Skocz do zawartości

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

231 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Oczywoscie większych sum nie mam w palnach przewozić w gotowce, jedynie kilkaset dolarów. Bardziej chodziło mi o to, czy po otwarciu konta w USA i przelaniu środków z Polski nikt się tym nie zainteresuje?

P.S. ile mniej więcej trwa i jak wyglada rozmowa z urzędnikami imigracyjnymi na lotnisku? 

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
58 minutes ago, bartek_p2 said:

Dzięki za odpowiedzi.

Oczywoscie większych sum nie mam w palnach przewozić w gotowce, jedynie kilkaset dolarów. Bardziej chodziło mi o to, czy po otwarciu konta w USA i przelaniu środków z Polski nikt się tym nie zainteresuje?

Nie do konca rozumiem o co pytasz... Czy przelewanie pieniedzy, ktore zarobiles przez cale zycie w Polsce do USA jest legalne? Tak. Czy kwota przelewu ma znaczenie? Nie.

Jedyna instytucja ktora sie interesuje takimi sprawami jest IRS. Do nich I tak bedziesz musial sie wyspowiadac ze wszystkiego predzej czy pozniej, bezwzgledu na to czy pieniedze beda w Polsce, czy w USA. Np. Jezeli suma Twoich oszczednosci przekracza $10k to musisz zlozyc FBAR, jezeli naroslo Ci w Polsce wiecej niz chyba $10 odsetek to trzeba wykazac to jako dochod (lacznie ze stanem konta), itp.

Jezeli nie wypelnisz ktoregos z obowiazkow, a bedziesz sobie np. co roku przesylal $20k to prawdopodobienstwo "zainteresowania" sie pewnie znaczaco rosnie...

Napisano

Generalnie jak pieniądz legalny to nie nie ma się czego bać. Tylko jak przewozi się ponad 10k $ to warto mieć jakiś świstek na dowód, że te pieniądze z banku. Co do przelewów: W UE każdy przelew powyżej 15000 Euro musi być zgłaszany przez bank i jest rejestrowany przez odpowiednie służby i tyle. W USA nie wiem jaki jest limit. Co do sprawozdawczości: masz konto zagraniczne i rezydent podatkowy USA, to musisz co roku FBAR wypełniać, a jak na kontach zagranicznych ponad 50 k lub 75 k USD, to dodatkowo formularz F8938. A jak nadal będziesz rezydentem podatkowym Polski i będzie podatnikiem w USA, to jeszcze FATCA trzeba wypełnić dla polskiego banku - niektóre chcą od razu, niektóre po przekroczeniu 50 k USD na koncie w USA.

Rozmowa na granicy: na turystycznej zazyczaj dłużej po z 5-10 pytań było, a na wizie pracowniczej zawsze z 1 pytanie, gdzie jadę i co robię, żeby się zgadzało z tym co w papierach jest napisane.

Napisano

Od wczoraj jesteśmy w USA. Wizyta na granicy praktycznie nie różniła się od tej jak na wizie turystycznej. Staliśmy w normalnej kolejce do okienka. Urzędnik zabrał żółte teczki i pobrał odciski palców, żadnych dodatkowych pytań. Następnie podszedł oficer imigracyjny i zaprosił do kolejnego okienka gdzie przyklejona była kartka „new imigrants only” zabrał paszporty i wrócił z nimi po 5min z wbitymi pieczątkami. 

Pieczątka jest taka jak na wizie turystycznej. Jedynie zamiast daty ważności wpisane jest DV1 i 2. Nie powinno być jakiegoś dodatkowego numery ? W jakim czasie powinna przyjść gc pod wskazany adres ?

Napisano
50 minut temu, bartek_p2 napisał:

Od wczoraj jesteśmy w USA. Wizyta na granicy praktycznie nie różniła się od tej jak na wizie turystycznej. Staliśmy w normalnej kolejce do okienka. Urzędnik zabrał żółte teczki i pobrał odciski palców, żadnych dodatkowych pytań. Następnie podszedł oficer imigracyjny i zaprosił do kolejnego okienka gdzie przyklejona była kartka „new imigrants only” zabrał paszporty i wrócił z nimi po 5min z wbitymi pieczątkami. 

Pieczątka jest taka jak na wizie turystycznej. Jedynie zamiast daty ważności wpisane jest DV1 i 2. Nie powinno być jakiegoś dodatkowego numery ? W jakim czasie powinna przyjść gc pod wskazany adres ?

Mają 120 dni na dostarczenie gc. Może będzie karta za 3 -4 tygodnie. Wcześniej będzie numer SSN. 

Napisano

Cześć :) dzisiaj mialam rozmowę i dostałam gc, moje pytanie, bo naprawdę słabo sie orientuję, czy ja po rozmowie z konsulem powinnam dostac jakies dokumenty czy cos? Konsul powiedział tylko że paszport przyjdzie na wskazany adres i w sumie tyle, a gdzieś na forum czytalam ze przy przekraczaniu granicy trzeba miec jakąś kopertę z ambasady, a ja w sumie nic nie dostalam i się zaczynam martwić, czy wszystko poprawnie zalatwilam.

Napisano

To co otrzymasz od kuriera TNT (jeśli wybrałaś opcję wysyłki) to właśnie pakiet imigracyjny, czyli oprócz paszportu z naklejką, będzie koperta dla urzędnika imigracyjnego i jakieś inne papiery. Pamiętaj, że to masz mieć w bagażu podręcznym a nie rejestrowsanym !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...