magnumpl Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Witam. Mam pytanie odnosnie legalizacji pobytu po slubie z obywatelwm USA, najpierw moze naswietle swoja sytuacje. Mieszkamy na long Island w NY. Moja narzeczona jest w USA od 08/2013 na green card (sponsorowana przez babcie), ja dolecialem do niej rok pozniej 08/2014 na wizie B1/B2 ktora w 02/2015 stracila waznosc. O ile wiem musimy wziac slub do 08/2016 czyli 2 lata przed egzaminem na obywatelstwo abym mogl dostac stala zielona karte. Bylismy u prawnika od spraw imigracyjnych i dowiedzismy sie ze najwczesniej kiedy dostane papiery to 4 lata, czy jest to prawda? W ktorym stanie czas oczekiwania moglby byc najkrotszy? Czy sa jakies kroki ktore moga nieco przyspieszyc w moim przypadku czas oczekiwania na papiery?
katlia Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Prawo imigracyjne jest prawem federalnym, wiec zmiana stanu nie zmieni waszej sytuacji. I czy rozumiem dobrze - ze jestes w USA nielegalnie od 2/2015? To tez skomplikuje wam sprawe.
glimi Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 ktos was z tym slubem oszukuje. Bo jak sie nie myle to slub z obywatelem a nie ze stalym rezydentem powoduje to ze USA zapomina ze byles nielegalnie.
Joanna30 Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Nielegalny pobyt jest przebaczany tylko małżonkom obywateli. Jeśli Twoja narzeczona jest w USA od 2013, to w 2018 roku może zostać obywatelem. I dopiero potem Ciebie sponsorować. Zakładając oczywiście, że w międzyczasie się pobierzecie. A w tak zwanym międzyczasie Ty jako nielegalny podlegasz deportacji. Zresztą pytałeś już o to w czerwcu 2015. Od tamtej pory nic się nie zmieniło w przepisach. http://forum.usa.info.pl/topic/24940-legalizacja-pobytu-narzeczona-z-gc/ Zresztą wygląda na to, że w Twojej sytuacji też nic się nie zmieniło i podjęłeś decyzję o dalszym pozostaniu nielegalnie w USA.
kzielu Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Witam. Mam pytanie odnosnie legalizacji pobytu po slubie z obywatelwm USA, najpierw moze naswietle swoja sytuacje. Mieszkamy na long Island w NY. Moja narzeczona jest w USA od 08/2013 na green card (sponsorowana przez babcie), ja dolecialem do niej rok pozniej 08/2014 na wizie B1/B2 ktora w 02/2015 stracila waznosc. O ile wiem musimy wziac slub do 08/2016 czyli 2 lata przed egzaminem na obywatelstwo abym mogl dostac stala zielona karte. Bylismy u prawnika od spraw imigracyjnych i dowiedzismy sie ze najwczesniej kiedy dostane papiery to 4 lata, czy jest to prawda? W ktorym stanie czas oczekiwania moglby byc najkrotszy? Czy sa jakies kroki ktore moga nieco przyspieszyc w moim przypadku czas oczekiwania na papiery? Termin slubu nie ma nic do rzeczy. Zielonej karty - dopoki ona nie zostanie obywatelem - nie dostaniesz bedac tam nielegalnie. Jezeli kiedykolwiek wyjedziesz to dostaniesz bana i bedziesz musial sie bawic z waiverem bez wzgledu na to czy obywatelem malzonka jest czy nie. Najwczesniej GC dostaniesz ~4-6 miesiecy od zlozenia petycji w momencie jak malzonka jest obywatelem. Wybieraniu stanu do zycia ze wzgledu na kolejke AoS dla malzonkow obywateli to jakis kompletny kretynizm, szczegolnie ze roznice sa niewielkie i nic nie znaczace w porownaniu z okresem oczekiwania na GC. W Twoim przypadku jedyne co mogloby przyspieszyc to wyjazd do PL, zlozenie przez malzonke dokumentow w kategorii F2A i bys ja otrzymal po 2 latach lub mniej - tyle ze w tej chwili Twoj wyjazd sie wiaze z 10-letnim banem...
