Skocz do zawartości

ESL - Jak zapisać się na darmowy kurs języka angielskiego w USA?

karooll

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

Czy ktoś z Was może podzielić się praktycznymi informacjami na temat darmowych kursów językowe dla obcokrajowców. Chodzi mi dokładnie  kurs ESL, wiem że kursy takie oferują college i szkoły dla dorosłych w USA, być może ktoś korzystał ktoś z takiej opcji w stanie NY bądź NJ i może podzielić się doświadczeniami ??

Napisano

Chodzilem na taki kurs na West Coast. Mowiac szczerze, niewiele nowego sie tam nie nauczylem, na szczescie kosztowalo tylko $39 wiec strata niewielka. Ale znam tez ludzi, ktorzy chodzili na taki kurs jezykowy, trwajacy kilka miesiecy po kilka godzin dziennie, kosztujacy kilkanascie setek $$. Tam bylo drogo a tez niewiele sie nauczyli.

Napisano

Ja mysle, ze podstawowe pytanie jest czy OP chce sie zalapac jako osoba mieszkajaca w USA czy z Polski. Takie darmowe kursy sa urzadzane w wielu miejscach, ale zeby zdobyc wize to juz nie wystarczaja. Na turystycznej mozna chyba do 18h/tydzien, ale czy o to chodzi OP?

Napisano

W moim miescie (Denver) takie kursy sa oferowane w bibliotekach - ale nie codziennie, przewaznie tylko godzine-poltorej godziny na lekcje prowadzona przez wolontariuszy. Generalnie poziom jest niski a kursy kierowane glownie na Latynosow. To nie jest specjalnie efektywnym sposobem nauki jezyka -- raczej dodatek. Za bardziej powazne lekcje - dluzsze, prowadzone przez znawcow nauki jezykow obcych - trzeba placic. (Choc czesto nie wiele.)

Napisano
11 godzin temu, KaeR napisał:

Ja mysle, ze podstawowe pytanie jest czy OP chce sie zalapac jako osoba mieszkajaca w USA czy z Polski. Takie darmowe kursy sa urzadzane w wielu miejscach, ale zeby zdobyc wize to juz nie wystarczaja. Na turystycznej mozna chyba do 18h/tydzien, ale czy o to chodzi OP?

Myślę o kursie ESL jako osoba z mieszkająca w Polsce, wybierająca się na miesiąc do NY i w ramach obcowania z językiem chciałbym skorzystać z możliwości udoskonalania języka na takich kursach.
Do powyższego wątku zainspirował mnie poniższy artykuł: 
http://www.national-geographic.pl/blogi/archiwum/jak-zapisac-sie-na-darmowy-kurs-jezyka-angielskiego-w-usa
Dlatego pytanie czy ktoś miał doświadczenie z free ESL classes w NY lub NJ ?

Napisano

W NJ high school, ktore maja klasy ESL prowadza wieczorowe kursy. Dla mieszkancow danego miasta sa on darmowe( treba pokazac dowod, ze mieszka sie w rejonie szkoly). Inni moga sie zapisac za oplata( $50-$70). Zapisy prowadza szkoly w sierpniu, kurs zaczyna sie we wrzesniu. Ten kto chce moze nauczyc sie podstaw.

Poza tym bibloteki:

http://librarylinknj.org/do-diversity/ESL

Napisano

O takie kursy najlepiej dopytywac nalezy sie w college (jakims najlbizszym) lub bibliotece. Ja obecie uczeszczan na taki kurs, prowadzony przez nauczycieli z college i jako dodatej jest ok. Zajecia mamy 2 razy w tygodniu po 3h. Zajecia i podreczniki mamy calkowicie darmowe. 

Napisano
Dnia 5.03.2017 o 19:40, kasia-125 napisał:

O takie kursy najlepiej dopytywac nalezy sie w college (jakims najlbizszym) lub bibliotece. Ja obecie uczeszczan na taki kurs, prowadzony przez nauczycieli z college i jako dodatej jest ok. Zajecia mamy 2 razy w tygodniu po 3h. Zajecia i podreczniki mamy calkowicie darmowe. 

A możesz napisać w jakim którym Stanie uczęszczasz na ESL i jaki college ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...