Skocz do zawartości

Wiza dla rodziców

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej! 

Mam pytanie dotyczące wizy turystycznej. Siedzę w Stanach od dwóch lat, w tym od roku nielegalnie. Moi rodzice chcą sie starać o wizę turystyczną, żeby mnie odwiedzić. Mają bardzo dużo "więzi" z Polską (dom, dobrze prosperująca firmę, samochody etc.), absolutnie nie chcą tu zostawać, po prostu chcą mnie odwiedzić. Czy mój status może przeszkodzić im w otrzymaniu wizy? 

Napisano

Może. Ale nie musi.

Będą musieli wskazać Ciebie we wniosku i konsul na pewno o Ciebie zapyta. I może mieć obawy, że rodzice - podobnie jak Ty - będą chcieli wykorzystać wizę niezgodnie z jej przeznaczeniem.

Napisano

Tak, jestem świadoma, ze będą musieli wykazać mnie we wniosku i nie zamierzamy tego ukrywać. Ale w przypadku wykazania silnych wiezi z krajem nadal będą podejrzewać zle intencje rodziców? 

Napisano
18 minut temu, chihiro napisał:

Tak, jestem świadoma, ze będą musieli wykazać mnie we wniosku i nie zamierzamy tego ukrywać. Ale w przypadku wykazania silnych wiezi z krajem nadal będą podejrzewać zle intencje rodziców? 

Nikt ci na to pytanie nie odpowie, gdyż jest to zależne od decyzji konsula. Jeden konsul powie tak, a drugi konsul powie nie.

Napisano

Odpowiem tak: Ciebie nie podejrzewali i ich zawiodłaś. Oczywiście, że każdy odpowiada za siebie, ale przez to, że Ty zostałaś nielegalnie, konsul może podejrzewać, że Twoi rodzice zrobią tak samo. Może ale nie musi. Rodzice muszą po prostu pójść po wizę i wtedy wszystko będzie jasne.

Napisano

Ty tez miałaś związki i miałaś wrócić. Fakt to sa rodzice i może tego nie zrobią tylko ze różnie bywa. Ważne by nie kłamać a resztę dowiecie się po wizycie w Konsulacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...