magnumpl Napisano 17 Maja 2016 Autor Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Tak oczywiscie najpierw narzeczona musi zdac obywatelstwo dopiero wtedy bedziemy skladac papiery na mnie. Jednak o ile wiem to jesli nie jestestemy malzenstwem minimum 2 lata to dostaje tymczasowa zielona karte. Tak wiec slub musimy wziac do 08/2016. Pytalem jednak sytuacja sie troche zmienila bo wize przesiedzialem i postanowilismy ze zostajemy w usa. Wiec moje pytania brzmia: - Czy to prawda ze caly proces (egzamin na obywatelstwo narzeczonej, skladanie aplikacji na mnie, interview, czas oczekiwania na karte) zajmie 2 lata? Czyli minimum 4 lata od dnia dzisiejszego? - W ktorym stanie czas tego procesu jest najkrotszy? - Sa jeszcze jakies kroki ktore mozemy podjac aby przyspieszyc ten proces? Np zlozenie aplikacji po slubie a nie po zdaniu obywatelstwa
kzielu Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Tak oczywiscie najpierw narzeczona musi zdac obywatelstwo dopiero wtedy bedziemy skladac papiery na mnie. Jednak o ile wiem to jesli nie jestestemy malzenstwem minimum 2 lata to dostaje tymczasowa zielona karte. Tak wiec slub musimy wziac do 08/2016. Pytalem jednak sytuacja sie troche zmienila bo wize przesiedzialem i postanowilismy ze zostajemy w usa. Wiec moje pytania brzmia: - Czy to prawda ze caly proces (egzamin na obywatelstwo narzeczonej, skladanie aplikacji na mnie, interview, czas oczekiwania na karte) zajmie 2 lata? Czyli minimum 4 lata od dnia dzisiejszego? - W ktorym stanie czas tego procesu jest najkrotszy? - Sa jeszcze jakies kroki ktore mozemy podjac aby przyspieszyc ten proces? Np zlozenie aplikacji po slubie a nie po zdaniu obywatelstwa Tymczasowa zielona karta to nie jest koniec swiata. Miliony ludzi ja otrzymuja, ja tez mialem. Slub mozesz wziac nawet jutro. - Obywatelstwo od momentu zlozenia N-400 zajmuje 3-8 miesiecy w zaleznosci gdzie sie mieszka - zakladajac ze spelnia wymagania, rozliczala sie z podatkow itd... - Nie ma jakiejs statystyki ze wzgledu na stan, wszystko zalezy od oblozenia local office, z reguly w duzych miastach (jak NYC) trwa to dluzej. - Nie.
Joanna30 Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Ile razy trzeba powtórzyć, żebyś zrozumiał, że na pozostanie w USA masz szansę tylko wtedy, kiedy będzie Cię sponsorowała obywatelka? Ślub możecie wziąć już teraz. Ale ze sponsorowaniem musicie czekać, aż ona zostanie obywatelką. Nie wiem, jak w tym wypadku liczy się staż. Kiedy narzeczona może starać się o obywatelstwo? To do tamtej daty dodaj kilka miesięcy, kiedy już faktycznie obywatelstwo otrzyma i będzie mogła zacząć Cię sponsorować. A jak dłupo potrwa tamten proces? Trudno teraz przewidzieć.
magnumpl Napisano 17 Maja 2016 Autor Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Kzielu, otrzymalem Twoja odpowiedz w trakcie pisania postu. Powiem szczerze ze nasza sytuacja finansowa jest na bardzo zlym poziomie ze wzgledu na bardzo drogie zycie i podatki na long island takze miejsce zamieszkania/stan bedziemy napewno za jakis czas zmieniac. A znajac stany ktore maja najkrotsza "kolejke" moze nam pomoc w wyborze. Prawnik powiedzial ze maksymalny czas calego procesu w NY to nawet 2.5 roku, natomiast np w texasie 4 miesiace. Nie wiem czy jest to prawda ale w internecie tez mozna podobne roznice znalezc. Powrot do polski niestety odpada do czasu otrzymania przeze mnie green card
kzielu Napisano 17 Maja 2016 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Prawnik powiedzial ze maksymalny czas calego procesu w NY to nawet 2.5 roku, natomiast np w texasie 4 miesiace. Nie wiem czy jest to prawda ale w internecie tez mozna podobne roznice znalezc. Powrot do polski niestety odpada do czasu otrzymania przeze mnie green card Prawda i nieprawda - Houston o ile dobrze pamietam zawsze bylo w tyle. NYC i Chicago zawsze mialo dlugie kolejki. Ja z kolei w Cincinnati sie uwinalem (AoS z L1B, RoC i obywatelstwo) w rekordowym czasie, z tym ze ja bylem na pracowniczej wizie z wielokrotnie przeprowadzanym background checkiem wczesniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.