stasimon Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Witam Kolega namawia mnie na wyjazd do USA, konkretnie do LA. Mowi ze ma tam dobrego znajomego i ze mamy gdzie sie zatrzymac. On ma wize turystyczna, byl juz w LA 2 razy. Ja musial bym sie o taka wize ubiegac. I teraz czy jest sens bo moja sytuacja jest troszke zagmatwana. Czytalem forum i opinie ze trzeba przekonac konsula o zwiazku z Polska i ze nie jedzie sie tam na stale. Tyle ze ja od 9 lat mieszkam i pracuje w UK. Pracuje w jednej firmie jakies 5 lat (pierwsze 3,5 roku poprzez agencje pracy a ostatnie 1,5 roku na kontrakcie bezterminowym). Nie mam tutaj wlasnego lokum czy kredytu, wynajmuje mieszkanie z 3 znajomych. Mieszkanie mam wlasne ale wlasnie w Polsce a nie w UK. Nie mam zony i dzieci, skonczone 33 lata. Czy to dla konsula nie bedzie podejrzane? Jest maly rozstrzal, pracuje w UK a ma mieszkanie w PL, xala rodzina w Polsce. Kolejna sprawa to musial bym kladac podanie i udac sie do ambasady w Londynie bo specjalnie nie bede latal do Warszawy. Lubie zwiedzac, ostatnio bylem w Azji. Srodki odlozone na koncie mam na 2 takie wyjazdy wiec pieniadze to nie problem. Wyjazd na 2 tyg. bo wiecej urlopu z pracy nie dostane. Nikt z rodziny nie przebywa tam nielegalnie, siostra jakies 17 czy 18 lat temu byla w USA, program Work & Travel. Czy warto skladac podanie? Szanse chyba powinny byc? Pzd.
katlia Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Wydaje mi sie ze warto. Znajoma w identycznej sytuacji (mieszka/pracuje pod Londynem) nie miala zadnego problemu z wiza. Nie jestes pierwszy czy ostatni polak ktory mieszka za granica i chce zwiedzic USA.
stasimon Posted January 7, 2015 Author Report Posted January 7, 2015 Boje sie troche rozmowy z konsulem po angielsku, znam go na dobrym poziomie ale mam obawy czy nagle nie uslysze pytania ktorego nie bede rozumial i to mnie pograzy. Teraz jeszcze musze poczytac jak skladac podanie o wize tu na miejscu. Czy z konsulem umawia sie na konkretny dzien ktory nam pasuje czy raczej jest to z gory ustalane i nie mamy wplywu?
sly6 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 wiele osob tak ma ze idzie na rozmowe w UK a nie w Polsce a jak chca to moga isc na rozmowe do Warszawy,Krakowa wtedy nalezy miec cos z dokumentow ze jednak pracujesz legalnie w UK .placisz podatki co do pytan to jest po co lecisz,na ile czasu,do kogo,co robisz w UK ,zakres np obowiazkow i teraz czy nie odpowiesz na te pytania, jedynie uwazaj nad tym aby za duzo nie myslec,nie wodzic oczami po scianach,suficie a jest pytanie i odpowiedz prosto w oczy tutaj masz jak sie starac o wize w UK http://london.usembassy.gov/niv/apply.html pogratulowac takich znajomych ze chca Cie do innego znajomego wziasc,ugoscic malo spotykanie na tej ziemi
ilya_ Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 jak dla mnie to Twoja sytuacja jest stabilna. idz po promese w Londku, zanim pojdziesz to poczytaj na forum na czym dokladnie polega rozmowa itp.
stasimon Posted January 7, 2015 Author Report Posted January 7, 2015 Dzieki za odpowiedzi, zabiore sie za to w ciagu 2 - 3 tyg jak juz ustale wszystko ze znajomkiem i ustali sie jakis plan podrozy.
stasimon Posted January 7, 2015 Author Report Posted January 7, 2015 Jeszcze jedno pytanko, lepiej przy wypisywaniu formularza podac dane tego znajomego kolegi u ktorego mamy sie zatrzymac mimo iz nie znam go czy moze lepiej podac adres jakiegos hotelu?
sly6 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 podasz hotel to przygotuj sie na pytania po co lecisz,co bedziesz tam robic
Lx13 Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 A jak poda dane kolegi a ten kolega jest tam nielegalnie lub uzyskał legalny status robiąc w konia administracje USA to chyba nie lepiej.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.