KaeR Napisano 25 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 Co to w ogole znaczy " oficjalnie " nie opuszczał stanów przez 7 lat ? Moze przekroczyl nielegalnie granice z Meksykiem... jako pierwszy czlowiek w historii.
Jackie Napisano 25 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 ogólnie w papierach ma, ze od 7lat nie opuszczał stanów (długa opowieść, poprzednia zielona karta mu wygasła poniewaz został w Polsce i udało się ją odnowić po przeróżnych kombinacjach i oficjalnie nie opuszczał stanów od 7lat) i tu sie martwie o zgrzyt.. jakim cudem spłodził dziecko...? Jak złapią go na kłamstwie to go deportują.
Gość Napisano 25 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 Wow. Magicznie to ty nic nie ominiesz. To ze macie dziecko zupelnie nic w tej sprawie nie znaczy. Wnioskuje juz teraz ze bedziecie miec sporo red flaga. "Oficjalnie?" Jedyna wasza opcja to wiza malzenska i tylko jesli maz bedzie w ogole mogl cie sponsorowac. Calosc procedur potrwa okolo roku. Wszystkie pary oczekujace na wizy jakos to przetrwaly.
kzielu Napisano 25 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 ale jak on siedzial w polsce ostatnie 7lat z niewazna zielona karta to jak mogl sie rozliczac? no dobrze a czy mamy szanse na wize narzeczenska? albo czy mam szanse dostac wize turystyczna tak poprostu i pojechać w odwiedziny ? jak nie do chłopaka to do dziadka - on nie ruszał sie ze stanów i rozlicza od 15lat Albo siedział w Polsce i stracił zielona kartę albo ją miał, utrzymal rezydencję i miał obowiązek się rozliczac z IRS. Jak to jego problem... Innego wyjścia nie ma a kombinacje w momencie jak się chce kogoś sponsorować się stety kończą....
hitty Napisano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 7lat temu pojechał w odwiedziny do ojca na 2miesiace i zdobyl zielona karte pozniej przez 7 lat zyl w polsce i pracowal, nie utrzymał rezydencji, karta stracila waznosc calkowicie a że miał wize wbita w paszport to jakos udalo mu sie dostac do toronto, tam odebral nowy paszport bez wbitej wizy i jakos udalo mu sie dostAC do nowego jorku gdzie wydluzyli mu waznosc zielonej karty i w papierach wyglADA to tak jakby nigdy nie opuscil stanow, ja nie znam do konca szczegolow jak to sie udało szczerze mowiac byloby mi na reke gdyby mu ta karte zabrali a jak narazie to go raczej nie deportuja bo bedzie w polsce za 5dni i napewno nie wroci tam bez nas
pelasia Napisano 26 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 To, ze kombinpwal i jakos mu sie udalo, nie znaczy, ze USA nie wie, ze go w kraju nie bylo. Raczej sie polapia i przy obywatelstwie beda schody. Sama za bardzo nie wiesz co i jak. Pomimo wszystko, latwiej mu bedzie zyc w PL niz rodzine w chwili obecnej sciagnac do USA. Moze twoje zyczenie sie spelni Tak czy inaczej, zycze powodzenia.
kzielu Napisano 26 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 7lat temu pojechał w odwiedziny do ojca na 2miesiace i zdobyl zielona karte pozniej przez 7 lat zyl w polsce i pracowal, nie utrzymał rezydencji, karta stracila waznosc calkowicie a że miał wize wbita w paszport to jakos udalo mu sie dostac do toronto, tam odebral nowy paszport bez wbitej wizy i jakos udalo mu sie dostAC do nowego jorku gdzie wydluzyli mu waznosc zielonej karty i w papierach wyglADA to tak jakby nigdy nie opuscil stanow, ja nie znam do konca szczegolow jak to sie udało szczerze mowiac byloby mi na reke gdyby mu ta karte zabrali a jak narazie to go raczej nie deportuja bo bedzie w polsce za 5dni i napewno nie wroci tam bez nas Ty dalej zupelnie nie czaisz bazy. Jezeli sciemnia ze przez ten caly czas mieszkal w US (a ewidetnie sciemnia) to zeby kogogolwiek mogl sponsorowac, musi pokazac rozliczenia z podatkow z ostatnich 3 lat. Bez tego nie ma sponsorowania kogokolwiek. Jezeli z kolei bedzie utrzymywal wersje ze zielona karte stracil, to tym bardziej nie ma mowy o sponsorowaniu bo nie ma do tego podstaw. Albo jedno albo drugie. Jezeli nie wroci bez Was (czyli zostanie w PL przez nastepne co najmniej 2 lata) to tez ze sponsorowania nici bo sponsorowanie jest w celu laczenia rodzin a tu nie bedzie nic do laczenia. Mnie generalnie calkowicie to wisi co sie stanie i nie pisze Ci tego zeby zrobic Ci na zlosc, pisze zebys byla przygotowana na to co bedzie. To ze to jest nie to co chcesz uslyszec - nic nie poradze...
