wickedstone Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 Ladies and Gentelman Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie emigracji ekonomicznej do USA i Kanady. Coś o sobie: nazywam się Maciek mam 22 lata i studiuję Arabistykę na Uniwersytecie Warszawskim (Arabic Studies). Po studiach chciałbym wyjechać do Ameryki na jakiś czas z 2 prostych powodów: Chce zwiedzić Kanadę i Stany no i oczywiścię zarobić. W te wakacje 3 miesiące byłem w Toronto i bardzo mi się spodobało to miejsce, mam też tam dalszą rodzię, która minie ugościła i załatwiła prace w fabryce. Czy ktoś z Was orientuje się jak wygląda rynek pracy dla ludzi władających językami orientalnymi? Chcę zrobić specjalizację tłumacza, ale mogę pracować wszędzie tam gdzie przyda się język arabski i perski (poza kebsem) Czy jest tu ktoś kto może mi doradzić gdzie szukać, co czytać i nad czym pracować? Mam jeszcze rok do zakończenia stdiów. Czy mój dyplom będzie w ogóle uznany? Czy jest możliwy staż w jakiejś instytucji w wakacje? Bardzo proszę o informacje. Nie jestem muzułmaninem Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 Zanim zaczniesz sie martwic o uznawanie dyplomu, to poczytaj o wizach pracowniczych bo bez tego do USA nie wyemigrujesz (przynajmniej w tej kategorii). Nie znam sie na tych wizach tak bardzo, ale nie wydaje mi sie zeby te studia i znajomosc jezyka kwalifikowaly cie do nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 Kanada to j.angielski i francuski plus Twój i jak umiesz te języki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wickedstone Posted November 2, 2016 Author Report Share Posted November 2, 2016 W Kanadzie miej więcej wiem co i jak. Z angielskiego będę zdawał na C1 po studiach bedę miał zaświadczoną znajomość Arabskiego klasycznego i dialektu egipskiego oraz komunikatywny farsi ( irański) ponadto mam teoretyczie niemiecki na B2 ale ie używam go wcale więc nie biorę go nawet pod uwagę. Francuskiego się mogę uczyć w Qebecku jeśli wybiorę go jako prowincję. Ale moje pytanie bardziej dotyczy gdzie mogę pracować? Policja emigracyjna, firmy arabskie, biura tłumaczeń whatever Zakładam że w Stanach jest tego więcej, bo w Polsce nawet jest sporo. A i jakie certyfikaty językowe są brane pod uwagę bo wiem że nie wszystkie (ang) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilon Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 A co z programami studenckimi typu camp lub work and travel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 https://travel.state.gov/content/visas/en/immigrate/employment.html O wize pracownicza wystepuje pracodawca oczywiscie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 co innego certyfikat do wyjazdu na stale do Kanady a co innego do pracy w danych urzędach. praca w Policji emigracyjnej to praca federalna i tam to obywatelstwo kanadyjskie. np praca w USA staż i jak będą miejsca w wojsku to tam się przeniesiesz i po jakimś czasie dostaniesz obywatelstwo tylko ze musisz być dobry w języku. jak znasz specyfikę Kanady to czasami zaczyna się od takiej fabryki i później zobaczysz co będzie. Czasami szybciej trafisz pracę inna a czasami i parę lat spędzisz w jednej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 wyjedz do Kanady na program IEC na rok czasu i majac pozwolenie na prace zobaczysz czy i jak Cie szybko przyjma. Bez pomocy rodziny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 1 godzinę temu, wickedstone napisał: W Kanadzie miej więcej wiem co i jak. Z angielskiego będę zdawał na C1 po studiach bedę miał zaświadczoną znajomość Arabskiego klasycznego i dialektu egipskiego oraz komunikatywny farsi ( irański) ponadto mam teoretyczie niemiecki na B2 ale ie używam go wcale więc nie biorę go nawet pod uwagę. Francuskiego się mogę uczyć w Qebecku jeśli wybiorę go jako prowincję. Ale moje pytanie bardziej dotyczy gdzie mogę pracować? Policja emigracyjna, firmy arabskie, biura tłumaczeń whatever Zakładam że w Stanach jest tego więcej, bo w Polsce nawet jest sporo. A i jakie certyfikaty językowe są brane pod uwagę bo wiem że nie wszystkie (ang) . Tu jest wystarczajaco duzo native speakerow jezeli chodzi o arabski ze nie native speaker w miejscu gdzie potrzebuja znajomosci tych jezykow bedzie mial marne szanse.... Pytanie jest co poza samymi jezykami umiesz co moze zainteresowac ewentualnego pracodawce ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted November 3, 2016 Report Share Posted November 3, 2016 2 godziny temu, wickedstone napisał: Ladies and Gentelman Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie emigracji ekonomicznej do USA i Kanady. Coś o sobie: nazywam się Maciek mam 22 lata i studiuję Arabistykę na Uniwersytecie Warszawskim (Arabic Studies). Po studiach chciałbym wyjechać do Ameryki na jakiś czas z 2 prostych powodów: Chce zwiedzić Kanadę i Stany no i oczywiścię zarobić. W te wakacje 3 miesiące byłem w Toronto i bardzo mi się spodobało to miejsce, mam też tam dalszą rodzię, która minie ugościła i załatwiła prace w fabryce. Czy ktoś z Was orientuje się jak wygląda rynek pracy dla ludzi władających językami orientalnymi? Chcę zrobić specjalizację tłumacza, ale mogę pracować wszędzie tam gdzie przyda się język arabski i perski (poza kebsem) Czy jest tu ktoś kto może mi doradzić gdzie szukać, co czytać i nad czym pracować? Mam jeszcze rok do zakończenia stdiów. Czy mój dyplom będzie w ogóle uznany? Czy jest możliwy staż w jakiejś instytucji w wakacje? Bardzo proszę o informacje. Nie jestem muzułmaninem Pozdrawiam Spojrz w statystyki wiz pracowniczych i zobacz ile bylo ludzi sprowadzonych w tym zawodzie. Mnie sie wydaje, ze kzielu ma racje i troche z tymi umiejetnosciami to jak z drewnem do lasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.