Skocz do zawartości

Jesli ktos pracowal w wojsku lub policji

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
13 godzin temu, adam2008 napisał:

Nie wiem dokladnie natomiast ktos mi kiedys powiedzial ze jak ktos byl policjantem to nie moze wyjazdzac za granice ile w tym prawdy ??

W czasach "komunistycznych" był przepis wewnętrzny w PRL, który zakazywał funkcjonariuszom i żołnierzom od pewnego stopnia/stanowiska i ich rodzinom wyjazdów poza "demoludy" - po prostu nie dostawało się paszportu, albo w paszporcie była wbita stampila ograniczająca zakres terytorialny.

Teraz nie ma ZAKAZU, tylko obowiązek powiadomienia bezpośredniego przełożonego o wyjeździe - w zależności od formacji i kierunku - ustnie/pisemnie.

Wnioski wizowe USA zawierają pytania o broń etc - i tak jak to Sly napisał - ich kraj, ich zasady - będą chcieli spytać o rozmiar buta - spytają, a Ty jeśli będziesz chciał tam jechać - podasz.

Napisano

Ok. Mnie nurtuje troszkę inna kwestia. Mianowicie przysięga składana ojczyźnie. Notabene zielona karta w dalszej drodze otwiera drzwi do obywatelstwa. Podstawą obywatelstwa jest przysięga. Nie mam nic dziwnego w otrzymaniu obywatelstwa i złożenia przysięgi przez obywatela, który podlega prawu ziemi. Inną kwestie budzi mój nie pokój co do złożonej przysięgi przez żołnierzy czy policjantów. To samo tyczy osoby podlegającej wojskowej służbie w USA. Z definicji żołnierz Polski nie może służyć w obcym wojsku. Podlega to karze pozbawienia wolniosci, gdyż jest to zdrada. Nie jestem wstanie wytłumaczy tego zbytnio poza tym iz Polscy żołnierze, którzy służyły w wojsku amerykański otrzymują glejt zrzeknciecia się polskiego obywatelstwa od ministra dla bezpieczenstwa. Pzdr.

Napisano
2 godziny temu, Partners napisał:

Ok. Mnie nurtuje troszkę inna kwestia. Mianowicie przysięga składana ojczyźnie. Notabene zielona karta w dalszej drodze otwiera drzwi do obywatelstwa. Podstawą obywatelstwa jest przysięga. Nie mam nic dziwnego w otrzymaniu obywatelstwa i złożenia przysięgi przez obywatela, który podlega prawu ziemi. Inną kwestie budzi mój nie pokój co do złożonej przysięgi przez żołnierzy czy policjantów. To samo tyczy osoby podlegającej wojskowej służbie w USA. Z definicji żołnierz Polski nie może służyć w obcym wojsku. Podlega to karze pozbawienia wolniosci, gdyż jest to zdrada. Nie jestem wstanie wytłumaczy tego zbytnio poza tym iz Polscy żołnierze, którzy służyły w wojsku amerykański otrzymują glejt zrzeknciecia się polskiego obywatelstwa od ministra dla bezpieczenstwa. Pzdr.

???

Znowu jakieś przekłamania. Przepisy Ustawy o powszechnym obowiązku obrony:

"Art. 199a. 1. Obywatel polski może przyjąć służbę w obcym wojsku lub obcej organizacji wojskowej za zgodą organu, o którym mowa w art. 199d.
(...)
4. Obowiązek uzyskiwania zgody, o której mowa w ust. 1, nie dotyczy obywateli polskich będących jednocześnie obywatelami innego państwa, jeżeli stale zamieszkują na jego terytorium i zamierzają przyjąć służbę w siłach zbrojnych lub organizacji wojskowej tego państwa.(...)"

I nie, nie wręcza się żadnemu obywatelowi USA posiadającemu obywatelstwo innego kraju "glejtu zrzeknięcia się...". Prawo USA uznaje pierwszeństwo i obowiązek posługiwania się obywatelstwem USA podczas przebywania na jego terytorium. Podobne przepisy mają inne kraje - pierwszeństwo swojego obywatelstwa przed innym.

Poza tym samo "zrzeknięcie" się polskiego obywatelstwa nie jest procesem prostym i nie musi zakończyć się zgodnie z wolą osoby wnioskującej.

Napisano

Nie jest to odpowiedz czy podjecie tematu, na nurtujacym mnie zagadnienie gdyż napisałem iz dotyczy to żołnierzy, którzy złożyli już przysięgę. Nie odnosisz się w żaden sposób do przysięgi, a do obywateli podlegających obowiązku wojskowemu. Co w przypadku gdy podejmiesz służbę w obcej organizacji wojskowej bez zgody ? Poza tym na terytoriom Polski jesteś Polakiem jak już sam napisałeś. Chyba że wleciałeś na paszport amerykański z wiza. Pzdr.

Napisano

Paszport USA nie zmienia nikogo w Polsce w Amerykanina jeśli ten ma jednocześnie polskie obywatelstwo. Spalenie czy wyrzucenie polskiego paszportu nie powoduje utraty polskiego obywatelstwa.

Napisano
3 godziny temu, Partners napisał:

Nie jest to odpowiedz czy podjecie tematu, na nurtujacym mnie zagadnienie gdyż napisałem iz dotyczy to żołnierzy, którzy złożyli już przysięgę. Nie odnosisz się w żaden sposób do przysięgi, a do obywateli podlegających obowiązku wojskowemu. Co w przypadku gdy podejmiesz służbę w obcej organizacji wojskowej bez zgody ? Poza tym na terytoriom Polski jesteś Polakiem jak już sam napisałeś. Chyba że wleciałeś na paszport amerykański z wiza. Pzdr.

Pisałem już gdzieś o tym - trzeba wystąpić o zgodę do MONu o służbę w obcym wojsku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...