Skocz do zawartości

Jak Najszybciej Dostać Się Do Stanów Po Wzięciu Ślubu?

hitty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co to w ogole znaczy " oficjalnie " nie opuszczał stanów przez 7 lat ?

Moze przekroczyl nielegalnie granice z Meksykiem... jako pierwszy czlowiek w historii. ;)

• Odpowiedzi 26
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

ogólnie w papierach ma, ze od 7lat nie opuszczał stanów (długa opowieść, poprzednia zielona karta mu wygasła poniewaz został w Polsce i udało się ją odnowić po przeróżnych kombinacjach i oficjalnie nie opuszczał stanów od 7lat) i tu sie martwie o zgrzyt.. jakim cudem spłodził dziecko...?

Jak złapią go na kłamstwie to go deportują.

Napisano

Wow. Magicznie to ty nic nie ominiesz. To ze macie dziecko zupelnie nic w tej sprawie nie znaczy. Wnioskuje juz teraz ze bedziecie miec sporo red flaga. "Oficjalnie?" Jedyna wasza opcja to wiza malzenska i tylko jesli maz bedzie w ogole mogl cie sponsorowac. Calosc procedur potrwa okolo roku. Wszystkie pary oczekujace na wizy jakos to przetrwaly.

Napisano

ale jak on siedzial w polsce ostatnie 7lat z niewazna zielona karta to jak mogl sie rozliczac?

no dobrze a czy mamy szanse na wize narzeczenska?

albo czy mam szanse dostac wize turystyczna tak poprostu i pojechać w odwiedziny ? jak nie do chłopaka to do dziadka - on nie ruszał sie ze stanów i rozlicza od 15lat

Albo siedział w Polsce i stracił zielona kartę albo ją miał, utrzymal rezydencję i miał obowiązek się rozliczac z IRS. Jak to jego problem... Innego wyjścia nie ma a kombinacje w momencie jak się chce kogoś sponsorować się stety kończą....

Napisano

7lat temu pojechał w odwiedziny do ojca na 2miesiace i zdobyl zielona karte

pozniej przez 7 lat zyl w polsce i pracowal, nie utrzymał rezydencji, karta stracila waznosc calkowicie

a że miał wize wbita w paszport to jakos udalo mu sie dostac do toronto, tam odebral nowy paszport bez wbitej wizy i jakos udalo mu sie dostAC do nowego jorku gdzie wydluzyli mu waznosc zielonej karty i w papierach wyglADA to tak jakby nigdy nie opuscil stanow, ja nie znam do konca szczegolow jak to sie udało

szczerze mowiac byloby mi na reke gdyby mu ta karte zabrali

a jak narazie to go raczej nie deportuja bo bedzie w polsce za 5dni i napewno nie wroci tam bez nas :)

Napisano

To, ze kombinpwal i jakos mu sie udalo, nie znaczy, ze USA nie wie, ze go w kraju nie bylo. Raczej sie polapia i przy obywatelstwie beda schody. Sama za bardzo nie wiesz co i jak. Pomimo wszystko, latwiej mu bedzie zyc w PL niz rodzine w chwili obecnej sciagnac do USA. Moze twoje zyczenie sie spelni :) Tak czy inaczej, zycze powodzenia.

Napisano

7lat temu pojechał w odwiedziny do ojca na 2miesiace i zdobyl zielona karte

pozniej przez 7 lat zyl w polsce i pracowal, nie utrzymał rezydencji, karta stracila waznosc calkowicie

a że miał wize wbita w paszport to jakos udalo mu sie dostac do toronto, tam odebral nowy paszport bez wbitej wizy i jakos udalo mu sie dostAC do nowego jorku gdzie wydluzyli mu waznosc zielonej karty i w papierach wyglADA to tak jakby nigdy nie opuscil stanow, ja nie znam do konca szczegolow jak to sie udało

szczerze mowiac byloby mi na reke gdyby mu ta karte zabrali

a jak narazie to go raczej nie deportuja bo bedzie w polsce za 5dni i napewno nie wroci tam bez nas :)

Ty dalej zupelnie nie czaisz bazy. Jezeli sciemnia ze przez ten caly czas mieszkal w US (a ewidetnie sciemnia) to zeby kogogolwiek mogl sponsorowac, musi pokazac rozliczenia z podatkow z ostatnich 3 lat. Bez tego nie ma sponsorowania kogokolwiek.

