Damianq Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Witam forumowiczów Przeczytałem dziś ciekawy artykuł na Onecie. http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/niemowle-z-podwojnym-obywatelstwem-nie-moglo-wyleciec-z-polski-niedopatrzenie/kvlg5p Sprawa dotyczy podwójnego obywatelstwa tyle, że opisana sytuacja rozchodzi się o Kanadę. Tak mnie tknęło do rozmyśleń w tym samym kontekście tyle, że w przypadku USA. Jak Wy latacie do Polski? Jakimi paszportami się posługujecie? Kiedyś rozmawiałem o tym z ciocią i nawet byliśmy w biurze LOT'u o to zapytać. W tedy miła Pani poinformowała nas, że powinno się wlatywać i wylatywać na tym samym paszporcie. Oraz w przypadku wlotu do Polski na paszporcie USA, możemy na terenie kraju przebywać jedynie 3 (?) miesiące. Może ktoś, ma bardziej konkretne informacje i chciałby się nimi podzielić? Pozdrawiam
kzielu Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Wlatuje zawsze z paszportem US ale nigdy nie lece bezposrednio do PL, zawsze przez jakies europejskie lotnisko. Zwykle mam przy sobie paszport PL. Generalnie obywatele non-EU moga byc do 90 dni bez wizy na terenie EU - nie jest to zadna tajna informacja.
Damianq Napisano 1 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Jako obywatel Polski jesteś jednocześnie obywatelem EU. W artykule napisali, że w Polsce jesteś obywatelem Polski więc jeśli wlatujesz na paszporcie USA to pojawia się nieścisłość bo teoretycznie jako obywatel USA nie możesz być dłużej niż 3 miesiące, a jako obywatel PL ten warunek Cie nie dotyczy. Zakręcone to trochę
jabba1 Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Z ustawy o obywatelstwie polskim wynika, że nie możesz się posługiwać obywstelstwem innym niż polskie jeśli oczywiście polskie posiadasz również. Podsumowując, powinno przyjeżdżać się na polskim paszporcie.
maverick96 Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 http://polish.krakow.usconsulate.gov/service/podwjne-obywatelstwo.html Link do strony który wszystko wyjaśnia. Obywatele PL powinni przekraczać granice Polski na polskim paszporcie, a granicę USA na amerykańskim. Swoją drogą widzę że przez 30 lat nic się nie zmieniło. Nie zapomnę z młodych lat miny strażnika, gdy ojciec przy wylocie z PRL pokazał mu paszport amerykański.
Damianq Napisano 1 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Czyli podsumowując wylatując z USA pokazujemy paszport USA przylatując do Polski pokazujemy paszport PL i analogicznie wylatując z Polski - paszport PL, wlatując do USA - paszport USA.
Asia77 Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Trzy lata temu lecialam do polski na amerykanskim paszporcie, tzn mialam polski ale (do dzis nie wiem czemu)schowalam go do walizki...pytanie celnika w warszawie czy posiadam polski paszport, moja szczera odpowiedz-tak..ho i sie zaczelo, czepial sie ze pomimo iz mam amerykanskie obywatelstwo to wjezdzajac do polski musze pokazac polski paszport, afera na cale lotnisko, trzymali mnie ponad godzine- spoznilam sie na samolot do katowic, zgubili moj bagaz...a wszystko przez paszport...swoja droga jak cos sie dzieje to zawsze mnie, znajomi smieja sie ze powinnam spisywac swoje przygody w podrozy to ksiazke roku wydam.
laurels Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 A ja zrobiłam kiedyś zupełnie odwrotnie. Wlatywałam z dziećmi do Polski na amerykańskim paszporcie, bo polskie straciły ważność. Na granicy uprzedzono mnie, ze wjazd na 90 dni. Zostalismy prawie rok. Wylatujac wyrobilam juz polski paszport, wiec wylecielismy z Polski na polskich paszportach. Lot z przesiadka w miescie europejskim, tam dopiero okazalismy amerykanskie paszporty. Problemow z wylotem nie mielismy.
kzielu Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Czyli podsumowując wylatując z USA pokazujemy paszport USA przylatując do Polski pokazujemy paszport PL i analogicznie wylatując z Polski - paszport PL, wlatując do USA - paszport USA. Wiadomo ze jak sie w PL spytaja to pokazac PL paszport. Z tym ze ja mam swoje powody dla ktorych wlatuje na US paszporcie i dodatkowo nigdy nie latam bezposrednio do PL bo nigdy nie korzystal z LOTu i nie zamierzam. A na CDG/AMS/elsewhere ich wali na jakim paszporcie akurat wlatuje.
Magdalena S Napisano 1 Października 2015 Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Wiadomo ze jak sie w PL spytaja to pokazac PL paszport. Z tym ze ja mam swoje powody dla ktorych wlatuje na US paszporcie i dodatkowo nigdy nie latam bezposrednio do PL bo nigdy nie korzystal z LOTu i nie zamierzam. A na CDG/AMS/elsewhere ich wali na jakim paszporcie akurat wlatuje. A nie jest przypadkiem tak, ze PL paszport musisz pokazac na graniczy schengen, inaczej - w swietle prawa - przyjezdzasz do Europy jako obywatel US i masz jedynie 90/180 dni bezwizowej wizyty? Czyli jak przyjeżdżasz raz na rok na 2 tyg to nie ma to znaczenia, ale jak na dłużej/częściej - to lepiej na polskim? Obywatel US przekraczający granice schengen dostaje (albo powinien) dostawać stempel, od którego jest wyliczane 90 dni. Jeśli ma podwójne obywatelstwo i podrozuje z jednym paszportem i wyleci po 90 dniach na paszporcie US, to - w swietle obowiązującego prawa - nielegalne przedlużył swój pobyt w strefie schengen. Jeśli ma dwa paszporty przy sobie i wleci na US a wyleci na PL - to moze sie udac, ale, jak pokazuje artykul na poczatku - straz graniczna moze robic problemy. A oni na granicy rządzą, nie linie lotnicze. Ja na razie problemy tego nie mam, ale jak dojdzie co do czego to zakładam podróżowanie na 2 paszportach. Są sytuacje, kiedy paszport polski jest lepszy, niż amerykański.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.