ilya_ Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Dnia 10/17/2017 o 12:15, Maciej Carlos napisał: Jakie kursy zrobić przed przylotem? ucz sie angielskiego, od siebie polecilbym takze hiszpanski W jakim stanie chcę mieszkać? Okolica zielona (chciałbym widywać w zimie śnieg), niedaleko lasów, gór i jezior - może Michigan? Pensylwania? Nowy Jork? Zielona okolica ? Zapomnij o Nowym Jorku. Nauka jednostek miar i wag, prawo Daj sobie spokoj z nauka miar i wag haha Ile kosztuje wynajem? - pralka i suszarka na miejscu Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Wyżywienie? - gdzie i co warto kupywać Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Dojazdy? - kosztorys zależnie od lokalizacji Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Co ze sobą zabrać? (Absolutne minimum!) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Co przede wszystkim kupić na miejscu? (Artykuły higieniczne) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, ---------------------------------------------------- Formalności (jakie jeszcze są ważne dokumenty które powinienem tu wpisać?): Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Transfer pieniędzy Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Konto bankowe Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, SSN i Green Card Tak. To sa niezbedne dokumenty. Prawo jazdy: Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Ubezpieczenie (jakie?) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Ubezpieczenie maszyny Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, ---------------------------------------------------------------------------- Jaki zawód chcę i mogę wykonywać? Poszukiwane zawody? To jest bardzo dobre pytanie i na miejscu. Musisz zorientowac sie co Ty lubisz robic i co chcesz w zyciu robic i byc w tym dobrym. W US warto umiec robic cos konkretnego. Wg mnie powinienes sie kierowac bardziej ku inzynierskiej drodze. Darmowe szkolenia! Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Gdzie szukać pracy? Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Jak nie dać się oszukać? (problemy z wypłatą od pracodawcy, co jeszcze?) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy,
Gość Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Godzinę temu, Maciej Carlos napisał: Nie jestem napalonym na USA nastolatkiem, więc to czy zawracam sobie głowę teraz potrzebnie czy niepotrzebnie to moja sprawa, bez obrazy. . Za 4 lata to nie wiem czy będę dalej z moją drugą połówką bo z tym zawsze bywa różnie, dlatego też zakładam opcję GC. Ona jest z Dallas co nie bardzo mi pasuje, a ona także ma inne marzenia. Skoro chcecie byc razem to jednak warto by wybrac miejsce zamieszkania ktore wam obu bedzie pasowac... No i co jak sie rozstaniecie, a loterii wizowej juz nie bedzie ( bo ciagle sa projekty zeby ja rozwiazac). Jak wtedy uzyskasz zielona karte? Tyle planowania bedzie na nic. Bez obrazy, ale wedlug mnie bez 100% opcji na wyjazd to tak bez sensu gdybac "A co zrobie, jak..." Ale jak kto woli.
kzielu Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Godzinę temu, Maciej Carlos napisał: Nie jestem napalonym na USA nastolatkiem, Po Twoich postach to niestety trudno myslec inaczej. Pytanie "Jaki zawód chcę i mogę wykonywać?" centralnie rozwala system... Proponuje drug dealer, podobo sa dobre zarobki...
