Jackie Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 10 godzin temu, Misiek1234 napisał: Najproście na stronach/aplikacjach agentow nieruchomosci weryfikowac poziom szkol w danej okolicy ja np korzystam z www.trulia.com Jak klikniesz jakies nieruchomosci w danej okolicy to podaja odrazu dane o jakosci szkol w danym rejonie czy tez poziomie przestepczosci. Trulia pokazuje dane z greatschools.com. Szczerze mówiąc są dość kontrowersyjne. Odzwierciedlają średni poziom ocen ze standaryzowanych testów, a nie poziom nauczania.
katlia Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 minia, kazdy rejon bedzie mialo duzo na temat szkol na necie. Wrzucasz "best schools miasto X" do google i beda najrozniesze informacje. Indiwidualne szkoly tez czesto maja wlasne strony internetowe gdzie mozna sie sporo dowiedziec. Jackie ma racje, ze wiele z nich bedzie sie chwalilo ocenami ze standaryzowanych testow -- co nie jest 100-procentowym obrazem szkoly, ale tez cos znaczy. Dla ciebie tez moze byc istotne jakie przepisy dana szkola bedzie miala jezeli chodzi o dziecko ktore malo/nie mowi po angielsku. Czesto kazdy rejon ma wlasne przepisy. Dodam tez, ze wielu polakow mysli o Kaliforni, ale nie zapominaj, ze to jest jeden z najdrozszych stanow: mieszkanie, benzyna, podatki -- wszystko tam bedzie drozsze niz wiekszosci innych stanow, a samochod od razu tez bedzie niezbedny. Nie wiem czy w waszej sytuacji Kalifornia bylaby dobrym wyborem. Dla kogos z wyksztalceniem/doswiadczeniem technicznym - tak. Ale dla was tam moze byc po prostu za drogo.
sly6 Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 minia111 poczytaj tez to forum na temat np szkól,wynajmu mieszkania,okolic..
minia111 Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 9 godzin temu, sly6 napisał: minia111 poczytaj tez to forum na temat np szkól,wynajmu mieszkania,okolic.. Super dziękuję na pewno poczytam
minia111 Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 23 godziny temu, Misiek1234 napisał: Najproście na stronach/aplikacjach agentow nieruchomosci weryfikowac poziom szkol w danej okolicy ja np korzystam z www.trulia.com Jak klikniesz jakies nieruchomosci w danej okolicy to podaja odrazu dane o jakosci szkol w danym rejonie czy tez poziomie przestepczosci. Co do szkol: publiczne szkoly w USA sa oceniane w skali 1-10 (10 to te najlepsze) no i musiz pamietac ze obowiazuje rejonizacja. Czyli wybierajac konkretne miejsce zamieszkania dziecko pojdzie do konkretnej szkoly - no chyba ze stac Cie na prywatna wtedy mozesz poslac gdzie chcesz. Wiadomo tez ze jesli wybierzesz rejon z b. Dobrymi szkolami to ma to tez odbicie na poziomie cen kupna czy wynajmu My mamy dzieci w wieku 3 i 5 wiec starsze juz w te wakacje moglo by zaczac Elementary School (nasza podstawowka - w usa obowiazuje 3 stopniowa edukacja tak jak teraz w PL - czyli masz Elementary School, Middle School i High School) i to glownie one nas interesuja Trulia pokazuje tez jak dana szkola wypada na tle innych szkol w danym dystrykcie i w danym stanie w zakresie podstawowych przedmiotow. w razie pytan pisz Dziękuję będę mieć na uwadze jak coś będzie niejasne będę pisać:)
minia111 Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 A orientujecie się jak traktować szkoły dobre widzę że zaznaczone są punktami od ilu można traktować że jest ok nie wiem np 6-10 są traktowane jako dobre ?a np poniżej 5 masakra ? Mam dzieci w wieku 7 i 5 lat
minia111 Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 12 godzin temu, katlia napisał: minia, kazdy rejon bedzie mialo duzo na temat szkol na necie. Wrzucasz "best schools miasto X" do google i beda najrozniesze informacje. Indiwidualne szkoly tez czesto maja wlasne strony internetowe gdzie mozna sie sporo dowiedziec. Jackie ma racje, ze wiele z nich bedzie sie chwalilo ocenami ze standaryzowanych testow -- co nie jest 100-procentowym obrazem szkoly, ale tez cos znaczy. Dla ciebie tez moze byc istotne jakie przepisy dana szkola bedzie miala jezeli chodzi o dziecko ktore malo/nie mowi po angielsku. Czesto kazdy rejon ma wlasne przepisy. Dodam tez, ze wielu polakow mysli o Kaliforni, ale nie zapominaj, ze to jest jeden z najdrozszych stanow: mieszkanie, benzyna, podatki -- wszystko tam bedzie drozsze niz wiekszosci innych stanow, a samochod od razu tez bedzie niezbedny. Nie wiem czy w waszej sytuacji Kalifornia bylaby dobrym wyborem. Dla kogos z wyksztalceniem/doswiadczeniem technicznym - tak. Ale dla was tam moze byc po prostu za drogo. Chyba masz rację california jest bardzo droga w stosunku do innych miejsc .... chyba nie na początek
katlia Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Jezli ciagna Cie cieple miejsca to pomysl o Florydzie lub Teksasie.
katlia Napisano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Hawaje sa drogie, szkoly tam sa tak sobie. Ale fakt, Arizona tez jest mozliwoscia, tylko ja nie wiem czy polak wytrzyma upaly pracujac w Arizonie na budowie !! Przecietna temperatura w rejonie phoenix w lecie to 40 stopni C
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.