Skocz do zawartości

Wyjazd do USA na pół roku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

planujemy z mężem wyjazd do USA na 6 miesięcy (wiza turystyczna). Byliśmy już kilka razy w Stanach, zawsze na 3-4 tygodnie. Tym razem chcemy zostać trochę dłużej. Żeby nie było problemu, bo co my tam zamierzamy zwiedzać przez 6 miesięcy, chcemy kupić bilety na ok 3 tygodnie i po przylocie zmienić je na pół roku. Moje pytanie brzmi czy następnym razem jeśli będziemy się jeszcze kiedyś wybierali do USA, to czy możemy mieć problem z powodu półrocznego pobytu? Czy lepiej kupić bilet od razu na pół roku i mówić, że lecimy na pół roku.

Dodam też, że wizy mamy ważne jeszcze tylko 1,5 roku, także jeśli będziemy się jeszcze kiedyś wybierali, to trzeba będzie starać się o nowe wizy. I czy taki 6cio miesięczny wyjazd może mieć wpływ na przyznanie bądź odmowę wizy?

Napisano

Może, ale nie musi. Tego nikt nie jest pewny na 100%.

A jeśli macie fundusze na półroczne zwiedzanie, to kupujcie bilety na pół roku. Najwyżej na granicy dostaniecie krótszy pobyt i zmienicie bilety.

Napisano

może lecz nie musi miec wpływu. Na kogo traficie na granicy i później po kolejna wizę to zobaczycie. Ważne jest w jakich rejonach będziecie i co chcecie zwiedzać.

Napisano
Godzinę temu, madzienka1987 napisał:

Witam,

planujemy z mężem wyjazd do USA na 6 miesięcy (wiza turystyczna). Byliśmy już kilka razy w Stanach, zawsze na 3-4 tygodnie. Tym razem chcemy zostać trochę dłużej. Żeby nie było problemu, bo co my tam zamierzamy zwiedzać przez 6 miesięcy, chcemy kupić bilety na ok 3 tygodnie i po przylocie zmienić je na pół roku. Moje pytanie brzmi czy następnym razem jeśli będziemy się jeszcze kiedyś wybierali do USA, to czy możemy mieć problem z powodu półrocznego pobytu? Czy lepiej kupić bilet od razu na pół roku i mówić, że lecimy na pół roku.

Dodam też, że wizy mamy ważne jeszcze tylko 1,5 roku, także jeśli będziemy się jeszcze kiedyś wybierali, to trzeba będzie starać się o nowe wizy. I czy taki 6cio miesięczny wyjazd może mieć wpływ na przyznanie bądź odmowę wizy?

ja bym nie kombinował i kupił bilet na 6 miesięcy tylko postaw się w roli strażnika granicznego ja bym nie uwierzyl że ktoś jedzie zwiedzać na 6 miesięcy:D

Napisano
1 godzinę temu, zenek77 napisał:

ja bym nie kombinował i kupił bilet na 6 miesięcy tylko postaw się w roli strażnika granicznego ja bym nie uwierzyl że ktoś jedzie zwiedzać na 6 miesięcy:D

Po oświadczeniu ze jedziecie "zwiedzać" na pól roku, jest b.duze prawdopodobieństwo ze możecie wogóle nie zostać wpuszczeni do USA.

Napisano

Jak ktos jest w stanie udowodnic ze go na to stac, i ma na to  czas to moze zwiedzac i 12 miesiecy. Ale jak na takie zwiedzanie zapatruja sie urzednicy to tylko oni wiedza. Zycze powodzenia i prosze o relacje jak poszlo :)

Napisano

Też jestem ciekawa, czy by to przeszło. W sumie chyba ciężko uwierzyć urzędnikowi, że dwie osoby mają wolne pół roku żeby sobie pozwiedzać (bo albo pracy nie mają - bo który poracodawca da tyle wolnego, albo pracują zdalnie, więc nie muszą się spieszyć z powrotem albo wracać w ogóle). U mnie w pracy ciężko dostać 3 tygodnie więc ja nie będę miała takiego problemu jak już się będę starać :D

Napisano
22 godziny temu, madzienka1987 napisał:

(...) Żeby nie było problemu, bo co my tam zamierzamy zwiedzać przez 6 miesięcy, chcemy kupić bilety na ok 3 tygodnie i po przylocie zmienić je na pół roku. Moje pytanie brzmi czy następnym razem jeśli będziemy się jeszcze kiedyś wybierali do USA, to czy możemy mieć problem z powodu półrocznego pobytu? Czy lepiej kupić bilet od razu na pół roku i mówić, że lecimy na pół roku.(...)

Z powodu półrocznego pobytu - nie. Z powodu zmiany biletu, zwłaszcza po tygodniu czy dwóch od czasu kiedy powiedziało się urzędnikowi co innego - tak. Trzeba kupic i mówic od razu o pobycie półrocznym.

22 godziny temu, madzienka1987 napisał:

Kiedyś znałem gościa, który przez sezon letni pracował prawie codziennie, spał po hostelach i nie wydawał pieniędzy na nic oprócz podstawowych potrzeb, a na jesieni wyjezdzał na pół roku "w trase". A to do Hiszpanii, a to do Ameryki Południowej, albo właśnie do USA. I nigdy nie miał z niczym problemu. Dlaczego? Bo był prawdziwym turystą, i to takim full time. Zatem są rozni ludzie, którzy mogą sobie na to pozwolic, i mogą spokojnie odpowiedziec na pytanie dlaczego.

Turyści z wizami, bądz Ci z krajów VWP. są w dosc komfortowej sytuacji w porównaniu do ludzi dopiero idących do konsulatu, bo ich przepytywac będą juz na granicy, a na tym etapie są juz bardzo dobrze zorganizowani - mają zarezerwowane noce w hotelach, wynajęty samochód, rozeznaną trasę, karnety do parków kupione i co tam jeszcze im nie potrzeba. Jezeli mowa o długim pobycie, to jego pierwsza czesc jest z pewnością dopięta na ostatni guzik, a jeśli urzędnik zapyta o plany na dalsze miesiące to przeciez mozna spokojnie, z chęcią i z błyskiem w oku opowiadac mu o tym godzinami, tak samo jak się robiło to znajmomym w Polsce, którzy z pewnością mieli juz tego słuchania serdecznie dosc :)

Zatem w Waszym przypadku problemy będą  jeśli a). patrz wyzej o bilecie, lub b). wyjazd jest z kategorii "zatrzymamy się u rodziny/znajomych/ciotki w Chicago i przez pół roku będziemy robic wypady w rózne miejsca".... bo to oczywiście to jest zupełnie inna "bajka"...

Napisano
Dnia 11.01.2017 o 13:26, madzienka1987 napisał:

Witam,

nawet jak zadeklarujecie pol roku to padnie pytanie: "Co Pani zamierza zwiedzac przez pol roku  ?"

jak odpowiesz ?  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...