axie92 Napisano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 W piątek jedziemy z mężem na rozmowę do konsulatu. Mam kilka pytań 1. Jak się ubrać? Schludnie ale zwyczajnie, bardziej elegancko? 2. Dokumenty, jakie zabieramy: potwierdzenie złożenia wniosku, wydruk z terminem spotkania, paszporty, potwierdzenie ostatnich trzech przelewów stypendium na uczelni, moją umowę zlecenie. Coś jeszcze może się przydać? 3. Chcemy jechać na 4 tygodnie, będziemy zwiedzać i pisać o tym, mamy patronów medialnych. Ja chce napisać książkę (jedną już wydalam, ale z poezją, nie podróżniczą). Gdy konsul zapyta o cel wyjazdu, powinnam wspomnieć o tym wszystkim, czy odpowiedzieć ze turystyczny? Z góry dziękuję za pomoc!
Łukasz90 Napisano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Zobaczymy co napiszą inni , ale ja bym wspomniał.Dodatkowo jeszcze zdobyłbym potwierdzenie tych patronów medialnych. Jakaś umowa itd.
ilya_ Napisano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 1. schludnie 3. moim zdaniem powinnas wspomniec o wyjezdzike turystycznym i tylko turystycznym. Jedziesz ogladac wielki kanion, niagare itp. Jak zauwazylem im wiecej jest motaniny w rozmowie o promese B2 tym ciezej jest ja dostac. Krotko, konkretnie i na temat - ubiegasz sie o promese turystyczna i jedziesz turystycznie zwiedzac ogladac itp Z 4 tygodniowego wyjazdu da sie jakas konkretna ksiazke napisac ?
KaeR Napisano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 4 minuty temu, ilya_ napisał: 1. schludnie 3. moim zdaniem powinnas wspomniec o wyjezdzike turystycznym i tylko turystycznym. Jedziesz ogladac wielki kanion, niagare itp. Jak zauwazylem im wiecej jest motaniny w rozmowie o promese B2 tym ciezej jest ja dostac. Krotko, konkretnie i na temat - ubiegasz sie o promese turystyczna i jedziesz turystycznie zwiedzac ogladac itp Z 4 tygodniowego wyjazdu da sie jakas konkretna ksiazke napisac ? 3. Nie wspominac.
Lx13 Napisano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 To ze sobie bedziesz pisać jakies tam wspomnienia to zachowaj dla siebie. Jedziesz turystycznie i koniec i kropka. No chyba ze wysyła cie National Grographic - ale oni by ci wize załatwili
icecream Napisano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 4 godziny temu, axie92 napisał: W piątek jedziemy z mężem na rozmowę do konsulatu. Mam kilka pytań 1. Jak się ubrać? Schludnie ale zwyczajnie, bardziej elegancko? 2. Dokumenty, jakie zabieramy: potwierdzenie złożenia wniosku, wydruk z terminem spotkania, paszporty, potwierdzenie ostatnich trzech przelewów stypendium na uczelni, moją umowę zlecenie. Coś jeszcze może się przydać? 3. Chcemy jechać na 4 tygodnie, będziemy zwiedzać i pisać o tym, mamy patronów medialnych. Ja chce napisać książkę (jedną już wydalam, ale z poezją, nie podróżniczą). Gdy konsul zapyta o cel wyjazdu, powinnam wspomnieć o tym wszystkim, czy odpowiedzieć ze turystyczny? Z góry dziękuję za pomoc! 1. Normalnie, po co cudować. 2. Raczej nigdy nic nie chcą oprócz tych obowiązkowych. Możesz ew. zaświadczenie z uczelni, że studiujesz - który rok, kierunek, do kiedy itp., ja brałam. 3. Też bym nie wspominała, wg mnie to nie ma znaczenia, bo co - jesteś lepszym turystą niż osoba, która jedzie tylko zwiedzać? Ich raczej interesuje możliwość nielegalnej emigracji lub też wybranie nieodpowiedniej kategorii wizowej. A jeszcze skoro na tym zarobisz (w rożny sposób, ale sponsor to sponsor), to nie jest to typowy wyjazd turystyczny i może budzić większe zastrzeżenia.
axie92 Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 Też sądziłam że nie ma potrzeby wspominania o książce, a mimo wszystko jest to wyjazd turystyczny, więc nie skłamię. Nie mamy sponsorów, tylko patronów medialnych - nie wiąże się to ze sponsorowaniem. Zaświadczenia z uczelni nie ma sensu brać, bo oboje kończymy studia w tym roku. Ale biorę umowę z drugiej szkoły, do której chodzić będę jeszcze ponad rok Mam nadzieję, że się uda, że nie bedzie potrzeby pokazywania innych dokumentów.
srk Napisano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 dokumentow nie pokazujesz zadnych. chyba ze poprosi o nie konsul.
quarterback87 Napisano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 Ja do rozmowy podszedłem z takim luzem, że do konsulatu wziąłem jedynie paszport i potwierdzenie. I tylko tyle chcieli ode mnie.
axie92 Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 Nie mam zamiaru nic pokazywać na siłę Ale stresuje się trochę!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.