hitty Napisano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 To, ze kombinpwal i jakos mu sie udalo, nie znaczy, ze USA nie wie, ze go w kraju nie bylo. Raczej sie polapia i przy obywatelstwie beda schody. Sama za bardzo nie wiesz co i jak. Pomimo wszystko, latwiej mu bedzie zyc w PL niz rodzine w chwili obecnej sciagnac do USA. Moze twoje zyczenie sie spelni Tak czy inaczej, zycze powodzenia. ale on nie chce na stałe sie osadzić w USA, on generalnie nienawidzi ameryki i tylko i wylacznie sie zgodzil na to, zeby przyjechac bo ojciec mu dobrze platna prace zalatwil po 70$/h, a przy takiej stawce mozna sporo odlozyc wiec jego plan byl jezdzic na 9miesiecy przez najblizsze 5lat zeby odlozyc wieksza kwote ale mamy dziecko i mi taki uklad absolutnie nie pasuje i w zyciu sie na to nie zgodze.. jest mnostwo rodzin co tak zyje, ale nie ja potrafie i nie bede. a ze dla niego pieniadze sa cel numer 1 w zyciu to ciezko jest go przekonac, ze nawet jak odlozy milion to straci o wiele wiecej bo nas.. nie dociera niestety ale dopilnuje napewno, ze drugi raz nie poleci Ty dalej zupelnie nie czaisz bazy. Jezeli sciemnia ze przez ten caly czas mieszkal w US (a ewidetnie sciemnia) to zeby kogogolwiek mogl sponsorowac, musi pokazac rozliczenia z podatkow z ostatnich 3 lat. Bez tego nie ma sponsorowania kogokolwiek. Jezeli z kolei bedzie utrzymywal wersje ze zielona karte stracil, to tym bardziej nie ma mowy o sponsorowaniu bo nie ma do tego podstaw. Albo jedno albo drugie. Jezeli nie wroci bez Was (czyli zostanie w PL przez nastepne co najmniej 2 lata) to tez ze sponsorowania nici bo sponsorowanie jest w celu laczenia rodzin a tu nie bedzie nic do laczenia. Mnie generalnie calkowicie to wisi co sie stanie i nie pisze Ci tego zeby zrobic Ci na zlosc, pisze zebys byla przygotowana na to co bedzie. To ze to jest nie to co chcesz uslyszec - nic nie poradze... ja wszystko rozumiem czyli zostajemy w polsce i zyjemy jak dotychczas i zapominamy o stanach to jest najlepsze rozwiazanie w tej sytuacji
sly6 Napisano 26 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 Przypominam Twoj temat z wrzesnia i pewne odpowiedzi http://forum.usa.info.pl/topic/25203-prosze-o-pomoc-zielona-karta/ a co do tych wjazdow,wyjazdow to kazdy wjazd moze byc jako ostatni.to ze sie udaje to nic nie znaczy
Gucio Napisano 26 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 Juz raz czytalem o tych $70/h tutaj. Bujda Ale ogolenie jest tak jak juz ludzie pisali. Zeby zlozyc na ciebie papiery to on musi placic podatki przez okreslony czas i udokumentowac ze jest go stac Was utrzymac w USA. Po drugie i tak wyszytko by wyszlo na staraniu sie o obywatelstwo. To jest normalne ze na razie byscie nawet zyli na GC, ale z biegiem czasu chce sie w koncu uregulowac w pelni status co by miec juz wszystko za soba, a przy takich kombinacjach to wszystko wychodzi. Beda pytania o opuszczanie kraju, o placenie podatkow (wyciag z IRS) i o przychodzy (najlepiej wyciag z banku z 5 lat).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.