ilya_ Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 17.10.2017 o 16:15, Maciej Carlos napisał: Jakie kursy zrobić przed przylotem? ucz sie angielskiego, od siebie polecilbym takze hiszpanski W jakim stanie chcę mieszkać? Okolica zielona (chciałbym widywać w zimie śnieg), niedaleko lasów, gór i jezior - może Michigan? Pensylwania? Nowy Jork? Zielona okolica ? Zapomnij o Nowym Jorku. Nauka jednostek miar i wag, prawo Daj sobie spokoj z nauka miar i wag haha Ile kosztuje wynajem? - pralka i suszarka na miejscu Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Wyżywienie? - gdzie i co warto kupywać Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Dojazdy? - kosztorys zależnie od lokalizacji Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Co ze sobą zabrać? (Absolutne minimum!) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Co przede wszystkim kupić na miejscu? (Artykuły higieniczne) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, ---------------------------------------------------- Formalności (jakie jeszcze są ważne dokumenty które powinienem tu wpisać?): Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Transfer pieniędzy Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Konto bankowe Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, SSN i Green Card Tak. To sa niezbedne dokumenty. Prawo jazdy: Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Ubezpieczenie (jakie?) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Ubezpieczenie maszyny Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, ---------------------------------------------------------------------------- Jaki zawód chcę i mogę wykonywać? Poszukiwane zawody? To jest bardzo dobre pytanie i na miejscu. Musisz zorientowac sie co Ty lubisz robic i co chcesz w zyciu robic i byc w tym dobrym. W US warto umiec robic cos konkretnego. Wg mnie powinienes sie kierowac bardziej ku inzynierskiej drodze. Darmowe szkolenia! Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Gdzie szukać pracy? Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Jak nie dać się oszukać? (problemy z wypłatą od pracodawcy, co jeszcze?) Skoro jedziesz za 4 lata to nie zawracaj sobie teraz tym glowy, Rozwiń
Gość Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 19.10.2017 o 12:58, Maciej Carlos napisał: Nie jestem napalonym na USA nastolatkiem, więc to czy zawracam sobie głowę teraz potrzebnie czy niepotrzebnie to moja sprawa, bez obrazy. . Za 4 lata to nie wiem czy będę dalej z moją drugą połówką bo z tym zawsze bywa różnie, dlatego też zakładam opcję GC. Ona jest z Dallas co nie bardzo mi pasuje, a ona także ma inne marzenia. Rozwiń Skoro chcecie byc razem to jednak warto by wybrac miejsce zamieszkania ktore wam obu bedzie pasowac... No i co jak sie rozstaniecie, a loterii wizowej juz nie bedzie ( bo ciagle sa projekty zeby ja rozwiazac). Jak wtedy uzyskasz zielona karte? Tyle planowania bedzie na nic. Bez obrazy, ale wedlug mnie bez 100% opcji na wyjazd to tak bez sensu gdybac "A co zrobie, jak..." Ale jak kto woli.
kzielu Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 19.10.2017 o 12:58, Maciej Carlos napisał: Nie jestem napalonym na USA nastolatkiem, Rozwiń Po Twoich postach to niestety trudno myslec inaczej. Pytanie "Jaki zawód chcę i mogę wykonywać?" centralnie rozwala system... Proponuje drug dealer, podobo sa dobre zarobki...
