielu zajęć przychodzą sny, tak z mnóstwa snów głupia mowa. Kazn. 7:4 4. Serce mądrych jest w domu żałoby, lecz serce głupich w domu wesela. Kazn. 7:5 5. Lepiej słuchać nagany mądrego, niż przysłuchiwać się pieśni głupich, Kazn. 7:6 6. Bo jak jest z trzaskiem cierni płonących pod garnkiem, tak jest ze śmiechem głupiego. To również jest marnością. Kazn. 7:17 17. Nie bądź zbyt grzeszny ani zbyt głupi: dlaczego miałbyś przedwcześnie umierać? Kazn. 10:3 3. Po którejkolwiek drodze idzie głupi, widać, że brakuje mu rozumu; i w ten sposób mówi do wszystkich, że jest głupcem. Kazn. 10:12-14 12. Słowa z ust mędrca zyskują uznanie, ale głupca gubią jego własne wargi: 13. Ledwie otworzy swoje usta, mówi głupstwo, a końcem jego mowy jest groźne szaleństwo. 14. Głupi mówi wiele, chociaż człowiek nie wie, co się stanie; a któż mu powie, co po nim będzie? Kazn. 10:15 15. Głupiec zamęcza się trudem, a nie zna nawet drogi do miasta. Izaj. 32:3-6 3. I oczy tych, którzy widzą, nie będą oślepione, i uszy tych, którzy słyszą, będą uważnie słuchać. 4. Umysł skwapliwych zyska właściwe poznanie, a język jąkałów będzie mówił szybko i wyraźnie, 5. I głupiego już nie będą nazywali szlachetnym, a o łotrze nie będą mówić, że zacny. 6. Bo głupi mówi głupie rzeczy, a jego serce knuje złość, popełnia niegodziwość i mówi przewrotnie o Panu, dopuszcza, że głodny cierpi niedostatek, a pragnącemu odmawia napoju. Izaj. 32:6 6. Bo głupi mówi głupie rzeczy, a jego serce knuje złość, popełnia niegodziwość i mówi przewrotnie o Panu, dopuszcza, że głodny cierpi niedostatek, a pragnącemu odmawia napoju. Izaj. 35:8 8. I będzie tam droga bita, nazwana Drogą Świętą, Nie będzie nią chodził nieczysty; będzie ona tylko dla jego pielgrzymów. Nawet głupi na niej nie zbłądzi. Jer. 4:22 22. Jakże głupi jest mój lud, nic o mnie nie wie. Niemądre to i nierozumne dzieci. Są biegłe w czynieniu zła, lecz dobrze czynić nie umieją. Jer. 5:4 4. Pomyślałem więc: To przecież prostacy, dlatego głupio postępują, gdyż nie znają drogi Pana, prawa swojego Boga. Jer. 5:21 21. Słuchajże tego, ludu głupi i nierozumny, wy, którzy macie oczy, a nie widzicie, macie uszy, a nie słyszycie! Jer. 10:8 8. Wszyscy co do jednego są głupi i nierozumni; niedorzecznością jest cześć oddawana drewnu. Jer. 10:14-15 14. Głupi jest każdy człowiek i bez rozumu, na wstyd naraża się każdy złotnik z powodu bałwana, gdyż złudą są i bez życia jego odlane bożki. 15. Są nicością, dziełem wartym śmiechu, które w czasie swojego nawiedzenia poginą. Jer. 17:11 11. Do kuropatwy, która wylęga, czego nie zniosła, jest podobny ten, kto zdobywa bogactwo w sposób nieprawy; w połowie dni musi je opuścić, a u swojego kresu - głupieje. Jer. 50:33-38 33. Tak mówi Pan Zastępów: Gnębieni są synowie izraelscy, a wraz z nimi synowie judzcy; wszyscy, którzy wzięli ich do niewoli, trzymają ich, nie chcą ich wypuścić. 34. Lecz potężny jest ich wybawca, jego imię Pan Zastępów; poprowadzi On gorliwie ich sprawę, aby dać ziemi pokój, a niepokój mieszkańcom Babilonu. 35. Miecz niech się zwróci przeciwko Chaldejczykom - mówi Pan - i przeciwko mieszkańcom Babilonu, przeciwko jego książętom, i przeciwko jego mędrcom. 36. Miecz przeciwko wróżbitom, aby zgłupieli, miecz przeciwko jego rycerzom, aby upadli na duchu. 37. Miecz przeciwko jego rumakom i wozom wojennym, przeciwko całej mieszaninie ludów pośród niego, aby zniewieścieli; miecz przeciwko jego skarbcom, aby były zrabowane. 38. Posucha na jego wody, aby wyschły, gdyż jest to kraj bałwanów, i przez owe straszydła zgłupieli. Jer. 51:17 17. Głupi jest każdy człowiek, gdy nie rozumie, że każdy złotnik okryty jest hańbą z powodu bałwana, gdyż oszustwem jest to, co ulał, i nie ma w tym ducha. Ezech. 13:3 3. Tak mówi Wszechmocny Pan: Biada prorokom głupim, którzy postępują według własnego ducha, chociaż nic nie widzieli! Mat. 7:26 26. A każdy, kto słucha tych słów moich, lecz nie wykonuje ich, przyrównany będzie do męża głupiego, który zbudował swój dom na piasku. Mat. 23:17 17. Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest większe? Złoto czy świątynia, która uświęca złoto? (BW) Mat. 25:2-3 2. A pięć z nich było głupich, pięć zaś mądrych. 3. Głupie bowiem zabrały lampy, ale nie zabrały z sobą oliwy. Mat. 25:8-9 8. Głupie zaś rzekły do mądrych: Użyczcie nam trochę waszej oliwy, gdyż lampy nasze gasną. 9. Na to odpowiedziały mądre: O nie! Gdyż mogłoby nie starczyć i nam i wam; idźcie raczej do sprzedawców i kupcie sobie. Łuk. 24:25 25. A On rzekł do nich: O głupi i gnuśnego serca, by uwierzyć we wszystko, co powiedzieli prorocy. Rzym. 1:21-22 21. Dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności. 22. Mienili się mądrymi, a stali się głupi. 1 Kor. 1:21 21. Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. 1 Kor. 1:27 27. Ale to, co u świata głupiego, wybrał Bóg, aby zawstydzić mądrych, i to, co u świata słabego, wybrał Bóg, aby zawstydzić to, co mocne, 1 Kor. 3:18-19 18. Niechaj nikt samego siebie nie oszukuje; jeśli komuś z was się wydaje, że jest na tym świecie mądry, niech się stanie głupim, aby się stać mądrym. 19. Albowiem mądrość tego świata jest u Boga głupstwem. Napisano bowiem: On chwyta mądrych w ich własnej chytrości; 1 Kor. 4:10 10. Myśmy głupi dla Chrystusa, a wyście rozumni w Chrystusie; myśmy słabi, a wyście mocni; wy jesteście szanowani, a my w pogardzie. 2 Kor. 12:6 6. Bo jeśli nawet zechcę się chlubić, nie będzie to przechwałka głupiego, bo prawdą będzie to, co powiem; lecz wstrzymuję się, aby ktoś nie myślał o mnie więcej nad to, co u mnie widzi lub co ode mnie słyszy. 2 Kor. 12:10-11 10. Dlatego mam upodobanie w słabościach, w zniewagach, w potrzebach, w prześladowaniach, w uciskach dla Chrystusa; albowiem kiedy jestem słaby, wtedy jestem mocny. 11. Stałem się głupi; wyście mnie do tego zmusili. Wyście bowiem powinni byli mnie polecić. Bo w niczym nie ustępowałem owym arcyapostołom, chociaż jestem niczym. 2 Tym. 2:23 23. A głupich i niedorzecznych rozpraw unikaj, wiedząc, że wywołują spory. Tyt. 3:9 9. A głupich rozpraw i rodowodów, i sporów, i kłótni o zakon unikaj; są bowiem nieużyteczne i próżne. 1 Piotr. 2:15 15. Albowiem taka jest wola Boża, abyście dobrze czyniąc, zamykali usta niewiedzy ludzi głupich. Przyp. 26:4 4. Nie odpowiadaj głupiemu według jego głupoty, abyś i ty nie upodobnił się do niego. PEACE :-)
pelasia Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Ktos chyba za duzo sie czegos napalil !
haneczka019 Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Hmm, jest chyba na to jakaś nazwa? Fanatyzm?
sly6 Napisano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 czy tak nie powinno byc ? wtedy nie bedzie pytania gdzie jest BOG
kanadol Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2014 http://www.youtube.com/watch?v=GFI9RIQXv8M GOD BLESS YOU ALL PEACE
sly6 Napisano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2014 fajna,piosenka ,slowa a teraz kto tak zyje ze idzie dalej,ufa,wierzy daje siebie innym jak Bog bo nie kazdy-kazda osoba kolejna Nas oszuka
kanadol Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2014 Sly, dlatego nabralem duzego dystansu do tego swiata Zaufalem tylko Bogu i Jezusowi. On nigdy nas nie zawiodl. Jezus jest droga,prawda i zyciem nikt nie przychodzi do Ojca jak tylko przez Niego. Wierze, ze jak zawierzymy Mu calym sercem, on poprowadzi nas przez wszystkie przeszkody jakie stawia nam zycie. http://www.youtube.com/watch?v=qXBWBD9pgQk PEACE
sly6 Napisano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2014 no tak tylko ze Ty masz swiadczyc w zyciu swoim ze masz Boga,ze kochasz Jezusa i jak wiesz miluj blizniego swego jak siebie samego. Masz kochac Boga,Jezusa jak i spotykane osoby na swojej drodze a trudnosci beda ,czy teraz czy tez pozniej.. a to znasz? jest wiele cytatow ze masz kochac Boga jak i inne osoby http://www.apostol.pl/rozwazania/rozwazania-pisma/ewangelia-wg-%C5%9Bwi%C4%99tego-mateusza-25-3146 masz calym swoim zyciem ,robieniem swiadczyc ze masz Boga od modlitwy po przebaczenie i milosierdzie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.