Skocz do zawartości

Wiza B2 - planowanie wyjazdu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czytałam już trochę na temat wizy turystycznej i wyjazdu do USA i zaczynam się martwić częstymi odmowami, wiem że trzeba być przede wszystkim szczerym podczas rozmowy. Jednak mam kilka pytań...ale od początku 

W przyszłym roku chciałabym wyjechać z mamą i bratem pozwiedzać zachodnie wybrzeże na ok 3-4 tyg. Brat będzie się wtedy jeszcze uczył, ja w tym roku kończę studia i zaczynam pracę, mama ma od kilku lat stałe zatrudnienie...

I teraz jest moje pytanie czy jest możliwe że jako rodzina któreś z nas dostanie odmowę? Nie mamy zamiaru tam zostać, mamy w Polsce wszystko i jedziemy tam tylko zwiedzać..

Ile czasu wcześniej powinniśmy zacząć starać się o wizę?( chcemy wyjechać we wrześniu 2018, a o wizę starać się w grudniu tego roku?) na ile zazwyczaj jest przyznawana? Jednak jeśli któreś z nas dostanie odmowę to z wyjazdu nici, bo z tego co czytałam nie warto starać się ponownie zbyt szybko... Dziękuję za odp

Napisano

Z tymi możliwościami to jest tak ze jest ca. 5% szans ze ktoś dostanie odmowę.

Z drugiej strony, macie plan, czemu konsul miałby kogoś odrzucić? Bez przesady.

Bedzie dobrze.

Napisano

mogą Wam wszystkim dać,odmówić jak i jednej osobie odmówić,takie sa realia co do rozmowy. Pamiętajcie aby wspólnie się przygotować bo możecie dostać podobne pytania.

Napisano

Moja rodzina starala sie razem o wize (lacznie 7 osob). Wszyscy wizy dostali na 10 lat, w tym dwoje nastolatkow (jeden gimnazjum, jeden technikum). A wyjazd byl w maju ;)

Napisano
3 godziny temu, Patipitts napisał:

A brat we wrześniu nie powinien byc w szkole? Chyba ze studiuje juz. Czasem takie pytania padają na rozmowie.

A powinien haha :D dlatego ma postawione ultimatum, ze musi miec dobre wyniki (bo teraz to roznie bywa) albo nici z wyjazdu :D

Napisano
3 godziny temu, sly6 napisał:

mogą Wam wszystkim dać,odmówić jak i jednej osobie odmówić,takie sa realia co do rozmowy. Pamiętajcie aby wspólnie się przygotować bo możecie dostać podobne pytania.

a no wlasnie..powoli planujemy, ale szkoda sie nastawiac jak pozniej ktoremus odmowia...:unsure:

Napisano

a jak to jest z "waznoscia wizy", zakladajac ze zostanie ona przyznana w grudniu/styczniu, to czy jest mozliwosc wyjazdu dopiero po kilku miesiacach? 

Napisano
1 godzinę temu, rk1415 napisał:

a jak to jest z "waznoscia wizy", zakladajac ze zostanie ona przyznana w grudniu/styczniu, to czy jest mozliwosc wyjazdu dopiero po kilku miesiacach? 

Jesli wlepka w paszporcie ma waznosc do 20 lutego 2027 roku to mozesz takze w tym dniu przekroczyc granice USA.

Napisano

Moja Ciocia miala wize wazna 10 letnia lat sie jakos nie wybrala ani razu. Gdy poszla po kolejna zapytana ja dlaczego nie skorzystala z poprzedniej wizy. Odpowiedziala zgodnie z prawda ze musiala opiekowac sie swoja sedziwa mamą (umarła w wieku 99,5 lat). Na to starsza pani konsul westchnela i stwierdzila ze dlatego starosc wolalaby spedzic w Polsce.

W USA czeka ja pewnie standart, dzieci oddadza ja do home care, dom sprzedadza i kupia sobie nowe samochody.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...