Skocz do zawartości

Długa podróż backpackerska po Stanach/Kanadzie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i takie myślenie może Cię zgubić. Każdy kraj i urzędnik jest inny i pamiętaj o tym. Jeden powie ok a Ty będziesz się tłumaczyć..

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
20 minut temu, Kuba94 napisał:

Póki co najdziwniejsze doświadczenie to gdy wpływałem jachtem na teren Włoch. Będąc jeszcze daleko od lądu podpłynęła do nas motorówka, wzięła nasze paszporty (sięgnęli po nie długim kijem z siatką na końcu), sprawdzili czy wszystko gra i odpłynęli, nawet nie wchodzili na jacht sprawdzić, czy na pewno jest nas tylko trójka, a twarze z paszportów i nas porównywali z odległości kilku-kilkunastu metrów. A paszporty mieliśmy inne, bo ja polski i dwie osoby Kanadyjskie, przy czym żadne z nich nie pochodziło z Kanady, tylko jeden z mężczyzna z Anglii i druga kobieta z Izraela... Z tym, że to były Włochy, nie Stany...

Chodzilo mi o przejscia z USA oczywiscie. 

Napisano
13 minut temu, sly6 napisał:

i takie myślenie może Cię zgubić. Każdy kraj i urzędnik jest inny i pamiętaj o tym. Jeden powie ok a Ty będziesz się tłumaczyć..

tak, oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, dlatego dodałem "Z tym, że to były Włochy, nie Stany..." :) Nawet nie liczę, że przybywając do stanów będzie równie prosto...

Napisano

Ode mnie chcieli karte kredytowa, ale nie wiem czy cos na niej sprawdzali czy tylko dla picu. Wzięli na 2 min i oddali, to było w Amsterdamie na "pre-customs" rok temu jak leciałam do USA. 

Napisano
34 minuty temu, Patipitts napisał:

Ode mnie chcieli karte kredytowa, ale nie wiem czy cos na niej sprawdzali czy tylko dla picu. Wzięli na 2 min i oddali, to było w Amsterdamie na "pre-customs" rok temu jak leciałam do USA. 

Może się mylę, ale chyba w zasadzie nawet nie byli by w stanie sprawdzić środków na karcie, tym bardziej, jeżeli karta należy np. do Polskiego banku? Bo chyba nie mają takiej możliwości? :) 

Napisano

Zadziwia mnie wiara we wszechmocne mozliwosci pogranicznikow. Jeszcze im brakuje tego klopotu zeby sprawdzac ludziom stan kont. Oni tez chca sie malo napracowac i zmykac do domu.

Napisano

Z ciekawości w sprawie kart: wzięli i co robili? Odeszli z nimi? 

Pogranicznik moze zrobić z tobą to co zechce. Oczywiście ze sam niewiele w sumie moze a jak moze niewiele a na dodatek ma podejrzenia to mowi jedno wielkie n-i-e.

Tak naprawdę nikt z nas mu nie pomoże. Ja powiem wiec tak. Jak jest taki globtroter jak opisuje to problemów miał nie bedzie. Łatwo udowodni ze to co robi ma sens i nie jest podejrzliwe. 

Napisano

Mi sie wydaje, ze po prostu chciał sprawdzic czy nie kłamie, bo zapytał kto płacił za moj bilet, odpowiedziałam ze sama, on zapytał czym płaciłam a ja ze karta kredytowa. No i zapytał czy mam przy sobie ta karte i czy moze zobaczyć to mu dałam, obejrzał, odszedł na 2min do innego pracownika, cos tam za plecami porobili i mi oddał. Mi sie wydaje ze sprawdzał czy karta rzeczywiście moja, bo oprocz niej miał moje dokumenty i czy np nie spanikuje jak odejdzie z moimi reczami czy cos. Oni tam chyba maja taka pocedure bo jak w tym roku leciałam chciał gość moj kontrakt z agencja i tez z nim odszedł do innego pracownika. Ogolnie w Amsterdamie mnie bardziej sprawdzali niz w USA za kazdym razem, wlasciwie customs w USA to była formalność. Ale od kiedy pierwszy raz leciałam KLM przez AMS to juz zawsze latam, najfajniejsze połączenie jakim leciałam, a te pre-customs mi nie przeszkadza, jak ktos nie ma nic do ukrycia to i nic nie znajda, nawet mogę im pokazywać moje karty kredytowe :P

Napisano

Nie jesteś pierwszą czy ostatnią taką osobom więc tym bym się raczej nie martwiła. Jezeli naprawde zwiedzasz i masz na to dowody nie powinno być najmniejszego problemu. Workaway może nie do końca legalne, ale couchsurfing.com jak najbardziej tak , plus całkowicie darmowy.  Więc wczesniej pozalatwiaj wszystko żebyś miał liste gdzie bedziesz spał u hostów lub gdzie ewentualnie w hotelu, zaplanuj trasę i ciesz się życiem a nie zamartwiaj na wyrost. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...