Łukasz90 Napisano 19 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2016 Dnia 15.11.2016 o 19:56, Groch napisał: Słuszna uwaga kzielu - my nie mieliśmy. Zostawialiśmy auto w wielu miejscach na trasie z SFO - LV - LA - SFO z bagażami i nawet raz z telefonem za szybą (jako nawigacja) i brak problemów. Ostatnio dyskutowałem z znajomym mieszkającym w Chicago od 20 lat. Jeździ on na ryby z łodzią i czasem zostawia auto na niestrzeżonym parkingu przed motelem i niczego cennego z auta prócz komórki bo wiadomo ktoś może chcieć się z nim skontaktować nie wyjmuje. A czasami śpi w samochodzie na parkingu nad jeziorem aby mieć od razu blisko jak wstanie i od razu wypływać a nie jeździć. Wtedy niektóre rzeczy w tym wędki a ma te z najwyższej półki i inny sprzęt w tym echosondy zostawia na łodzi a sam śpi w aucie. Na moje pytanie czy się nie boi odpowiedział ,że przez 20 lat mieszkania w USA nie słyszał aby okradli wędkarza nad wodą (pewnie są takie przypadki ale bez przesady) .W Polsce byłoby nie do pomyślenia i bardzo szybko straciłby cały sprzęt. Ogólnie z tej rozmowy wywnioskowałem ,że w USA jest bezpieczniej niż w Polsce bo przykładowo w samym tym roku znam osobiście kilkanaście przypadków kradzieży sprzętu nad wodą. A może tam występują innego typu przestępstwa.
kzielu Napisano 19 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2016 55 minut temu, Łukasz90 napisał: . A może tam występują innego typu przestępstwa. Tak - np. strzelaniny... Jest bespieczniej w niektorych miejscach, jest tysiac razy bardziej niebezpiecznie w innych.
nonconnahcreek Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Joanna30, trafiłem któregoś razu na mapkę z Twojej podróży na trasie Kalifornia - Floryda, nie mogę znaleźć tego wątku, czy mogłabyś skontaktować się ze mną bądź wkleić trasę tutaj, mam kilka pytań
nonconnahcreek Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 dzieki! ..i pytania czesc trasy pomiedzy Albuquerque i Nowym Orleanem to na pierwszy rzut oka czarna dziura tej eskapady, napisz czy rzeczywiscie ? czy wizyta w Rosewell i San Antonio i w ogole przejazd przez Teksas oferuja jakies warte uwagi miejsca. Pytam bo te trase mozna pokonac przez Dallas urywajac 2-3 h jazdy. druga rzecz to gdzie wynajmowalyscie samochod i czy placilyscie drop off fee za oddanie auta w innej lokalizacji aha, ile czasu zajal Wam przejazd pomiedzy Las Vegas a Key West?
Joanna30 Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Myśmy chciały zobaczyć Roswell (UFO), San Antonio (Alamo i River Walk), Houston (Space Center), więc nie odpowiem, czy dla kogoś innego będzie to równie ciekawe, co dla nas Samochód wynajmowałyśmy w National i płaciłyśmy drop fee. A dokładnie wynajmowałyśmy tutaj: http://www.rentalcars.com/pl/ Cała nasza wycieczka i przejazd z Los Angeles (gdzie wylądowałyśmy) do Miami (skąd wylatywałyśmy) - wycieczka na Key West była jednodniowa, podczas kilkudniowego pobytu w Miami - trwała trzy tygodnie.
nonconnahcreek Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 ok, a czy San Antonio, pomijam Rosewell i Houston, warte jest spedzenia dnia, w tym sensie czy Alamo i Riverwalk zapelnia caly dzien? czy jest tam cis poza nimi wartego uwagi? Do tej pory nigdy nie korzystalem z rentalcars.com, wynajmowalem bezposrednio od firmy, a jak wyglada kwestia ubezpieczenia auta? np. w przypadku stluczki albo peknietej szyby? cena jest dwukrotnie nizsza na tym portalu niz w tym samym National ale z ubezpieczeniem LDW Czy bedac na Florydzie bylyscie w Everglades? dzieki za odpowiedzi
Joanna30 Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Nie zapełnia całego dnia, ale pół na pewno No ale to zależy co kto lubi Pogooglaj sobie, co tam jest ciekawego i czy jest to dla Ciebie ciekawe. Co do ubezpieczenia, to nie powiem Ci dokładnie. Wypożyczenie auta na 3 tygodnie kosztowało nas 3.800 PLN, do tego ubezpieczenie i one-way-fee $600. I tak, na Florydzie pojechałyśmy na Everglades Na fejsie mam zdjęcia z tej wyprawy, są ogólnodostępne. 1. część (kończy się na Houston) - USA Road Trip 1 2. część (zaczyna się w Nowym Orleanie) - USA Road Trip 2
nonconnahcreek Napisano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Fajne galerie, sporo tego Jeszcze jedno pytanie czy przejeżdzając przez Louisianę, w okolicach Nowego Orleanu trafiłyście na bagienne tereny zwane Wetlands of Louisiana albo Lousiana Swamps, interesuje mnie porównanie tych atrakcji do wizyty w Everglades, w sensie na którą z atrakcji postawić ze względu na ograniczenia czasowe. jeszcze raz dzięki za pomoc
Joanna30 Napisano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2017 Jeśli trafiłyśmy, to przejechałyśmy bez zatrzymywania się Początkowo planowałyśmy zobaczyć farmę aligatorów w Moss Point, MS (Gulf Coast Gator Ranch), ale ostatecznie zdecydowałyśmy się wybrać coś podobnego na Florydzie (Everglades Safari Park), także nie pomogę w porównaniu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.