aaleeksaandraa Napisano 3 Maja 2016 Autor Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 A nadal będziesz szukać rozwiązania Pisz do Kariny A ile będzie trwać zalezy od miejsca co do obywatelstwa. Ona musi byc super zajeta, wszyscy sie jej pytaja juz tyle lat! Nie chce jej marudzic Szukam wlasnie ile czasu tutaj zajmuje, popytam sie znajomych tez ile czekali.
kzielu Napisano 3 Maja 2016 Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 dziekuje za odpowiedzi. To bede musiala najpierw srowadzic tate, wtedy tata zlozy petycje na swojego syna a ja na mame. No bo 17-latka (wtedy bedzie mial 18 lat) to samego w Polsce nie zostawimy Za duzo luzu bedzie mial Jestem ciekawa ile to wszystko potrwa. Najpierw naturalizacja dla mnie i wtedy sponsorowanie. Dam Wam znac jak mi idzie za kilka miesiecy. Tylko że sponsorowanie Matki zajmie 6-8 miesiecy, a brata przez ojca - 2 lata.
aaleeksaandraa Napisano 3 Maja 2016 Autor Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 Tylko że sponsorowanie Matki zajmie 6-8 miesiecy, a brata przez ojca - 2 lata. Nie bedzie to ten sam czas? Wydawalo mi sie ze oboje bedziemy wypelniac te same formy (I-130), jako immediate family...
kzielu Napisano 3 Maja 2016 Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 Nie bedzie to ten sam czas? Wydawalo mi sie ze oboje bedziemy wypelniac te same formy (I-130), jako immediate family... Drobna roznica bedzie taka ze Ty bedziesz obywatelem a Twoj Tata nie (przez co najmniej nastepne 5 lat od otrzymania GC). Brat - petycjonowany przez Tate bedzie w F2A a nie IR1. Formy beda te same ale to nie ma zadnego znaczenia.
sly6 Napisano 4 Maja 2016 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Zalezy to tez od ilości petycji i wiz.. Przy rodzicach nie ma limitów wiz.
karina Napisano 4 Maja 2016 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Tylko że sponsorowanie Matki zajmie 6-8 miesiecy, a brata przez ojca - 2 lata. Na dzien dzisiejszy: jesli rodzice sa w Polsce sponsorowanie zajmuje ok 12-16 miesiecy. Teraz sie wydluzylo w NVC, ze o USCIS nie wspomne... Nie bedzie to ten sam czas? Wydawalo mi sie ze oboje bedziemy wypelniac te same formy (I-130), jako immediate family... Nie bedzie to ten sam czas. Ty mozesz sponsorowac brata w kategorii "US citizen sponsoruje rodzenstwo". Oprocz tego - ale to bedzie odrebna sprawa - Twoj tata/mama moze sponsorowac brata w kategorii "US rezydent sponsoruje dziecko ponizej 21roku zycia". Te dwie petycje maja sie nijak do siebie - obie moga byc zlozone; obie moga sie toczyc kazda swoja droga. Moze byc tak, ze wbrew pozorom Twoja petycja moze sie kiedys bratu przydac (rozne sytuacje w zyciu sie zdarzaja, a nie kosztuje to bog wie ile).
kzielu Napisano 4 Maja 2016 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Dzieki, nie na czasie z obecnymi processing times jestem.
aaleeksaandraa Napisano 4 Maja 2016 Autor Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Na dzien dzisiejszy: jesli rodzice sa w Polsce sponsorowanie zajmuje ok 12-16 miesiecy. Teraz sie wydluzylo w NVC, ze o USCIS nie wspomne... Nie bedzie to ten sam czas. Ty mozesz sponsorowac brata w kategorii "US citizen sponsoruje rodzenstwo". Oprocz tego - ale to bedzie odrebna sprawa - Twoj tata/mama moze sponsorowac brata w kategorii "US rezydent sponsoruje dziecko ponizej 21roku zycia". Te dwie petycje maja sie nijak do siebie - obie moga byc zlozone; obie moga sie toczyc kazda swoja droga. Moze byc tak, ze wbrew pozorom Twoja petycja moze sie kiedys bratu przydac (rozne sytuacje w zyciu sie zdarzaja, a nie kosztuje to bog wie ile). Masz racje, Zloze tez sama na brata. Moze sie przepisy zmienia 16 miesiecy... To taki dlugi czas.. Wydaje mi sie ze nie wyrobimy sie ze sponsorowaniem mojego brata zanim skonczy 21 lat. Ale widze ze ta roznica miedzy dzieckiem ponizej i powyzej 21 lat nie jest taka wielka. (wynosi ok roku) Czy jest jakas opcja gdzi moglabym sponsorowac rodzicow i brata z Adjustment of status? Czy to by bylo naduzycie? ( prosze sie nie gniewac, tylko pytam)
sly6 Napisano 4 Maja 2016 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Na rodziców jest na terenie USA.Nawet będących nielegalnie Tak to jest nagięcie prawa.
Jackie Napisano 4 Maja 2016 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Czy jest jakas opcja gdzi moglabym sponsorowac rodzicow i brata z Adjustment of status? Czy to by bylo naduzycie? ( prosze sie nie gniewac, tylko pytam) Nie ma takiej opcji. Kategoria w której będziesz sponsorować rodziców (immediate relative) nie zezwala na derivative status. To znaczy że nie możesz podpiąć brata pod petycję dla rodziców. Musisz składać na brata osobną petycję w osobnej kategorii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.