Ania25 Napisano 29 Maja 2015 Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 Zakładając, że mam już przyznaną promesę wizową i chciałabym kupić bilet - czy mam póki co kupić tylko one-way ticket czy od razu w obydwie strony?Z tego co zrozumiałam, o długości mojego rzeczywistego pobytu w Stanach i tak zadecyduje urzędnik na lotnisku w dniu mojego przyjazdu, prawda?Trochę bez sensu jeśli daty na moich biletach będą sugerowały np. 1 miesiąc pobytu, a wizę mi dadzą na 2 tygodnie. Albo odwrotnie. Przyznana wiza będzie dłuższa od zaplanowanego pobytu (jasne, że chciałabym zostać możliwie jak najdłużej).Jak to wyglądało w Waszym przypadku?
Joanna30 Napisano 29 Maja 2015 Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 Bez biletu powrotnego możesz mieć w ogóle problem, żeby wsiąść do samolotu lecącego do USA Zwykle, jeśli ktoś jedzie gdzieś na wycieczkę/zwiedzanie, to wie na ile jedzie/na ile go stać/ile ma urlopu, itp., więc na tyle kupuje bilet. Urzędnik CBP zwykle wbija pobyt na 6 miesięcy.
glimi Napisano 29 Maja 2015 Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 a co zrobisz na lotnisku gdy urzędnik poprosi o bilet powrotny? A po za tym bilet w jedną stronę jest zazwyczaj droższy od tego w obydwie :]
Lx13 Napisano 29 Maja 2015 Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 Dobre. A potem bedą posty nt przesiedzenia i co za to grozi Masz plan. Kup one way. Np w Norwegian moze być tanio. Trzymaj sie planu.
Ania25 Napisano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 Dobre. A potem bedą posty nt przesiedzenia i co za to grozi Masz plan. Kup one way. Np w Norwegian moze być tanio. Trzymaj sie planu. Spokojnie, nie mam zamiaru nic przesiedzieć Po prostu chcę sobie wszytko dobrze zaplanować i przy okazji nie zmarnować pieniędzy, jeśli się uda
glimi Napisano 29 Maja 2015 Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 Taa...kupi w jedną stronę i się przeleci na lotnisko i z powrotem. Praktycznie każda linia lotnicza pozwala za drobną opłatą na prze bukowanie biletu na inny termin. Wiza nieimigracyjna i bilet w jedną stronę to złe połączenie bo to kojarzy się tylko z zostaniem tam nielegalnie Jak dostaniesz pozwolenie na pobyt przez 6 m-cy i będziesz chciała zostać przez 3 tam to sobie za drobną opłatą prze bukujesz bilet i po problemie.
sly6 Napisano 29 Maja 2015 Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 pamietaj zapytac sie przed kupem biletu czy mozliwa jest zmiana terminu,jakie sa zasady,oplaty sa takie bilety ze nie da sie tego zrobic nawet za oplata ,trzeba od nowa kupowac bilet
ilya_ Napisano 30 Maja 2015 Zgłoś Napisano 30 Maja 2015 tak jak napisala joanna "Bez biletu powrotnego możesz mieć w ogóle problem, żeby wsiąść do samolotu lecącego do USA"... Przed Twoim wylotem np z Wawy gdzies do US z przesiadka czy tez nie do US jest wysylany sygnal ze taka i taka osoba bedzie leciec, ma taki i taki bilet.... Na granicy urzednik tez sie pyta od razy o date powrotu....
Lx13 Napisano 30 Maja 2015 Zgłoś Napisano 30 Maja 2015 Sie pyta albo sie nie pyta. Nie ma czegoś takiego jak pytania standardowe, choc pewne niektóre lubią sie powtarzać (bo co innego można wymyślić?)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.