Skocz do zawartości

Studia W Sf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myslalam raczej o 2-letnim community college bo to jest najtansza opcja. A te w Californi sa dobre i dobrze zgrane z uniwersytetami, bardzo ulatwiajac transfer na 4-letnie uczelnie.

Niby tak. Zgrane sa z uniwersytetami nie tylko w CA to prawda... Sam bym nie poszedl, ale jest to jakas opcja. :)

• Odpowiedzi 36
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Opcja coraz bardziej popularna ze wzgledu na koszty studiow. Jestem pewna, ze za jakies 30 lat dobre 30% uczelni w USA (w tym wiekszosc malo znanych prywatnych) po prostu zdechnie. Nie bedzie dosyc bogatych amerykanow zeby sobie pozwolic na bachelor's ktory kosztuje $200,000 od osoby :)

Napisano

Opcja coraz bardziej popularna ze wzgledu na koszty studiow. Jestem pewna, ze za jakies 30 lat dobre 30% uczelni w USA (w tym wiekszosc malo znanych prywatnych) po prostu zdechnie. Nie bedzie dosyc bogatych amerykanow zeby sobie pozwolic na bachelor's ktory kosztuje $200,000 od osoby :)

True. Do VCCS idzie obecnie dużo więcej kasy z różnych funduszy niż do czteroletnich, bo w VA nie potrzeba aż tyle wyksztalciuchow. Są takie CC w VA wyposażone przez firmy i przemysł, że wiele uniwersytetow może sobie pomarzyć.

Napisano

Skończyłam za grosze program RN w miejscowym CC, dziś zaczęłam program RN to BSN na uniwerku gdzie godzina kredytowa kosztuje 600 dolców - za darmo, załapałam się na 100% stypendium.

Mam w pracy dziewczyny które pokończyły programy BSN na uniwersytetach i mają obecnie do spłacenia majątek. Jedna w zeszłym tygodniu płakała że musi płacić 1450 dolarów miesięcznie przez kolejne 10 lat. Nawet nie wiedzą jakie mają możliwości. Do high-school przybywają scamerzy z uniwerków i tłuczą im do głowy pierdoły, że nie warto pakować się w dwuletni program, bo pracodawcy wolą gdy ma się bachelors z zajebistej uczelni.

Czasem nie ma innej możliwości jak zapłacić jak za woły. Ale często da się zdobyć wykształcenie taniej, trzeba tylko zrobić rozeznanie.

Napisano

Zgadzam sie, Jackie. A w ogole gdzie sa rodzice tych dzieci ktore sie tak zapozyczaja? Przeciez nikt nastolatkowi nie pozyczy dziesiatki tysiecy dolarow - to rodzice (glupi ludzie) podpisuja te pozyczki i skazuja dzieci na splacanie przez lat. Jeszcze gdyby chodzilo o jakies studia po ktorych mozna zarabiac kokosy (medycyna itp) to mozna by sie zgodzic. Ale za glupi bachelors w humanistyce po ktorej nie znajdzie sie pracy ktora placi wiecej niz 25K na rok... no ludzie! (Nie mam nic przeciwko humanistyce, sama studiowalam literature porownawcza ale nie za pozyczone pieniadze i ze swiadomoscia ze nie bedzie latwo zalapac sie na dobra oprace zaraz po studiach.)

PS Gratuluje stypendium!

Napisano

Problem chyba w tym ze ta machina sie coraz bardziej rozkreca - kazdemu wbijaja do glowy ze musi skonczyc college, czesne rosnie i biznes sie kreci. Mam wrazenie ze cale srodowisko uniwersyteckie to samym koncu priorytetow ma czyjakolwiek edukacje, a juz maksymalnie dobija mnie zebranie o pieniadze na medical research jak ludziom wystawiaja rachunki na dziesiatki tysiecy $.

Napisano

True. Do VCCS idzie obecnie dużo więcej kasy z różnych funduszy niż do czteroletnich, bo w VA nie potrzeba aż tyle wyksztalciuchow. Są takie CC w VA wyposażone przez firmy i przemysł, że wiele uniwersytetow może sobie pomarzyć.

KaeR a mozesz mi zdradzic o ktorych CC w VA mowisz? Bo ja sie lubie rozeznac za wczasu, niby jeszcze pare lat mam zanim syna wysle ale warto wiedziec juz teraz ;)

Napisano

"Problem chyba w tym ze ta machina sie coraz bardziej rozkreca - kazdemu wbijaja do glowy ze musi skonczyc college, czesne rosnie i biznes sie kreci" -- chyba masz racje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...