Jump to content
sly6

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Recommended Posts

Podczas naszej rozmowy w Londynie byla para chyba z jednego z krajow sasiadujacych z Polska,ale nie bylam w stanie ustalic dokladnie z ktorego. Bylo to malzenstwo z synem kolo 15 roku zycia. Najpierw bardzo dlugo spedzili czasu przy okienku gdzie sie zdaje dokumenty, potem poszli zaplacic po $330 do drugiego, a potem przy ostatnim trzecim ,gdzie odbywalo sie interview bardzo dlugo cos tlumaczyli. Widzielismy jak wychodza, ale miny mieli nietegie wiec chyba cos poszlo nie tak. Mozliwe,ze brakowalo im tylko jakichs dokumentow i jak je dosla to otrzymaja wizy,ale szczegolow nie znam. 

Co do naszej rozmowy w Londynie to jeszcze moze napisze jakie dokumenty i tlumaczenia byly potrzebne.

  • paszporty 
  • potwierdzenie ze strony o interview
  • Zupelny akt urodzenia z tlumaczeniem + kopie obu dokumentow (to dla kazdego czlonka rodziny) 
  • certyfikat malzenststwa i 2 kopie (dla kazdego malzonka po jednej)
  • certyfikaty z policji z krajow w kotrych sie mieszkalo powyzej 12 miesiecy + tlumaczenia kopie tych dokumentow + ich kopie (dla osob powyzje 16go roku zycia)
  • swiadectwo maturalne i jego tlumaczenie ( tylko dla glownego aplikanta) + tlumaczenie i kopia
  • jesli ukonczona szkola wyzsza to dyplom + tlumaczenie + kopia (glowny aplikant)
  • wyciag z konta (my mielismy tylko print screen z naszego banking online)

 

Nie potrzebowali potwierzdenia DS 260 z kodem kreskowym.

Rowniez zaswiadczenie o uregulowanym stosunku do sluzby wojskowej nie bylo potrzebne poniewaz moj maz byl tylko w rezerwie i nigdy czynnie nie sluzyl. 

Serdecznie pozdrawiam. 

 

Edited by Emily2016
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

21 godzin temu, BartekWSH napisał:

Może lepiej jak te osoby opiszą swoja sytuację jeżeli są tu obecne ale z tego co mówiła konsul (głośno mówiła) nie zagrały dokumenty.

A jesteś pewny że rozmowa dotyczyła zielonej karty ???? Czy wizy turystycznej????

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, minia111 napisał:

A jesteś pewny że rozmowa dotyczyła zielonej karty ???? Czy wizy turystycznej????

Rozmowy o wizy turystyczne odbywają się po lewej stronie w okienkach wizy nieimigracyjne.

Nie stresuj się, jak spełniasz wszystkie warunki i masz zgodne dokumenty to tylko formalność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 godzin temu, Emily2016 napisał:

Co do naszej rozmowy w Londynie to jeszcze moze napisze jakie dokumenty i tlumaczenia byly potrzebne.

  • swiadectwo maturalne i jego tlumaczenie ( tylko dla glownego aplikanta) + tlumaczenie i kopia
  • jesli ukonczona szkola wyzsza to dyplom + tlumaczenie + kopia (glowny aplikant)

Hej,

W związku z tym, iż mój numer to 20XXX i pewnie za niedługo dostanę maila z zaproszeniem na rozmowę (Oby heh :D) to coraz częściej przeglądam forum. Jednak odnośnie tego Co napisała Emily2016 mam pytanie :

Na stronie Ambasady jest informacja, iż są potrzebne "Dokumenty świadczące o posiadaniu wymaganego wykształcenia lub doświadczenia zawodowego" to czy wystarczy odpis dyplomu szkoły wyższej (rozdanie dyplomów planowane na maj :/) + tłumaczenie od tłumacza przysięgłego i czy świadectwo maturalne też jest potrzebne (wraz z ewentualnym tłumaczeniem od tłumacza przysięgłego) ?

Bardzo dziękuję za odpowiedź (Jak i za wszystkie wskazówki i informacje zawarte na tym forum :D ) i na pewno również podzielę się informacją o rozmowie z Wami ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

luckyman i teraz tak rozmowę masz w Warszawie czy tez w innym Państwie? Jak w Warszawie to dyplom wystarczy i tłumaczysz te dokumenty które sa w innym języku niż w polskim czy angielskim.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, sly6 napisał:

luckyman i teraz tak rozmowę masz w Warszawie czy tez w innym Państwie? Jak w Warszawie to dyplom wystarczy i tłumaczysz te dokumenty które sa w innym języku niż w polskim czy angielskim.

 

OK dziękuję sly6, rzeczywiście w Warszawie, zapominałem, że tłumaczenia tutaj jeszcze nie trzeba :D W takim razie wezmę zaświadczenie o ukończeniu studiów, bo dyplomu pewnie do Kwietnia nie wydadzą i na wszelki wypadek maturę (jakby samo zaświadczenie Im nie wystarczyło). ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć wszystkim, w środę lecę do NY na kilkanaście dni by aktywować kartę, jak wrócę to wam napiszę jak mi poszło, martwi mnie tylko ten urzędnik, mam nadzieje że nie będzie się pytał na ile zostanę :(
P.S.
Robiłem dzisiaj opłatę za kartę (220$) i muszę przyznać że usprawnili system płacenia, myślę że jest dużo wygodniejszy i co jest plusem po zapłacie kartą przychodzi mail z Receipt Number, a co do wprowadzania Numeru sprawy oraz A-Number tak jak reszta  przy A-numer dodawałem 0 a przy nr sprawy nie przechodziło z 01, tak jak miałem w paszporcie, przeszło dopiero bez 01 na końcu czyli tak jak mam na tej białej kartce, co jest razem z kopertą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Takeru napisał:

Cześć wszystkim, w środę lecę do NY na kilkanaście dni by aktywować kartę, jak wrócę to wam napiszę jak mi poszło, martwi mnie tylko ten urzędnik, mam nadzieje że nie będzie się pytał na ile zostanę :(
 

Ja w zeszłym roku leciałam w maju też tylko na kilkanaście dni żeby aktywować kartę. Nikt mnie nie pytał czy jeszcze wracam, albo kiedy wracam, ale gdyby padło takie pytanie, to bym powiedziała szczerze, że muszę jeszcze na trochę wrócić, żeby pozamykać wszystkie swoje sprawy w Polsce.

Nie martw się, będzie dobrze :)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ważne pytanie no cito... czy któraś z osób, która odbyła już rozmowę w ambasadzie może mi powiedzieć czy miała ze sobą jakieś zaświadczenie z policji? Czy wystarczyło tylko zaświadczenie o niekaralności z sądu (które mam). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 minuty temu, sigmalion napisał:

Mam ważne pytanie no cito... czy któraś z osób, która odbyła już rozmowę w ambasadzie może mi powiedzieć czy miała ze sobą jakieś zaświadczenie z policji? Czy wystarczyło tylko zaświadczenie o niekaralności z sądu (które mam). 

Tylko zaświadczenie z sądu. Kobieta, która sprawdzała dokumenty zadawała pytania: czy byłem kiedykolwiek karany, czy byłem aresztowany, czy mam problemy z policją ?

Zapewne jeżeli odpowiesz TAK to będą wymagać jakieś dokumenty z akt sprawy, którą policja prowadzi przeciwko Tobie np. decyzja o umorzeniu postępowania itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...