jannapa Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Ja tez slyszalam takie historie. Np. Idz po wize turystyczna jak dostaniesz to wystarczy wjechac do USA posiedziec 5 lat i dostaniesz obywatelstwo. Jak masz zaproszenie do USA i wyjedziesz na nim to od tej osoby co cie zaprosila dostaniesz zielona karte Duzo sie slyszalo,polowe juz czlowiek zapomnial moze warto zalozyc watek z jakimis mitami emigracyjnymi? strasznie duzo tego jest. nawet przyznam, ze sama spotkalam sie z zupelnie nierealnym scenariuszem imigracyjnym wcisnietym przez kogos w ambasadzie. moj ulubiony to utrzymywany oprzez kogos z rodziny mit, ze od dawna maja GC. rzeczywistosc okazala sie ciut inna:/
medeski Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Ostatni mit emigracyjny jaki slyszalem - znajoma powiedziala mi ze jej znajomy prawnik (!) powiedzial ze wysatrczy zainwestowac 80 tys $ zeby móc tu legalnie pracowac! Powiem wiecej - na podstawie tego mitu do tej dziewczyny w lipcu przyjezdza rodzina ( 4 osoby!) ktore maja kase i beda zakladac rodzinna restauracje i w ten sposób zalegalizują swoj pobyt! Jak to uslyszalem to sie za głowe złapałem i prosilem ja zeby nie wierzyla bajkom i gdyby to byla prawda to w Stanach juz by miejsca nie było. Dziewczyna mało mnie wzrokiem ni zabiła i powiedziala ze przeciez ona wie. Bedą bardzo wszyscy zdziwieni w lipcu.
Paulina_89 Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Ostatni mit emigracyjny jaki slyszalem - znajoma powiedziala mi ze jej znajomy prawnik (!) powiedzial ze wysatrczy zainwestowac 80 tys $ zeby móc tu legalnie pracowac! Powiem wiecej - na podstawie tego mitu do tej dziewczyny w lipcu przyjezdza rodzina ( 4 osoby!) ktore maja kase i beda zakladac rodzinna restauracje i w ten sposób zalegalizują swoj pobyt! Jak to uslyszalem to sie za głowe złapałem i prosilem ja zeby nie wierzyla bajkom i gdyby to byla prawda to w Stanach juz by miejsca nie było. Dziewczyna mało mnie wzrokiem ni zabiła i powiedziala ze przeciez ona wie. Bedą bardzo wszyscy zdziwieni w lipcu. chetnie poslucham dalszego ciagu tej historii zalozenie tematu z imigracyjnymi mitami to wcale nieglupi pomysl
andyopole Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Fajne te mity. Czego to ludziska nie wymyślą. Ja nigdy w takim towarzystwie się nie obracalem więc pierwszy raz słyszę te pyszne pomysły.
Morav Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Również bardzo podoba mi się pomysł założenia takiego wątku. Proponuję też przy każdym nowym poście w takim wątku pisać dużą wytłuszczoną czcionką ,,MIT" tak na wszelki wypadek
sly6 Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Takie Mity pisze Karina od ponad 10 lat to raz czasami te mity maja troche z realnoscia wiec trzeba bedzie uwazac jak sie pisze Np 1 MIT ktory trwa to ze majac numer SSN pracuje sie legalnie jest jest ok z IRS a nie z urzedem imigracyjnym andyopole,trzeba bylo byc wiecej-szczesciej po wize pod Ambasada to bys posluchal te mity,na wielu forach te mity sie opowiadane ,nawet teraz np wielu forach o Kanadzie czyta sie ciekawe sprawy ,czasami czlowiek sie zastanawia skad u ludzi brak szukania informacji po stronach rzadowych medeski znam to mozna dostac po tzw glowie,czasami ludzie uwazaja ze jak prawnik to prawde mowi bo napisane prawnik,takie przeswiadczenie wziete z Polski.
jkb Napisano 25 Marca 2015 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Te $80k to brzmi troche jak inwestycja na wize E-2
misiomop Napisano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 jesli czytales o wizach, to zapewne wiesz, jakie trzeba warunki spelnic, zeby ubiegac sie o wize emigracyjna. trudno oceniac, co ludzie mowia (i czy ci, ktorzy mowia, maja tak naprawde pojecie o procesach wizowych), ale twoim pierwszym poscie i ilosci informacji, jakie podales, mozesz uzyskac gc albo przez sponsorowanie rodzinne, albo przez loterie kazdemu, kto usiluje sie "czegos" dowiedziec, odradzam gadanie z "ludzmi" ciekawy przyklad przytrafil mi sie kilka dni temu: dzwoni do mnie podekscytowany krewny znajomego czy tam znajomy krewnego z prosba, zebym mu pomogla w zbieraniu dokumentacji, bo ktos mu zaproponowal prace w warsztacie samochodowym w chicago, ma sobie tylko sam wize zalatwic. mowie chlopakowi, ze on sam sobie wizy pobytowej nie moze zalatwic, ze musialby go sponsorowac pracodawca, ale sluchac nie chcial, bo przeciez ma oferte w reku. mozolne przeprowadzanie entuzjasty przez strony internetowe ambasady natychmiast pozbawilo go zludzen. niestety, do usa nie da sie wyjechac na stale, "bo o tym marze," takiej kategorii imigracyjnej tutaj nie ma. zreszta w niewielu krajach (jesli gdzies w ogole) taka kategoria istnieje skoncz studia, zdobadz dobry zawod, moze w trakcie studiow przyjedz tutaj na W&T, zeby tak naprawde zobaczyc, czy usa cie pociaga, a moze z czasem przepisy imigracyjne sie zmienia? edytuje, zeby dodac, ze zgadzam sie z poprzednim postem: wiekszosc ludzi tu na forum to sponsoring rodzinny i loteria. niewiele chyba przypadkow sponsorowania pracowniczego, ktore sonczylo sie GC jest chyba kilka osob tutaj studiujacych, ale to nie jest wiza imigracyjna, wiec osiedlenie sie na stale nie wchodzi w gre rpobuj w loterii, a noz sie uda <script type="text/javascript"></script> Chciałbym zaznaczyć, że nie mam rodziny w USA, ani nikogo innego kto mógłby podać się za sponsora...
maciopa Napisano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2015 Z tymi $80k to nie do końca jest mit -> wiza E-2. edit -> baah @jkb już o tym napisał...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.