Jezeli z kolei bedzie utrzymywal wersje ze zielona karte stracil, to tym bardziej nie ma mowy o sponsorowaniu bo nie ma do tego podstaw. Albo jedno albo drugie.

Jezeli nie wroci bez Was (czyli zostanie w PL przez nastepne co najmniej 2 lata) to tez ze sponsorowania nici bo sponsorowanie jest w celu laczenia rodzin a tu nie bedzie nic do laczenia.

Mnie generalnie calkowicie to wisi co sie stanie i nie pisze Ci tego zeby zrobic Ci na zlosc, pisze zebys byla przygotowana na to co bedzie. To ze to jest nie to co chcesz uslyszec - nic nie poradze...

Napisano

To, ze kombinpwal i jakos mu sie udalo, nie znaczy, ze USA nie wie, ze go w kraju nie bylo. Raczej sie polapia i przy obywatelstwie beda schody. Sama za bardzo nie wiesz co i jak. Pomimo wszystko, latwiej mu bedzie zyc w PL niz rodzine w chwili obecnej sciagnac do USA. Moze twoje zyczenie sie spelni :) Tak czy inaczej, zycze powodzenia.

ale on nie chce na stałe sie osadzić w USA, on generalnie nienawidzi ameryki i tylko i wylacznie sie zgodzil na to, zeby przyjechac bo ojciec mu dobrze platna prace zalatwil po 70$/h, a przy takiej stawce mozna sporo odlozyc wiec jego plan byl jezdzic na 9miesiecy przez najblizsze 5lat zeby odlozyc wieksza kwote ale mamy dziecko i mi taki uklad absolutnie nie pasuje i w zyciu sie na to nie zgodze.. jest mnostwo rodzin co tak zyje, ale nie ja potrafie i nie bede.

a ze dla niego pieniadze sa cel numer 1 w zyciu to ciezko jest go przekonac, ze nawet jak odlozy milion to straci o wiele wiecej bo nas.. nie dociera niestety

ale dopilnuje napewno, ze drugi raz nie poleci :)

Ty dalej zupelnie nie czaisz bazy. Jezeli sciemnia ze przez ten caly czas mieszkal w US (a ewidetnie sciemnia) to zeby kogogolwiek mogl sponsorowac, musi pokazac rozliczenia z podatkow z ostatnich 3 lat. Bez tego nie ma sponsorowania kogokolwiek.

Jezeli z kolei bedzie utrzymywal wersje ze zielona karte stracil, to tym bardziej nie ma mowy o sponsorowaniu bo nie ma do tego podstaw. Albo jedno albo drugie.

Jezeli nie wroci bez Was (czyli zostanie w PL przez nastepne co najmniej 2 lata) to tez ze sponsorowania nici bo sponsorowanie jest w celu laczenia rodzin a tu nie bedzie nic do laczenia.

Mnie generalnie calkowicie to wisi co sie stanie i nie pisze Ci tego zeby zrobic Ci na zlosc, pisze zebys byla przygotowana na to co bedzie. To ze to jest nie to co chcesz uslyszec - nic nie poradze...

ja wszystko rozumiem

czyli zostajemy w polsce i zyjemy jak dotychczas i zapominamy o stanach :) to jest najlepsze rozwiazanie w tej sytuacji

Napisano

Juz raz czytalem o tych $70/h tutaj. Bujda ;)

Ale ogolenie jest tak jak juz ludzie pisali. Zeby zlozyc na ciebie papiery to on musi placic podatki przez okreslony czas i udokumentowac ze jest go stac Was utrzymac w USA.

Po drugie i tak wyszytko by wyszlo na staraniu sie o obywatelstwo. To jest normalne ze na razie byscie nawet zyli na GC, ale z biegiem czasu chce sie w koncu uregulowac w pelni status co by miec juz wszystko za soba, a przy takich kombinacjach to wszystko wychodzi. Beda pytania o opuszczanie kraju, o placenie podatkow (wyciag z IRS) i o przychodzy (najlepiej wyciag z banku z 5 lat).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...