E=mc2 Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 dzięki, troche mi wyjaśniliście. Z tym wydawaniem na maksa to miałem na myśli te początkowe karty (albo nawet te z depozytem). Jaki tam jest limit? 200 - 300$? Z 300$, te 6% to 18$. Chodziło mi o to żeby na takiej początkowej karcie zbudować sobie trochę historii, mając jakieś tam zarobki może dadzą kartę z normalnym limitem i jakimiś sensownymi bonusami po kilku mc..
KaeR Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 Po kilku miesiacach to moze byc trudno, bo wlasnie te kilka miesiecy bedzie widoczne w systemie.
E=mc2 Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 Ja jeszcze dopytam, jak ma się sprawa z polskimi kartami "plastikowymi" wypukłymi? Bo słyszałem, że w USA terminale są stare (na te paski, a nie na chip), nie wiem czy to mit. Wiem, że Alior Bank ma internetowy kantor, w którym zakładają ci rachunek (niezależnie od RORu, nie trzeba mieć RORu) w pln i w wybranej walucie/walutach i możesz dostać do niego kartę debetową (do każdego rachunku/waluty). Czy jest problem w USA z takimi kartami? (Bo teoretycznie każdy turysta z Europy ma wypukłą kartę - dziwne, jakby mieli z nimi problemy, dlatego pytam).
KaeR Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 Ja jeszcze dopytam, jak ma się sprawa z polskimi kartami "plastikowymi" wypukłymi? Bo słyszałem, że w USA terminale są stare (na te paski, a nie na chip), nie wiem czy to mit. Wrecz przeciwnie. W sklepach trwa wlasnie wymiana, ktora ma dostosowac czytniki do kart z czipami. Jest niemalze wymog z tego co czytalem. Wiekszosc kart, juz wiekszosci mam wymienione przez banki na czipowe. Oczywiscie te karty maja rowniez paski i mozna je uzywac na dwa sposoby.
E=mc2 Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 aha, no to super. To na pierwsze kilka miesięcy będę używał swojej karty dolarowej. Jak będę miał pracę pójdę po kredytową. 3 miesiące nie powinny robić wielkiej różnicy...
olmeca Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 Wrecz przeciwnie. W sklepach trwa wlasnie wymiana, ktora ma dostosowac czytniki do kart z czipami. Jest niemalze wymog z tego co czytalem. Wiekszosc kart, juz wiekszosci mam wymienione przez banki na czipowe. Oczywiscie te karty maja rowniez paski i mozna je uzywac na dwa sposoby. Jak nie działa jedno stosujesz drugie. Niestety czipy uwielbiają się uwalić i wtedy płacimy paskiem.
emil_reg Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 Na styczeń mam spotkanie w ambasadzie. Proszę o pomoc w kilku kwestiach: - gdzie najszybciej załatwić oświadczenie o niekaralności - co dostaje po rozmowie w konsulacie? Paszport i kartę stałego rezydenta? - ile mam czasu po otrzymaniu zielonej karty na wyjazd? - czy należy rejestrować się w celu odebrania dokumentów jak najszybciej, przed badaniami, czy już po? - czy koniecznie jest posiadanie adresu w USA? W jaki celu? Czy przychodzą tam jakieś dokumenty? Pozdrawiam serdecznie, Emil
ilon Napisano 27 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2015 Z tego co sie orientuje to wlasnie karta pobytu przychodzi na ten adres, ktory podasz. Karty stalego rezydenta w ambasadzie po rozmowie to napewno nie dostaniesz. Jak dostaniesz wize, to zostawiasz paszport, zeby ci ta wize przykleili. Ambasada nie drukuje wiz z wyprzedzeniem, bo zawsze jest prawdopodobienstwo, ze sie jej nie dostanie.
kzielu Napisano 28 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2015 Na styczeń mam spotkanie w ambasadzie. Proszę o pomoc w kilku kwestiach: - gdzie najszybciej załatwić oświadczenie o niekaralności - co dostaje po rozmowie w konsulacie? Paszport i kartę stałego rezydenta? - ile mam czasu po otrzymaniu zielonej karty na wyjazd? - czy należy rejestrować się w celu odebrania dokumentów jak najszybciej, przed badaniami, czy już po? - czy koniecznie jest posiadanie adresu w USA? W jaki celu? Czy przychodzą tam jakieś dokumenty? Pozdrawiam serdecznie, Emil Dostajesz paszport z wiza imigracyjną wklejona do niego. Kartę dostaniesz po jakimś czasie po wjeździe do US. Dopoki nie wjedziesz nie jesteś rezydentem.
Magdalena S Napisano 28 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2015 Dadzą - z kosmicznym APR co jest jednym z najbardziej bezsensownych sposobow budowania historii kredytowej. Lepiej kupić strucla z oszczędności a z kredytem zaczekać do lepszego Credit score. Żeby dać Ci rozeznanie - dwa samochody kupilem na 0%/60 months, trzeci na 2.49%/ 60 miesięcy a to tylko dlatego że na niektóre marki modele 0% praktycznie się nie zdarza. Więcej nic 3% na 60 to już wyrzucanie pieniędzy w błoto. Chyba ze masz kogos, kto ma dobry score i bedzie co-signerem. No i przy dzisiejszym kursie $ oszczednosci z PL sa coraz mniej warte :/ Aha, no to będę się martwił jak znajdę pracę. Na początku wiadomo, że nie będę miał żadnej historii - ale może dzięki zarobkom nie będzie to najgorsza karta. Pytanie jeszcze co do samego "systemu": Rozumiem, że działa to tak, że wyrabiam kartą kredytową i dostaję jakiś limit (bardzo mały, albo tak jak kzielu napisał - w wysokości tego depozytu). Kupuję wszystko kartą kredytową (tak, żeby wykorzystywać cały limit miesięczny), a następnie spłacam ją regularnie. Po pewnym czasie idę do tego samego banku i proszę o lepszą kartę. I tak w kółko, aż karta mnie zadowoli? Drugie pytanie od razu mi się nasunęło. Czy mając dwie karty kredytowe w dwóch niezależnych bankach, buduję jedną historię? dzisiaj mialam przyjemnosc spedzic w banku 2h (dluzsza historia), mimo joint accout etc z moim mezem, obywatelem US z urodzenia oraz posiadania dobrej pracy dostalam karte secured. Standardowo po 1 roku robia review i - jesli score jest ok - znasza warunki zabezpieczajaca karte - tj przechodzisz na normalna karte unsecured
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.