Skocz do zawartości

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

231 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziekuje za linka.
Z tego co widze obecnie obslugiwane sa numery do 13,800 na Europe. Wiadomo ile mniej wiecej numerow jest procesowane miesiecznie?
Zastanawiam sie czy sa szanse na rozmowe z numerem 25XXX, skoro wizy beda tylko wydawane do 30 wrzesnia 2018.
I pytanie do tych co mieli juz rozmowe, na ile wczesniej przychodzil wam e-mail z powiadomieniem o terminie rozmowy?

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dziś wraz z żoną byliśmy w ambasadzie, oboje dostaliśmy wizy :D i pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu nie wiedziałem, że jestem wylosowany ;)
Jeśli kogoś to zainteresuję to opiszę przebieg spotkania. W zasadzie wygląło podobnie jak większąści osób, które się wypowiadały na forum ale kilka pytań było ciekawych.
Zaproszenie mieliśmy na 8,30 a pod ambasadą byliśmy pare minut po 8. Kolejka przed nami kilkadziesiąt osób ale wszystko szło szybko i sprawnie.
Najpierw zostawiliśmy dokumety z TNT i z numerkiem od razu podeszlismy do okienka 14 (13 była akurat zajęta).
Sympatyczna pani (Polka) przyjęła od nas wszystkie wymagane dokumenty i co ciekawe zapytała czy mamy jakieś listy polecające, oferty pracy w USA i dokumenty finansowe. Nic takiego nie mieliśmy i nawet jej zasugerowałem, że wszelakie dokumenty finansowe to raczej mało wiarygodne mogły by być. Oprócz tego pytali nas ile razy bylismy w Stanach i ile trwał najdłuższy podbyt. Poźniej poszliśmy zapłacić i z powrotem do okienka. Podeszła kolejna Pani (tym razem Amerykanka) i powiedziała, że musi zadać kilka pytań. Zapytała jak długo się znamy, odpowiedzieliśmy, że 4 lata, na co ona zapytała czy mamy jakieś dowody na to typu zdjęcia czy wspólne podróże. Odpowiedziałem że zdjęcia mam w telefonie, który mi zabrano przy wejściu ;) no i oczywiście ze podróżujemy razem i byliśmy turystycznie w USA przez dwa tygodnie. Poźniej pobrali nam odciski palców i po kilku minutach podeszlismy do okienka obok gdzie pani konsul zadała już standardowe pytania i czy byliśmy w Rosji. Po czym pogratulowała przyznania wiz i życzyła wszystkiego dobrego. 
Dodam, że całość od momentu wejścia do ambasady do otrzymania wiz trwała godzinę także poszło nam naprwadę szybko.

Napisano
12 godzin temu, bartek_p2 napisał:

... do okienka obok gdzie pani konsul zadała już standardowe pytania i czy byliśmy w Rosji...

Dlaczego oni tak pytają o tą Rosję, czyżby się bali osób tam byłych?  Ja byłem na wymianie studenckiej ok 3 tyg, gdzie w sumie było to zwiedzanie zabytków i okolicznych ciekawych miejsc, połączone w kursem na uniwersytecie. Ktoś coś wie więcej czemu...?

Napisano
3 godziny temu, Sparrow napisał:

Gratulacje !  ;) Wybraliście gdzie chcecie lecieć ?

Tak, przedmieścia Chicago mam tam dużo rodziny i znajomych, którzy zadeklarowali pomoc na początku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...