sly6 Napisano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 Pytasz się jak wygląda taka rozmowa w Sądzie.. Masz udowodnić ze jest inaczej niż ma Sędzia napisane a bez dowodów jest się przegranym. Dziękuje ze napisałaś tego posta. Fakt nie każdy tak ma lecz może mieć i z tym się należy liczyć oraz ze może wyjść taki ślub i co robić?
Joanna30 Napisano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 To nie jest straszenie, to sa realia. I pierwsza lekcje tego jak teraz podchodzi sie do osob, ktore niekoniecznie maja domicyl w USA, ale legitymuja sie green card, chlopak dostal na lotnisku. Polemika z KrysiaK to strata czasu Pisze rady i opinie z kosmosu.
koko_dżambo Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 Pytasz się jak wygląda taka rozmowa w Sądzie.. Masz udowodnić ze jest inaczej niż ma Sędzia napisane a bez dowodów jest się przegranym. Dziękuje ze napisałaś tego posta. Fakt nie każdy tak ma lecz może mieć i z tym się należy liczyć oraz ze może wyjść taki ślub i co robić? no właśnie te ślub teraz w zasadzie jest problemem ;/
koko_dżambo Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 dziękuje za Wasze odpowiedzi, chciałam, jeszcze zapytać o tą całą procedure, o której wspomniał Kzielu. Czyli to nie jest tak, że pakują posiadacza GC do pierwszego lepszego samolotu do Pl na granicy po rozmowie z urzędnikiem,czy tylko "normalnie" przepuszczają i w domu czeka tą rozprawę? czy fakt , że mój chłopak od początku posiadania GC ma jeden i te sama adres oraz że cała rodzina od strony mamy przebywa w Usa są jakimiś plusami za tym, że jakiś domicyl w Usa jest?
sly6 Napisano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 Podatki są,nauka,praca itd Rodzina nie jest. Może urzędnik powiedzieć aby oddal kartę a tak to czeka na rozmowę w Sądzie.
karina Napisano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 dziękuje za Wasze odpowiedzi, chciałam, jeszcze zapytać o tą całą procedure, o której wspomniał Kzielu. Czyli to nie jest tak, że pakują posiadacza GC do pierwszego lepszego samolotu do Pl na granicy po rozmowie z urzędnikiem,czy tylko "normalnie" przepuszczają i w domu czeka tą rozprawę? czy fakt , że mój chłopak od początku posiadania GC ma jeden i te sama adres oraz że cała rodzina od strony mamy przebywa w Usa są jakimiś plusami za tym, że jakiś domicyl w Usa jest? Nike go nie zapakuje do samolotu, bo on ma green card, ale sprawa pojdzie do sad imigracyjnego a tam nie ma juz litosci tylko sa przepisy. Zatrzymaja mu green card i kaza czekac na NTA (wezwanie do stawienia sie przed sedzia imigracyjnym). Twoj chlopak bedzie musial udowodnic, ze nie porzucil stalego pobytu w USA, a jego dluzszy pobyt poza USA to wynik nieprzewidywanych losowych zdarzen takich jak dluga choroba niepozwalajaca mu na podroze itp. Any udowodnic pobyt w USA nie ma znaczenia Twoja rodzina ze strony mamy, badz fakt, ze masz ten sam adres. Domicyl udowadnia sie przez WIELE dokumentow na raz - tutaj podam Ci o co ludzi prosza w sadzie: - wyciagi z banku pokazujace transakcje na przestrzeni czasu - czyli nie tylko, ze jest nieruszane konto, ale ze sa na nim transakcje - potwierdzenia wynajmu mieszkania wraz z platnosciami badz mortgage - party kredytowe na ten adres - wyciagi + operacje na kartach - rachunki typu gaz, woda, smieci - samochod + ubezpieczenie - zatrudnienie badz szkola - paystubs lub inne dokumenty - podatki za wszystkie lata Inna wersja, ze na granicy moga mu kazac zrzec sie green card - czasem sie to zdarza.. Zielona karta to przywilej, ktory niesie ze soba okreslone obowiazki - dopoki Twoj chlopak nie bedzie mial obywatelstwa, dotad na granicy moze miec niemile spotkania z urzednikiem. Aha, pominelam rodzine, bo rodzina to zona i dzieci a wszyscy krewni ze strony mamy nie zaliczaja sie niestety do grona rodziny...
koko_dżambo Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 bardzo dziękuje Karina za szczegółową odpowiedź pierwsze 3 punkty na pewno nie spełnione, bo mój chłopak mieszka u dziadków, więc to oni płacą te wszystkie rachunki etc., samochód jakiś posiada, podatki za pewien okres na pewno też no i praca przez te lata też się ich trochę przewinęło. O obywatelstwie teraz nie ma co myśleć, ale w przyszłości w związku z tymi przygodami może być problem zapewne. Wypytuje się tak dokładnie ponieważ jak wspomniałam wyżej na ten ślubie brata nie może on nie być. I potem wróci jak najszybciej się da...tylko właśnie,żeby się w ogóle dało! Wiem, że nikt mi nie powie 100% co będzie na granicy, a jedynie co może pomóc,żeby tej całej procedury odebranie GC nie było, jakieś zdjęcia z tego ślubu, cokolwiek, żeby pokazać przy kontroli czy to średni pomysł....może jakieś zaświadczenie od lekarza( ma problem z nerkami, ale nie zagrażające życiu) już różne opcje biorę pod uwagę, żeby to wszystko jakoś dobrze się skończyło
sly6 Napisano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2016 To już sie fajnie układa.. Troska szukanie informacji.. Czegoś można chcieć więcej? No tak zdrowia i aby GC nie odebrali. Jesli ma zamiar wrócić szybko to niech tak będzie. Pamiętaj każdy tydzień dluzej może być różnie na granicy.
koko_dżambo Napisano 18 Października 2016 Autor Zgłoś Napisano 18 Października 2016 uff udało się wrócić, pobyt w Pl tylko 3 tyg, tym razem na lotnisku bez żadnych pytań, ale nie polecam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.