Maciej Carlos Napisano 19 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 19 Października 2017 @ilya_ no racja, ale jestem typem człowieka który musi mieć od A do Z wszystko poukładane, bo inaczej czuję chaos dookoła @haneczka019 Loteria lub przypadkowe małżeństwo, jeśli nie wytrwamy w aktualnym związku. W sumie przez ostatnie 2 lata widzieliśmy się 6 razy więc chyba kiepsko. @kzielu aktualnie mam doświadczenie zawodowe i kursy jako logistyk, magazynier, ochroniarz z bronią palną, instruktor strzelectwa i handlowiec, jednocześnie jestem instruktorem i szkolę klasy mundurowe i działam w OSP, mam też na koncie własne sprzedane skrypty i programy, więc ciężko mi wybrać pomiędzy IT, logistyką, handlem a pracą z bronią, podczas gdy chciałbym być strażakiem. Mam 23 lata, nie mam żadnej bliskiej rodziny więc mogę wybierać co chcę w życiu robić, ludzie po 30-stce z żoną i dziećmi nie mogą od tak sobie wszystkiego zmieniać z dnia na dzień, dobrze myślę? @Roelka Wiem wiem, kiedyś nie było loterii, może znowu nie będzie, ale zawsze znajdą się sposoby na to żeby tam emigrować. Szczególnie jeśli ma się pieniądze. Pewna jest tylko śmierć i podatki! A moja kobitka uwielbia śnieg, poznaliśmy się na Śnieżce w zimowej porze, i tak jakoś nam pasuje.
kzielu Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Problem w tym ze na razie nie masz planu (bo loteria za 4 lata - ktorej moze nie byc) to nie jest plan a zadajesz dosc szczegolowe pytania na ktore odpowiedzi za 4 lata moga byc inne. ilya napisal Ci wlasciwe odpowiedzi.
Xarthisius Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 19.10.2017 o 14:41, Maciej Carlos napisał: ludzie po 30-stce z żoną i dziećmi nie mogą od tak sobie wszystkiego zmieniać z dnia na dzień, dobrze myślę? Rozwiń Heh, nie ma to jak zaczac dzien od uswiadomienia sobie ze dla z dnia na dzien rosnacej liczby ludzi, bycie po 30-stce z Zona to juz bycie jedna noga w grobie. @Maciej Carlos odpowiadajac na pytanie: moga. Stare pierniki daja nawet rade spakowac dobytek zycia w dwie walizki i przeniesc sie za ocean. Wiem, ze to moze byc szok, ale nawet takich blisko 40tki znam co tak zrobili
Jackie Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 19.10.2017 o 14:41, Maciej Carlos napisał: Mam 23 lata, nie mam żadnej bliskiej rodziny więc mogę wybierać co chcę w życiu robić, ludzie po 30-stce z żoną i dziećmi nie mogą od tak sobie wszystkiego zmieniać z dnia na dzień, dobrze myślę? Rozwiń
Gość Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 19.10.2017 o 14:41, Maciej Carlos napisał: @Roelka Wiem wiem, kiedyś nie było loterii, może znowu nie będzie, ale zawsze znajdą się sposoby na to żeby tam emigrować. Szczególnie jeśli ma się pieniądze. Pewna jest tylko śmierć i podatki! A moja kobitka uwielbia śnieg, poznaliśmy się na Śnieżce w zimowej porze, i tak jakoś nam pasuje. Rozwiń No wlasnie nie... Chyba, ze masz tak 50,000$ na inwestycje. Widzisz, kazdy tutaj chcial ci doradzac dobrze, bo kazdy myslal, ze jedziesz do USA z loterii.. A tutaj sie okazuje, ze wyjazd jest w ogole nie pewny no i MOZE dopiero za 4 lata. Czyli takie rzeczy jak ubezpieczenie zdrowotne, sytuacja ekonomiczna czy emigracja w ogole moga totalnie sie zmienic. Powiedz narzeczonej zeby zajrzala. Milo jej bedzie jak zobaczy, ze juz zakladasz ze zwiazek sie rozpadnie i bedziesz inwestowac w "przypadkowe malzenstwo" dla zielonej karty.
Xarthisius Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 19.10.2017 o 15:01, Roelka napisał: No wlasnie nie... Chyba, ze masz tak 50,000$ na inwestycje. Rozwiń Tu niestety brakuje 0.
Gość Napisano 19 Października 2017 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 W dniu 19.10.2017 o 15:08, Xarthisius napisał: Tu niestety brakuje 0. Rozwiń A racja. To qualify as an immigrant investor, a foreign national must invest, without borrowing, the following minimum qualifying capital dollar amounts in a qualifying commercial enterprise: $1,000,000 (U.S.); or $500,000 (U.S.) in a high-unemployment or rural area, considered a targeted employment area.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.