raczko Napisano 3 Października 2016 Zgłoś Napisano 3 Października 2016 jeśli ktoś wybiera się na badania do lekarza w nabliższym czasie, to informuję, że wszedł obowiązek dodatkowego badania na rzeżączkę. Takie informacje uzyskałam w Warszawie. Nie ma jeszcze informacji na oficjalnej stronie ambasady, jednakże lekarze mają właśnie od dziś obowiązek przeprowadzać takie dodatkowe badanie.
szaman Napisano 3 Października 2016 Zgłoś Napisano 3 Października 2016 mi się wydaje ze badania na to byly obowiązkowe , a moze na cos podobnego a juz wiem pomyliłem z kiłunią
prem Napisano 3 Października 2016 Zgłoś Napisano 3 Października 2016 my tu za rok z kolega szamanem będziemy się zastanawiać kiedy i jak nam wypadnie rozmowa z konsulem XD. mamy do siebie blisko wiecbedziemy mogli nawt sprawe obgadać przy piwku
marcinCALIFORNIA Napisano 4 Października 2016 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Ja się umówiłem na badania na 15 listopada, to mi pani przez telefon powiedziała, że od tego miesiąca są nowe obowiązkowe badania na rzeżączkę i należy je zrobić na Waryńskiego aż tydzień wcześniej co oznacza dwie wycieczki do Warszawy, zwariowali chyba. Te badania to chyba najbardziej skomplikowana sprawa w całej procedurze ubiegania się o wizę DV.
raczko Napisano 4 Października 2016 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Ja się umówiłem na badania na 15 listopada, to mi pani przez telefon powiedziała, że od tego miesiąca są nowe obowiązkowe badania na rzeżączkę i należy je zrobić na Waryńskiego aż tydzień wcześniej co oznacza dwie wycieczki do Warszawy, zwariowali chyba. Te badania to chyba najbardziej skomplikowana sprawa w całej procedurze ubiegania się o wizę DV. chyba zostałeś źle poinformowany ja dostałam odpowiedź, iż tego samego dnia najpierw rano robisz badania na Waryńskiego, a później idziesz na badania do lekarza na umówioną godzinę ,, w pierwszej kolejności należy wykonać RTG klatki piersiowej, badanie krwi na kiłę oraz badanie moczu na rzeżączkę na Waryńskiego 9 (nie trzeba być na czczo). Nie trzeba się umawiać, wyniki krwi i RTG będą gotowe do odbioru po 3 godzinach tego samego dnia(laboratorium jest czynne od 7mej, proszę być tam najpóźniej o 8.30). Wyniki rzeżączki są przesyłane bezpośrednio do naszej przychodni po tygodniu i my dostarczamy dokumentację do ambasady. Jeśli chodzi o dzieci które nie ukończyły 15 lat, nie obowiązują ich żadne badania na Waryńskiego, natomiast muszą wykonać u nas w gabinecie badanie na gruźlicę utajoną, do wyboru próba tuberkulinowa lub badanie krwi. ''
szaman Napisano 4 Października 2016 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 my tu za rok z kolega szamanem będziemy się zastanawiać kiedy i jak nam wypadnie rozmowa z konsulem XD. mamy do siebie blisko wiecbedziemy mogli nawt sprawe obgadać przy piwku Prem co tu się zastanawiać. Wpadaj do Pszczyny na Flakona !!: Obgadamy juz jaka firme w Usa otworzymy:) Weżmiemy ze soba Sly'a - jego tez lubimy:)
nixie Napisano 4 Października 2016 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Nixie jutro Twój dzień ! Trzymam kciuki za rozmowę z Konsulem, nie stresuj się, wszystko będzie dobrze !!! Prosimy Cię o info po rozmowie.... No tak, wielki dzień nastał. Operacja przeprowadzona pozytywnie, niestety na samą wizę muszę jeszcze poczekać. A to w związku z moją żoną, która jest w ciąży i nie zdecydowała się na RTG a jako że to ona była wylosowana, to jej wyniki badań determinują całą operację i wiza jak sądzę po dzisiejszej rozmowie będzie przyznana po dosłaniu badań. Sama wizyta jest bardzo podobna do tej tej nieimigracyjnej, z tą różnicą, że trzeba mieć wydruk z potwierdzenia transakcji odbioru paszportu (to jest ten ten temat, który się przewija na forum czy ma się pokazywać DS-160 czy DS-260). Później jest specjalne okienko (nr 13) dla wiz imigracyjnych do rejestracji gdzie zdaje się wszystkie papiery o niekaralności, akty małżeński i urodzenia, dwa zdjęcia, no i dyplom z wykształceniem (dyplom tylko od osoby wylosowanej) i wypełnia krótką ankietę dotyczącą samej loterii. Następnie otrzymuje się rachunek do zapłacenia kieruje się do kasy i po uiszczeniu opłaty wraca z powrotem i czeka na rozmowę z konsulem. Rozmowa wygląda podobnie jak dla wizy nieimigracyjnej, z tym, że pytania trochę inne, w stylu gdzie zamierzacie mieszkać, kiedy wyjechać itp. W naszym przypadku zakończyło się odroczeniem do czasu złożenie badań osoby wylosowanej, czyli mojej żony, niestety nie dało się tego przeskoczyć i decyzja o przyznaniu będzie dopiero po przesłaniu wyników badań, jednak jak sądzę i jak wynikało z rozmowy z konsulem decyzją powinna być pozytywna, gdyż żadnych innych uwag ani zastrzeżeń nie miał. Kwestia pierwszeństwa dotyczy również przekroczenia granicy, z tego co się dowiedziałem, to również osoba wylosowana powinna pierwsza przekroczyć granice, jednak praktycznie jeszcze tego nie sprawdzałem Podsumowując, zgodnie z tym co pisze kozdii nie ma się co stresować, jeśli formalności są ok, to nie ma żadnego problemu, a jeśli czegoś brakuje jak w moim przypadku to się dosyła i zdalnie zakańcza sprawę (mam nadzieję). Jeśli natomiast chodzi o mnie (jeśli to kogoś interesuje) to plan A czyli wyjazd jeszcze w tym roku, załatwienie formalności i rozejrzenie się za pracą i ściągnięcie rodziny na lato/jesień nie wypalił, stąd wdrażam plan B, czyli wyjazd na wiosnę i ściągnięcie rodziny na lato/jesień. Będzie trochę mniej czasu, ale jednak będzie czas, stąd uważam, że warto było się spiąć i mieć sprawę już prawie na ukończeniu. Z tego co się dowiedziałem, to nasza wizyta i ogólnie rozprawa z loterii była pierwszą w Polsce w tej edycji a jak powszechnie wiadomo pierwsi będą ostatnimi, stąd może się okazać, że plan C czyli last minute na wrzesnień zostanie wdrożony, ale oby nie trzeba było aż tak daleko sięgać.
sly6 Napisano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Od kiedy loteria jest a to lata 90te to osoba wylosowana musi wlecieć pierwsza lub np z którymś członkiem rodziny.. Nie wleci to inni tracą wizy . Dziękuję za wiadomość o rozmowie
Pablo10 Napisano 4 Października 2016 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Cześć Wszystkim, mam pytanie jeśli otrzymam już termin rozmowy z konsulem to muszę się na nią wybrać razem z żoną i dzieckiem (są uwzględnieni we wniosku ds-260 czy sam? Pozdrawiam!
sly6 Napisano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Oboje macie być na rozmowie A dziecko ile ma lat?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.