Skocz do zawartości

Miejsca Docelowe Dv-2017

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, Misiek1234 napisał:

Najproście na stronach/aplikacjach agentow nieruchomosci weryfikowac poziom szkol w danej okolicy

ja np korzystam z www.trulia.com

Jak klikniesz jakies nieruchomosci w danej okolicy to podaja odrazu dane o jakosci szkol w danym rejonie czy tez poziomie przestepczosci.

Trulia pokazuje dane z greatschools.com. Szczerze mówiąc są dość kontrowersyjne. Odzwierciedlają średni poziom ocen ze standaryzowanych testów, a nie poziom nauczania.

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

minia, kazdy rejon bedzie mialo duzo na temat szkol na necie. Wrzucasz "best schools miasto X" do google i beda najrozniesze informacje. Indiwidualne szkoly tez czesto maja wlasne strony internetowe gdzie mozna sie sporo dowiedziec. Jackie ma racje, ze wiele z nich bedzie sie chwalilo ocenami ze standaryzowanych testow -- co nie jest 100-procentowym obrazem szkoly, ale tez cos znaczy. Dla ciebie tez moze byc istotne jakie przepisy dana szkola bedzie miala jezeli chodzi o dziecko ktore malo/nie mowi po angielsku. Czesto kazdy rejon ma wlasne przepisy.

Dodam tez, ze wielu polakow mysli o Kaliforni, ale nie zapominaj, ze to jest jeden z najdrozszych stanow: mieszkanie, benzyna, podatki -- wszystko tam bedzie drozsze niz wiekszosci innych stanow, a samochod od razu tez bedzie niezbedny. Nie wiem czy w waszej sytuacji Kalifornia bylaby dobrym wyborem. Dla kogos z wyksztalceniem/doswiadczeniem technicznym - tak. Ale dla was tam moze byc po prostu za drogo.

Napisano
9 godzin temu, sly6 napisał:

minia111 poczytaj tez to forum na temat np szkól,wynajmu mieszkania,okolic..

Super dziękuję na pewno poczytam 

Napisano
23 godziny temu, Misiek1234 napisał:

Najproście na stronach/aplikacjach agentow nieruchomosci weryfikowac poziom szkol w danej okolicy

ja np korzystam z www.trulia.com

Jak klikniesz jakies nieruchomosci w danej okolicy to podaja odrazu dane o jakosci szkol w danym rejonie czy tez poziomie przestepczosci.

Co do szkol: publiczne szkoly w USA sa oceniane w skali 1-10 (10 to te najlepsze)  no i musiz pamietac ze obowiazuje rejonizacja. Czyli wybierajac konkretne miejsce zamieszkania dziecko pojdzie do konkretnej szkoly - no chyba ze stac Cie na prywatna wtedy mozesz poslac gdzie chcesz.

Wiadomo tez ze jesli wybierzesz rejon z b. Dobrymi szkolami to ma to tez odbicie na poziomie cen kupna czy wynajmu

My mamy dzieci w wieku 3 i 5 wiec starsze juz w te wakacje moglo by zaczac Elementary School (nasza podstawowka - w usa obowiazuje 3 stopniowa edukacja tak jak teraz w PL - czyli masz Elementary School, Middle School i High School) i to glownie one nas interesuja :)

Trulia pokazuje tez jak dana szkola wypada na tle innych szkol w danym dystrykcie i w danym stanie w zakresie podstawowych przedmiotow.

w razie pytan pisz :)

Dziękuję będę mieć na uwadze jak coś będzie niejasne będę pisać:)

Napisano

A orientujecie się jak traktować szkoły dobre widzę że zaznaczone są punktami od ilu można traktować że jest ok nie wiem np  6-10 są traktowane jako dobre  ?a np poniżej 5 masakra ? Mam dzieci w wieku 7 i 5 lat 

Napisano
12 godzin temu, katlia napisał:

minia, kazdy rejon bedzie mialo duzo na temat szkol na necie. Wrzucasz "best schools miasto X" do google i beda najrozniesze informacje. Indiwidualne szkoly tez czesto maja wlasne strony internetowe gdzie mozna sie sporo dowiedziec. Jackie ma racje, ze wiele z nich bedzie sie chwalilo ocenami ze standaryzowanych testow -- co nie jest 100-procentowym obrazem szkoly, ale tez cos znaczy. Dla ciebie tez moze byc istotne jakie przepisy dana szkola bedzie miala jezeli chodzi o dziecko ktore malo/nie mowi po angielsku. Czesto kazdy rejon ma wlasne przepisy.

Dodam tez, ze wielu polakow mysli o Kaliforni, ale nie zapominaj, ze to jest jeden z najdrozszych stanow: mieszkanie, benzyna, podatki -- wszystko tam bedzie drozsze niz wiekszosci innych stanow, a samochod od razu tez bedzie niezbedny. Nie wiem czy w waszej sytuacji Kalifornia bylaby dobrym wyborem. Dla kogos z wyksztalceniem/doswiadczeniem technicznym - tak. Ale dla was tam moze byc po prostu za drogo.

Chyba masz rację california jest bardzo droga w stosunku do innych miejsc .... chyba nie na początek 

Napisano

Hawaje sa drogie, szkoly tam sa tak sobie. Ale fakt, Arizona tez jest mozliwoscia, tylko ja nie wiem czy polak wytrzyma upaly pracujac w Arizonie na budowie !! Przecietna temperatura w rejonie phoenix w lecie to 40 stopni C

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...