axie92 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 W piątek jedziemy z mężem na rozmowę do konsulatu. Mam kilka pytań 1. Jak się ubrać? Schludnie ale zwyczajnie, bardziej elegancko? 2. Dokumenty, jakie zabieramy: potwierdzenie złożenia wniosku, wydruk z terminem spotkania, paszporty, potwierdzenie ostatnich trzech przelewów stypendium na uczelni, moją umowę zlecenie. Coś jeszcze może się przydać? 3. Chcemy jechać na 4 tygodnie, będziemy zwiedzać i pisać o tym, mamy patronów medialnych. Ja chce napisać książkę (jedną już wydalam, ale z poezją, nie podróżniczą). Gdy konsul zapyta o cel wyjazdu, powinnam wspomnieć o tym wszystkim, czy odpowiedzieć ze turystyczny? Z góry dziękuję za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz90 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 Zobaczymy co napiszą inni , ale ja bym wspomniał.Dodatkowo jeszcze zdobyłbym potwierdzenie tych patronów medialnych. Jakaś umowa itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilya_ Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 1. schludnie 3. moim zdaniem powinnas wspomniec o wyjezdzike turystycznym i tylko turystycznym. Jedziesz ogladac wielki kanion, niagare itp. Jak zauwazylem im wiecej jest motaniny w rozmowie o promese B2 tym ciezej jest ja dostac. Krotko, konkretnie i na temat - ubiegasz sie o promese turystyczna i jedziesz turystycznie zwiedzac ogladac itp Z 4 tygodniowego wyjazdu da sie jakas konkretna ksiazke napisac ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 4 minuty temu, ilya_ napisał: 1. schludnie 3. moim zdaniem powinnas wspomniec o wyjezdzike turystycznym i tylko turystycznym. Jedziesz ogladac wielki kanion, niagare itp. Jak zauwazylem im wiecej jest motaniny w rozmowie o promese B2 tym ciezej jest ja dostac. Krotko, konkretnie i na temat - ubiegasz sie o promese turystyczna i jedziesz turystycznie zwiedzac ogladac itp Z 4 tygodniowego wyjazdu da sie jakas konkretna ksiazke napisac ? 3. Nie wspominac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lx13 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 To ze sobie bedziesz pisać jakies tam wspomnienia to zachowaj dla siebie. Jedziesz turystycznie i koniec i kropka. No chyba ze wysyła cie National Grographic - ale oni by ci wize załatwili Link to comment Share on other sites More sharing options...
icecream Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 4 godziny temu, axie92 napisał: W piątek jedziemy z mężem na rozmowę do konsulatu. Mam kilka pytań 1. Jak się ubrać? Schludnie ale zwyczajnie, bardziej elegancko? 2. Dokumenty, jakie zabieramy: potwierdzenie złożenia wniosku, wydruk z terminem spotkania, paszporty, potwierdzenie ostatnich trzech przelewów stypendium na uczelni, moją umowę zlecenie. Coś jeszcze może się przydać? 3. Chcemy jechać na 4 tygodnie, będziemy zwiedzać i pisać o tym, mamy patronów medialnych. Ja chce napisać książkę (jedną już wydalam, ale z poezją, nie podróżniczą). Gdy konsul zapyta o cel wyjazdu, powinnam wspomnieć o tym wszystkim, czy odpowiedzieć ze turystyczny? Z góry dziękuję za pomoc! 1. Normalnie, po co cudować. 2. Raczej nigdy nic nie chcą oprócz tych obowiązkowych. Możesz ew. zaświadczenie z uczelni, że studiujesz - który rok, kierunek, do kiedy itp., ja brałam. 3. Też bym nie wspominała, wg mnie to nie ma znaczenia, bo co - jesteś lepszym turystą niż osoba, która jedzie tylko zwiedzać? Ich raczej interesuje możliwość nielegalnej emigracji lub też wybranie nieodpowiedniej kategorii wizowej. A jeszcze skoro na tym zarobisz (w rożny sposób, ale sponsor to sponsor), to nie jest to typowy wyjazd turystyczny i może budzić większe zastrzeżenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
axie92 Posted April 20, 2017 Author Report Share Posted April 20, 2017 Też sądziłam że nie ma potrzeby wspominania o książce, a mimo wszystko jest to wyjazd turystyczny, więc nie skłamię. Nie mamy sponsorów, tylko patronów medialnych - nie wiąże się to ze sponsorowaniem. Zaświadczenia z uczelni nie ma sensu brać, bo oboje kończymy studia w tym roku. Ale biorę umowę z drugiej szkoły, do której chodzić będę jeszcze ponad rok Mam nadzieję, że się uda, że nie bedzie potrzeby pokazywania innych dokumentów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
srk Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 dokumentow nie pokazujesz zadnych. chyba ze poprosi o nie konsul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quarterback87 Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Ja do rozmowy podszedłem z takim luzem, że do konsulatu wziąłem jedynie paszport i potwierdzenie. I tylko tyle chcieli ode mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
axie92 Posted April 20, 2017 Author Report Share Posted April 20, 2017 Nie mam zamiaru nic pokazywać na siłę Ale stresuje się trochę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.