Skocz do zawartości

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"If you are a U.S. lawful permanent resident (green card holder) who has had a run-in with law enforcement authorities, you are right to be concerned. Criminal activity can lead to the loss of your permanent resident status and thus deportation -- in some cases, regardless of whether you were actually convicted of a crime. "

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

pytania na które większość masz odpowiedzi ile np jest wazna GC i to jest 10 lat. Wysyłasz inne dokumenty niż jak się starasz o wizę na pobyt stały.aby przedłużyć kartę. Zobacz jakie tam sa pytania co do przedłużenia

Napisano

Ale co ma do tego Polski sad jak popelnisz przestepstwo w USA, mieszkajac w USA?

W ogole, podoba mi sie jak ludzie planuja przeprowadzic sie do jakiegos kraju i pierwsze co to zastanawiaja sie co sie stanie jak popelnia jakas zbrodnie. :D

Napisano

Koleżanko chyba nie zrozumiałaś pytania.

Jak to jest w przypadku polskiego sądu ? W momencie gdy posiadam GC zostanę skazany np. na wyrok w zawieszeniu lub grzywnę, przebywając na terenie USA ?

Pytałem o polski sąd, przecież można wyjechać z kraju w trakcie trwania procesu prawda ? a następnie przebywając na terenie USA zostać skazanym.

W takim przypadku Twoja sugestia o planowaniu pop. "zbrodni" jak to nazwałaś jest nietrafiona. Pozdrawiam:D

Napisano

(Jestem prawie na 100% ale niech ktoś poprawi jakby co)

Po pierwsze, to ty żadnej zielonej karty ani pomyślnie zakończonej rozmowy w Ambasadzie mieć nie będziesz w trakcie trwania postępowania. Miły pan konsul da ci papierek na którym będzie napisane że Masz wrócisz jak będziesz miał na papierze wyrok i wynik postępowania. Nikt cię nie będzie w USA skazywal za coś zrobionego w Polsce. Po prostu nie wyjdziesz. Tak jest w przypadku innych wiz więc jestem prawie pewna że działa to tak samo w tym przypadku. 

Napisano

Ciekawe rzeczy napisałaś i przydatne tylko skąd ten miły pan konsul będzie wiedział, że jestem w trakcie postępowania ? Zaświadczenie można wybrać w każdym momencie przed zakończeniem procesu i przedstawić na rozmowie jako "nie figuruje w krajowym rejestrze karnym". Po rozmowie wyjechać i aktywować GC. Tylko co dalej ?

Mimo wszystko szukałem i nigdzie nie piszę czy polskie sądy w jakikolwiek sposób wpływają na GC a taka sytuacja może się przytrafić każdemu i warto było by wiedzieć. Równie dobrze posiadacz GC podczas pobytu na terenie PL np. na wakacjach, może nieumyślnie spowodować wypadek z uszczerbkiem na zdrowiu lub inne zdarzenia, które mają znamiona przestępstwa. Osoba taka jest postawiona w sytuacji takiej jak opisywałem wcześniej.......czy wyrok z polskiego sądu wpłynie na status GC.

Napisano

Jak cię skaza i pójdziesz do więzienia w Polsce na jakiś dłuższy okres czasu to zielona kartę pewnie stracisz. Utrzymanie zielonej karty wymaga przebywania określonej ilości czasu w USA. A to ze Masz postępowanie w trakcie musisz uwzględnić we wniosku i na rozmowie w ambasadzie. Zatajanie jakichkolwiek informacji może skończyć się banem na wyjazd do USA. Szczególnie dotyczących kwestii kryminalnych 

Napisano

Już nie mówiąc o różnych background checkach.. W ogóle Trump coś tam mówił ze będzie utrudnione uzyskanie wiz dla osób z tak zwana przeszłością. 

Napisano

napisze tak. Konsul czy urzędnik imigracyjny uważa ze mówisz prawdę i jesli wykryją ze klamiesz wtedy masz nie ciekawie. I gdy np starasz się o obywatelstwo czy tez przedłużenie GC to w formularzach sa pytania i jak sklamiesz to masz nie wesoło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...