Skocz do zawartości

Green Card - Czas Oczekiwania.

MichalUli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy forumowicze,

Jestem właśnie w procesie ubiegania się o Zielną kartę po ślubie z obywatelką USA. Wczoraj (22.08.2014) dostałem rachunki wraz z listownym potwierdzeniem z USCIS, że moje dokumenty są własnie rozpatrywane.

Aktualnie posiadam bilet powrotny do Polski, który muszę przebudować w tym tygodniu. Chciałbym przełożyć datę swojego wyjazdu na grudzień (15,18 lub 21), tak by spędzić święta z żoną i rodzicami w Polsce. Czy myślicie, że w 4 miesiące otrzymam zieloną kartę? Czy jeżeli dostałem rachunki, a pieniądze za aplikację zostały pobrane to czy oznacza to, że dokumenty zostały wypełnione poprawnie?

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Napisano

Ja dostałem w dwa i pol więc szansa jest ale dużo zależy w którym field office jesteś.

Przyjecie pieniędzy nie oznacza nic więcej niż to że czeki były na właściwa kwotę. RFE możesz dostać w dowolnym momencie.

Napisano

Ja dostałem w dwa i pol więc szansa jest ale dużo zależy w którym field office jesteś.

Przyjecie pieniędzy nie oznacza nic więcej niż to że czeki były na właściwa kwotę. RFE możesz dostać w dowolnym momencie.

Swoje dokumenty wysyłałem do Chicago, ale moim lokalnym biurem imigracyjnym jest Greer, Sc.

Nie bardzo więc wiem, które z tych biur jest moim Field Office.

Według strony: https://egov.uscis.gov/cris/processTimesDisplayInit.do czas rozpatrzenia formularza I485, który został złożony 30 lipca w Chicago kończy się średnio 17 września, a w Greer dopiero 31 stycznia.

Które więc biuro jest moim field office - Chicago - gdzie wysłałem moje dokumenty, czy Greer?

Pozdrawiam.

Napisano

Ja na swoja GC czekalam 9 miesiecy. Nie patrz na terminy,ja tez wyczytalam,ze GC powinnam dostac wtedy i wtedy,ale po drodze wyszlo kilka roznych problemow z winy nie mojej,tylko urzedu,Trzymam kciuki zeby twoja sprawa szybko sie potoczyla.

Napisano

Joaynna dzieki za tego posta

pewnie sa osoby co im idzie szybko a sa tacy ze maja 1 rozmowe,maja kolejna ,maja tez tak ze jest po rozmowie a urzednik mowi ze decyzja bedzie podejeta za jakis czas ...dlaczego o tym piszemy aby nie bylo ze nie wiedzialem ..

Napisano

Dlatego OP powinien wziąć też pod uwagę, że jeśli nie otrzyma GC a wyjedzie, to jego AOS zostaje porzucony i musi zaczynać cały proces od początku.

Z tym, że teraz w grę będzie wchodziła wiza CR-1, nowe opłaty i generalnie cały proces od nowa.

Napisano

OP to przede wszystkim powinien zatroszczyc sie o EAD/AP card, by mogl spokojnie wyjechac w zadanym terminie, a nie czekac na GC z wyjazdem.

Napisano

OP to przede wszystkim powinien zatroszczyc sie o EAD/AP card, by mogl spokojnie wyjechac w zadanym terminie, a nie czekac na GC z wyjazdem.

Witam,

Formularz EAD (I-765 form) wysłałem razem z formularzem I-485. Niedawno dostałem potwierdzenie i rachunki z USCIS więc właśnie dziś zacząłem wypełniać formularz I-131 na AP. Według instrukcji aplikować można na niego jednak tylko w wyjątkowych przypadkach związanych ze szkołą, pracą lub wypadkami rodzinnymi. Ja z kolei chcę wrócić do Polski po to, by być ojcem chrzestnym dla mojego bratanka, oraz po to, by spedzić święta z moją żoną i rodzicami w Polsce.

Czy to faktycznie wszystko jest takie straszne, czy tylko tak piszą, by jak najmniej wysyłać tych aplikacji? :)

Czy to wystarczający powód, by dostać pozwolenie na wyjazd i powrót do USA? Czy ktoś był w podobnej sytuacji i też aplikował o I-131 z pozytywnym skutkiem?

BDW: co to "OP"?

Pozdrawiam.

Napisano

Skladanie papierow na AOS i oczekiwanie na GC jest wystarczajacym powodem by skladac forme I-131. I-131 mozesz skladac razem z I-485 i I-765. Mozesz tez skladac jak dostaniesz juz NOA1 z I-485. W przypadku rozpatrzenia I-765 and I-131 razem, dostaje sie tzw. Combo Card, czyli EAD i AP w jednym.

OP = Original Poster

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...