Skocz do zawartości

Produkty Spożywcze Z Pl Do Usa Samolotem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Starej walizki nie chcieli to naprawiłem i jeszcze polata .Oczywiście na lotnisku w NJ służby rozwaliły kłódki w dwóch bagażach i poniszczyli prezenty pozostawiając karteczkę że grzebali .

Bylo miec TSA-recognized locks (do kupienia w kazdym Walmarcie) - wtedy by otworzyli i zamkneli a nie rozwalili.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jeśli ktoś potrzebuje testów źródłowych na temat ograniczeń wwozu produktów spożywczych (i nie tylko), co poniżej cytuję linki do dwóch stron, które mi wszystko wyjaśniły:

US Customs and Border Protection - Prohibited and Restricted Items:

http://www.cbp.gov/travel/international-visitors/kbyg/prohibited-restricted

US Customs and Border Protection - Travelers bringing food into the US for personal use:

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/82/noIntercept/1/session/L3RpbWUvMTQwODA1MDIzMi9zaWQvVG04ZkJSX2w%3D

wyjaśniają wszystko na temat placków, mięs, nasion, leków, itd.

Napisano

Mam jeszcze inne pytanie, tylko w odwrotnym kierunku :)

Niebawem wracam do Polski i chce przywieźć znajomym troche amerykańskich przysmaków - jakies przyprawy, słodycze, butelka alkoholu, piwo, papierosy. Czy ktoś mógłby mi napisać, co wolno, a czego nie wolno? Co można przewieźć w podręcznym? Czy na przykład peanut butter (zamknięty słoik) można przewozić w podręcznym? Alkohol musi iść do rejestrowanego, trochę się boję, czy nie zginie albo się rozbije, ale poowijam w ubrania, to chyba przeżyje rzucanie walizką :)

Będę wdzięczna za pomoc.

Napisano

Lecę przez Londyn

:)

Nie przewiduję wywozu w ilosciach hurtowych ;) Mam zamiar przywieźć tylko troche słodyczy i trochę ciekawostek kulinarnych (na przykład chipsy ziemniaczane w ciemnej czekoladzie, sunflower butter itp.), coś, czego u nas jeszcze nie ma. :D

No i butelkę whisky dla brata :)

Dziękuję za odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze jedno pytanie: czy puszki I słoiki (zamkniete, puszki z rybkami, słoiki z z sunflower butter) można przewieźć w bagażu podręcznym?

Nie wolno płynów, a to nie są płynne rzeczy... Nie chciałabym tego stracić, bo już poobiecywałam przyjaciołom, że po powrocie spróbują amerykańskich smakołyków :)

Napisano

Przy wjeździe do Europy nikt nie będzie Ci trzepal bagaży. Chyba że masz kolosalnego pecha. Co do sloikow i innych pojemników. Nie tylko ich zawartość jest ważna ale pojemność też ma znaczenie. Poczytaj dokładnie przepisy. Zaraz Sly6 się obudzi to podrzuci jakiegoś linka.

Napisano

Dzięki, Andy :)

Usiłowałam przeczytać, ale tam jest tylko o płynach, a ja z płynów to wiozę tylko butelkę whisky I juz wiem, że to musi być w walizce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...