zielonywkarty Napisano 25 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 Ubezpieczenie medyczne z którego będziesz mógł skorzystać po 65 roku życia. no czaje tylko zmylilo mnie ze zapisac sie na to mozesz w okreslonych przypadkach przed 65 rokiem. i wlasnie wolalem sie upewnic. dlaczego darmowe ubezpieczenie medycznie mialoby miec wplyw na uzyskanie obywatelstwa co innego zasilki ( nie na dzieci) czy food stampy to rozumiem drenujesz socjal kraju i zyjesz na krzywy ryj . a darmowe ubezpieczenie jest przewidziane dla osob co zarabiaja mniej niz 16 tys dolkow. poprostu staraja sie wyjsc ludziom na przeciw bo przeciez nie moze byc ze w takim wspanialym kraju wiekszosc ludnosci ma dostep do lekarza jak w gwinei rownikowej
kzielu Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 dlaczego darmowe ubezpieczenie medycznie mialoby miec wplyw na uzyskanie obywatelstwa A dlaczego nie ?? Mieli nie byc "public charge" a darmowe ubezpieczenie medyczne nie jest darmowe bo ktos za nie placi (podatnicy). Oczywiscie ze ma - federalny medicaid rezydentom nie przysluguje a w przypadku skorzystania ma wplyw na obywatelstwo. Ze stanowymi to jest roznie.
zielonywkarty Napisano 25 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 jest jednak chyba roznica osoby co przyjechaly to zyc z socialu a osoby ktore pracuja i nie stac ich na przyzwoite ubezpieczenie. u mnie w pracy mam tak ciulate ubezpieczenie ze sciagaja ok 200 dolkow z paychecka a to stanowe za ktore sie placi to ok 38 dolarow na miesiac. viva california
Jim Beam Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 u mnie w pracy mam tak ciulate ubezpieczenie ze sciagaja ok 200 dolkow z paychecka tygodniowo? Zgaduje ze "ciulate" znaczy "niedobre". Niedobre bo drogie? Moze za te $200 masz wlaczona chirurgie plastyczna dla calej rodziny, implanty za darmo i wczasy w Ciechocinku? "Co tanie to drogie" jak mawiali starozytni gorale, ale nie musisz sie z tym zgadzac.
sly6 Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 Amy mieliśmy tutaj użytkownika co korzystal ze stanowego ubezpieczenia i dostał później obywatelstwo a przyleciał z loterii wizowej Pewne pomoce są ok a inne zamkną drogę do obywatelstwa.
kzielu Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 jest jednak chyba roznica osoby co przyjechaly to zyc z socialu a osoby ktore pracuja i nie stac ich na przyzwoite ubezpieczenie. u mnie w pracy mam tak ciulate ubezpieczenie ze sciagaja ok 200 dolkow z paychecka a to stanowe za ktore sie placi to ok 38 dolarow na miesiac. viva california Witamy w US. Mimo Twoich pobytow wczesniejszych (o ile dobrze pamietam) jestes kolejna osoba ktora miala (a w zasadzie - po Twoich postach - caly czas ma) kompletnie z dupy wyobrazenia o US (nie obraz sie please bo jestes swietna ilustracja problemu ktory czesto sie zdaza na forum). Co do stanowego - musisz zdaje sie spelniac jakies wymogi zeby je dostac, ale o Cali niewiele wiem poza tym ze absolutnie nie chce tam mieszkac wiec musisz poszukac. $200 miesiecznie na ubezpieczenie to nie jest duzo. _Serio_. Spojrz jeszcze na warunki, co ktore z nich pokrywa i jakie kazde z nich ma _deductible_ (zebys nie byl zdziwiony ze musisz placic jak pojdziesz do lekarza).
Amy Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 . a darmowe ubezpieczenie jest przewidziane dla osob co zarabiaja mniej niz 16 tys dolkow. poprostu staraja sie wyjsc ludziom na przeciw bo przeciez nie moze byc ze w takim wspanialym kraju wiekszosc ludnosci ma dostep do lekarza jak w gwinei rownikowej Zebys wiedzial ile amerykanow nie ma ubezpieczenia i dostepu do lekarza bo ich nie stac, oraz ile starszych osob pracuje, bo medicare nie pokrywa prawie nic jak przychodzi im z niego korzystac, bo nie odkladali na 401k itd zgadzam sie z kzielem malo jeszcze wiesz o zyciu tutaj. I to ubezpieczenie z pracy prawdopodobnie jest 100 razy lepsze niz to stanowe, lepiej sprawdz warunki zanim zrezygnujesz z niego.
katlia Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 zielonywkarty, ja place powyzej $600 na miesiac za ubezpieczenie. W tym roku wydam powyzej $10,000 na ubezpieczenie/opieke lekarska na 3 zdrowe osoby. A w Cali jest lepiej niz w innych stanach. Welcome to the US
kzielu Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 I jeszcze maly komentarz - problem nie posiadania ubezpieczenia przez miliony ludzi z powodu jego kosztow zostal zauwazony oczywiscie i ACA (Obamacare) bylo proba jego przynajmniej czesciowego rozwiazania. Jedyne co sie udalo to eliminacja preexisting conditions ktore eliminowalo wiele osob z niego, natomiast ACA w zaden sposob nie rozwiazalo kosztow opieki (bo w zasadzie bez kogos kto nie bedzie sie bal uderzyc w firmy ubezpieczeniowe / szpitale / caly gigantyczny "przemysl" healthcare to nie ma szans sie udac) i w zadnym miejscu nie jest "affordable". Generalnie kazdy musi zdac sobie sprawe ze opeka zdrowotna w US to biznes tak jak kazdy inny (koscioly, restauracje fast food czy warsztaty samochodowe) a nie cos co sie komukolwiek "nalezy".
katlia Napisano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 Kzielu, ma racje. Affordable Care Act - Obamacare (z ktorej ja sama korzystam) - ma wiele zaletow, ale "affordable" nie jest. W Kaliforni system jest troszeczke lepszy: jezeli naprawde malo zarabiasz, samo ubezpieczenie bedzie tanie -- moja siostra placi $214 na miesiac z $213 subsidy, wiec $1 na miesiac ALE to jest kiepskie ubezpieczenie, bo ma $6,000 deductible wiec i tak duzo wybuli jak na jej zarobki nim zacznie oszczedzac. System single-payer, taki jak w Europie, jest jedynym logicznym rozwiazaniem, ale wiekszosc z nas tego chyba nie dozyje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.