Maciej Carlos Napisano 19 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 19 Października 2017 @ilya_ no racja, ale jestem typem człowieka który musi mieć od A do Z wszystko poukładane, bo inaczej czuję chaos dookoła @haneczka019 Loteria lub przypadkowe małżeństwo, jeśli nie wytrwamy w aktualnym związku. W sumie przez ostatnie 2 lata widzieliśmy się 6 razy więc chyba kiepsko. @kzielu aktualnie mam doświadczenie zawodowe i kursy jako logistyk, magazynier, ochroniarz z bronią palną, instruktor strzelectwa i handlowiec, jednocześnie jestem instruktorem i szkolę klasy mundurowe i działam w OSP, mam też na koncie własne sprzedane skrypty i programy, więc ciężko mi wybrać pomiędzy IT, logistyką, handlem a pracą z bronią, podczas gdy chciałbym być strażakiem. Mam 23 lata, nie mam żadnej bliskiej rodziny więc mogę wybierać co chcę w życiu robić, ludzie po 30-stce z żoną i dziećmi nie mogą od tak sobie wszystkiego zmieniać z dnia na dzień, dobrze myślę? @Roelka Wiem wiem, kiedyś nie było loterii, może znowu nie będzie, ale zawsze znajdą się sposoby na to żeby tam emigrować. Szczególnie jeśli ma się pieniądze. Pewna jest tylko śmierć i podatki! A moja kobitka uwielbia śnieg, poznaliśmy się na Śnieżce w zimowej porze, i tak jakoś nam pasuje.
kzielu Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Problem w tym ze na razie nie masz planu (bo loteria za 4 lata - ktorej moze nie byc) to nie jest plan a zadajesz dosc szczegolowe pytania na ktore odpowiedzi za 4 lata moga byc inne. ilya napisal Ci wlasciwe odpowiedzi.
Xarthisius Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 5 minutes ago, Maciej Carlos said: ludzie po 30-stce z żoną i dziećmi nie mogą od tak sobie wszystkiego zmieniać z dnia na dzień, dobrze myślę? Heh, nie ma to jak zaczac dzien od uswiadomienia sobie ze dla z dnia na dzien rosnacej liczby ludzi, bycie po 30-stce z Zona to juz bycie jedna noga w grobie. @Maciej Carlos odpowiadajac na pytanie: moga. Stare pierniki daja nawet rade spakowac dobytek zycia w dwie walizki i przeniesc sie za ocean. Wiem, ze to moze byc szok, ale nawet takich blisko 40tki znam co tak zrobili
Jackie Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 14 minut temu, Maciej Carlos napisał: Mam 23 lata, nie mam żadnej bliskiej rodziny więc mogę wybierać co chcę w życiu robić, ludzie po 30-stce z żoną i dziećmi nie mogą od tak sobie wszystkiego zmieniać z dnia na dzień, dobrze myślę?
Gość Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 17 minut temu, Maciej Carlos napisał: @Roelka Wiem wiem, kiedyś nie było loterii, może znowu nie będzie, ale zawsze znajdą się sposoby na to żeby tam emigrować. Szczególnie jeśli ma się pieniądze. Pewna jest tylko śmierć i podatki! A moja kobitka uwielbia śnieg, poznaliśmy się na Śnieżce w zimowej porze, i tak jakoś nam pasuje. No wlasnie nie... Chyba, ze masz tak 50,000$ na inwestycje. Widzisz, kazdy tutaj chcial ci doradzac dobrze, bo kazdy myslal, ze jedziesz do USA z loterii.. A tutaj sie okazuje, ze wyjazd jest w ogole nie pewny no i MOZE dopiero za 4 lata. Czyli takie rzeczy jak ubezpieczenie zdrowotne, sytuacja ekonomiczna czy emigracja w ogole moga totalnie sie zmienic. Powiedz narzeczonej zeby zajrzala. Milo jej bedzie jak zobaczy, ze juz zakladasz ze zwiazek sie rozpadnie i bedziesz inwestowac w "przypadkowe malzenstwo" dla zielonej karty.
Xarthisius Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 5 minutes ago, Roelka said: No wlasnie nie... Chyba, ze masz tak 50,000$ na inwestycje. Tu niestety brakuje 0.
Gość Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 1 minutę temu, Xarthisius napisał: Tu niestety brakuje 0. A racja. To qualify as an immigrant investor, a foreign national must invest, without borrowing, the following minimum qualifying capital dollar amounts in a qualifying commercial enterprise: $1,000,000 (U.S.); or $500,000 (U.S.) in a high-unemployment or rural area, considered a targeted employment area.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.