Skocz do zawartości

Jak To Jest W Końcu Z Tą Emigracją?

misiomop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja tez slyszalam takie historie.

Np. Idz po wize turystyczna jak dostaniesz to wystarczy wjechac do USA posiedziec 5 lat i dostaniesz obywatelstwo.

Jak masz zaproszenie do USA i wyjedziesz na nim to od tej osoby co cie zaprosila dostaniesz zielona karte

Duzo sie slyszalo,polowe juz czlowiek zapomnial ;)

moze warto zalozyc watek z jakimis mitami emigracyjnymi? strasznie duzo tego jest. nawet przyznam, ze sama spotkalam sie z zupelnie nierealnym scenariuszem imigracyjnym wcisnietym przez kogos w ambasadzie. moj ulubiony to utrzymywany oprzez kogos z rodziny mit, ze od dawna maja GC. rzeczywistosc okazala sie ciut inna:/

Napisano

Ostatni mit emigracyjny jaki slyszalem - znajoma powiedziala mi ze jej znajomy prawnik (!) powiedzial ze wysatrczy zainwestowac 80 tys $ zeby móc tu legalnie pracowac! Powiem wiecej - na podstawie tego mitu do tej dziewczyny w lipcu przyjezdza rodzina ( 4 osoby!) ktore maja kase i beda zakladac rodzinna restauracje i w ten sposób zalegalizują swoj pobyt! Jak to uslyszalem to sie za głowe złapałem i prosilem ja zeby nie wierzyla bajkom i gdyby to byla prawda to w Stanach juz by miejsca nie było. Dziewczyna mało mnie wzrokiem ni zabiła i powiedziala ze przeciez ona wie.

Bedą bardzo wszyscy zdziwieni w lipcu.

Napisano

Ostatni mit emigracyjny jaki slyszalem - znajoma powiedziala mi ze jej znajomy prawnik (!) powiedzial ze wysatrczy zainwestowac 80 tys $ zeby móc tu legalnie pracowac! Powiem wiecej - na podstawie tego mitu do tej dziewczyny w lipcu przyjezdza rodzina ( 4 osoby!) ktore maja kase i beda zakladac rodzinna restauracje i w ten sposób zalegalizują swoj pobyt! Jak to uslyszalem to sie za głowe złapałem i prosilem ja zeby nie wierzyla bajkom i gdyby to byla prawda to w Stanach juz by miejsca nie było. Dziewczyna mało mnie wzrokiem ni zabiła i powiedziala ze przeciez ona wie.

Bedą bardzo wszyscy zdziwieni w lipcu.

chetnie poslucham dalszego ciagu tej historii ;)

zalozenie tematu z imigracyjnymi mitami to wcale nieglupi pomysl :D

Napisano

Również bardzo podoba mi się pomysł założenia takiego wątku. Proponuję też przy każdym nowym poście w takim wątku pisać dużą wytłuszczoną czcionką ,,MIT" tak na wszelki wypadek :P

Napisano

Takie Mity pisze Karina od ponad 10 lat to raz czasami te mity maja troche z realnoscia wiec trzeba bedzie uwazac jak sie pisze ;)

Np 1 MIT ktory trwa to ze majac numer SSN pracuje sie legalnie :)

jest jest ok z IRS a nie z urzedem imigracyjnym

andyopole,trzeba bylo byc wiecej-szczesciej po wize pod Ambasada to bys posluchal te mity,na wielu forach te mity sie opowiadane ,nawet teraz np wielu forach o Kanadzie czyta sie ciekawe sprawy ,czasami czlowiek sie zastanawia skad u ludzi brak szukania informacji po stronach rzadowych

medeski znam to :) mozna dostac po tzw glowie,czasami ludzie uwazaja ze jak prawnik to prawde mowi :) bo napisane prawnik,takie przeswiadczenie wziete z Polski.

Napisano

jesli czytales o wizach, to zapewne wiesz, jakie trzeba warunki spelnic, zeby ubiegac sie o wize emigracyjna.

trudno oceniac, co ludzie mowia (i czy ci, ktorzy mowia, maja tak naprawde pojecie o procesach wizowych), ale twoim pierwszym poscie i ilosci informacji, jakie podales, mozesz uzyskac gc albo przez sponsorowanie rodzinne, albo przez loterie

kazdemu, kto usiluje sie "czegos" dowiedziec, odradzam gadanie z "ludzmi"

ciekawy przyklad przytrafil mi sie kilka dni temu: dzwoni do mnie podekscytowany krewny znajomego czy tam znajomy krewnego z prosba, zebym mu pomogla w zbieraniu dokumentacji, bo ktos mu zaproponowal prace w warsztacie samochodowym w chicago, ma sobie tylko sam wize zalatwic. mowie chlopakowi, ze on sam sobie wizy pobytowej nie moze zalatwic, ze musialby go sponsorowac pracodawca, ale sluchac nie chcial, bo przeciez ma oferte w reku. mozolne przeprowadzanie entuzjasty przez strony internetowe ambasady natychmiast pozbawilo go zludzen.

niestety, do usa nie da sie wyjechac na stale, "bo o tym marze," takiej kategorii imigracyjnej tutaj nie ma. zreszta w niewielu krajach (jesli gdzies w ogole) taka kategoria istnieje :(

skoncz studia, zdobadz dobry zawod, moze w trakcie studiow przyjedz tutaj na W&T, zeby tak naprawde zobaczyc, czy usa cie pociaga, a moze z czasem przepisy imigracyjne sie zmienia?

edytuje, zeby dodac, ze zgadzam sie z poprzednim postem: wiekszosc ludzi tu na forum to sponsoring rodzinny i loteria.

niewiele chyba przypadkow sponsorowania pracowniczego, ktore sonczylo sie GC

jest chyba kilka osob tutaj studiujacych, ale to nie jest wiza imigracyjna, wiec osiedlenie sie na stale nie wchodzi w gre

rpobuj w loterii, a noz sie uda :)

<script type="text/javascript"></script>

Chciałbym zaznaczyć, że nie mam rodziny w USA, ani nikogo innego kto mógłby podać się za sponsora...

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...