Skocz do zawartości

"przesiedzona" wiza a sponsorowanie przez rodzica z GC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Czy ktoś jest w stanie sprecyzować, lub spotkał się z sytuacją sponsorowania przez posiadacza GC, w tym wypadku rodzic, swojego syna który wyjechał do USA na B2 i przesiedział swój pobyt.

Znalazłem ten temat

jednak jest w nim mowa o sponsorowaniu w odwrotną stronę, na dodatek przez obywatela.

Sprawa wygląda tak, rodzice z GC są w USA pół roku, jest z nimi również syn który wjechał na B2 i który przesiedział swój pobyt.

Nie starał się o żadne przedłużenie pobytu, zmianę status itp. W tym momencie gdyby wrócił do Polski obowiązuje go ban na 3 lata przez to, że nie przekroczył jeszcze roku nielegalnego pobytu.

Przeglądając inne tematy i strony poświęcone tematowi doszedłem do wniosku, że raczej temat sponsorowania go upadł, chociaż doczytałem się czegoś o "wybaczeniu" nielegalnego pobytu w wypadku sponsorowania przez obywatela.

Czy byłby ktoś łaskaw podać jakieś informacje na ten temat jeśli się z czymś takim spotkał?

PS. I tak, wiem o tym, że osoba która jest nielegalnie łamie prawo itp itd. ale proszę o rzetelne odpowiedzi związane z tematem.

Pozdrawiam.

Napisano

Nielegalny pobyt jest przebaczany tylko przy sponsorowaniu przez obywatela.

Rodzice oczywiście mogą zacząć sponsorowanie syna, ale w jego sytuacji to nic nie zmienia. Nadal jest nielegalnym i - teoretycznie - podlega deportacji.

Przejrzałam Twoje poprzednie posty i mam taką radę - przyjmij jednolity front przy opowiadaniu historii rodzinnych ;) Raz piszesz, że rodzice i brat dostali zielone karty, a raz piszesz, że brat wyjechał na wizie turystycznej ;) No, chyba że to chodzi o dwóch różnych braci - w takim razie zwracam honor.

Napisano

Nawet jak zostaną obywatelami to nic im to nie da. Dorosły syn nie jest immediate relative, okres oczekiwania jest długi a nielegalny pobyt wykluczy go z możliwości otrzymania GC na miejscu. Jeżeli nie wróci do PL, nie będzie miał drogi do GC przez nich.

Napisano
2 godziny temu, Joanna30 napisał:

Przejrzałam Twoje poprzednie posty i mam taką radę - przyjmij jednolity front przy opowiadaniu historii rodzinnych ;) Raz piszesz, że rodzice i brat dostali zielone karty, a raz piszesz, że brat wyjechał na wizie turystycznej ;) No, chyba że to chodzi o dwóch różnych braci - w takim razie zwracam honor.

Drugi brat, jeden ma GC, drugi wizę b2. 

Dzięki za odpowiedzi choć jedno z Was przedstawia inna wersję.  

Tak czy siak temat chyba upadł. 

Pozdrawiam.

Edit.

W takim razie prawo przewiduje "wybaczenie" nielegalności pobytu w relacji dziecko-rodzic a nie przewiduje takiej możliwości w relacji rodzic-dziecko?

W temacie który wkleilem jest mowa o takiej możliwości.  

Napisano

No właśnie nie byłam pewna, czy wybaczenie nielegalnego pobytu dotyczy również dorosłych dzieci obywateli. Bo o małżonkach i rodzicach obywatela wiedziałam.

Dzięki kzielu za sprostowanie! :)

Napisano

Rodzic jest immediate relative, dorosłe dzieci (które z punktu widzenia prawa imigracyjnego nie są dziećmi) - nie (family preference categories).

Napisano
17 minut temu, jkb napisał:

Jednej rzeczy nie wiemy - ile brat z wiza b2 ma lat?

No właśnie w tym problem, ze już 27.

Gdyby miał mniej miałby GC tak jak młodszy brat, jemu i mnie z racji przekroczenia wieku 21 lat już się nie należała.

Napisano
3 godziny temu, mateuszmateusz napisał:

No właśnie w tym problem, ze już 27.

Gdyby miał mniej miałby GC tak jak młodszy brat, jemu i mnie z racji przekroczenia wieku 21 lat już się nie należała.

Siedzac nielegalnie zamyka sobie calkowicie droge do GC przez rodzicow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...