MeganMarkle Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 4 hours ago, stars & stripes said: Meg, nikt ci tego dokładnie nie doprecyzuje ponieważ wszyscy gdybają. Moim zdaniem trzeba się trzymać faktów i przepisów, zgodnie z nimi bez białego paszportu nie możesz przekroczyć 1 roku. Jeśli polecisz w 7 miesiącu po aktywacji GC (ja) bądź 9 (reszta mojej rodziny) to mogą zapytać jaki był powód ale po przedstawieniu sytuacji nie sądzę aby robili z tego jakiś zasadniczy problem. Tym bardziej, że wtedy będziesz leciała definitywnie "na stałe" Ja wiem, że nikt mi tu gwarancji żadnych nie da ale wychodzę z założenia że pogrążyć nie zaszkodzi Bo stracha jednak mam, że ktoś sie przyczepi...
mcpear Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 15 minutes ago, MeganMarkle said: Tak, wg prawa jesli pracujesz u jakiegoś pracodawcy dłużej niż 3lata to i Ciebie i pracodawcę obowiązuje 3m okres wypowiedzenia i to licząc tak jak to @Dread opisał powyżej... czyli gdybym dziś złożyła wypowiedzenie to moja umowa rozwiązanie sie z dniem 30.04. A na porozumienie stron pracodawca może ale nie musi sie zgodzić... notabene ciekawe jak jest w US? Jak jest w USA? Jak ci pracodawca powie, że po lunchu masz nie przychodzić to już nie przychodzisz Nie ma okresów wypowiedzenia ani żadnych podobnych wynalzków "socjalizmu" Tu jest drapieżny kapitalizm
Xarthisius Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 6 minutes ago, mcpear said: Jak jest w USA? Jak ci pracodawca powie, że po lunchu masz nie przychodzić to już nie przychodzisz Nie ma okresów wypowiedzenia ani żadnych podobnych wynalzków "socjalizmu" Tu jest drapieżny kapitalizm No juz nie przesadzajmy. Zalezy od umowy o prace. Ja np. mam min. 2 tyg do max 12 tyg. w zaleznosci od stazu pracy. Jedynie "dyscyplinarnie" moga mnie zwolnic natychmiast. Pracodawce o checi zwolnienia tez musze powiadomic z min. 2 tyg. wyprzedzeniem. Aczkolwiek dzial HR "uprzejmie prosi" zeby byl to dluzszy termin.
mcpear Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Masz rację - zależy od umowy o pracę. Ale według prawa nie masz nic zagwarantowane z racji samego stażu - W Polsce jest odwrotnie Kodeks Pracy ci gwarantuje wiele rzeczy (w tym okresy wypowiedzenia). To samo z "dyscyplinarką" - w Polsce pracodawca musiałby udowodnić "dyscyplinarkę" w Sądzie Pracy, w USA jest to bardzo umowne pojęcie i nie słyszałem o Sądzie Pracy (może mało słucham)
MeganMarkle Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 1 hour ago, mcpear said: Masz rację - zależy od umowy o pracę. Ale według prawa nie masz nic zagwarantowane z racji samego stażu - W Polsce jest odwrotnie Kodeks Pracy ci gwarantuje wiele rzeczy (w tym okresy wypowiedzenia). To samo z "dyscyplinarką" - w Polsce pracodawca musiałby udowodnić "dyscyplinarkę" w Sądzie Pracy, w USA jest to bardzo umowne pojęcie i nie słyszałem o Sądzie Pracy (może mało słucham) Ja za to słyszałam o pozywaniu pracodawcy za "wrongful termination" także to tez nie jest tak ze pracownik w US nic nie może... A krótki okres wypowiedzenia lub jego brak może tez działać na korzyść pracownika.
mcpear Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 3 minutes ago, MeganMarkle said: A krótki okres wypowiedzenia lub jego brak może tez działać na korzyść pracownika. No właśnie. Jak wylosuje wizę imigracyjną do innego kraju to nie ma problemu z wypowiedzeniem umowy przed wyjazdem z USA A na serio jak jesteś dobry w pracy to nikt Ciebie bez przyczyny nie zwolni - chyba, że jakieś bankructwo, czy przyczyny niezależne. Powiem ci szczerze: Ja nawet nie wiem jakie mam wypowiedzenie w kontrakcie / umowie o pracę - także nie wiem czy mam 2 tyg, 12 tyg, czy możliwość bycia zwolnionym z dnia na dzień.
katlia Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 6 minut temu, MeganMarkle napisał: Ja za to słyszałam o pozywaniu pracodawcy za "wrongful termination" także to tez nie jest tak ze pracownik w US nic nie może... Tak, ale to jest bardzo trudne do udowodnienia, moze trwac doslownie lata, czesto trzeba prawnika zatrudniac (wiec ogromne koszta) bo w wiekszosci stanow to firma, a nie pracownik, jest w lepszej pozycji vis-a-vis prawa.
katlia Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 3 minuty temu, mcpear napisał: A na serio jak jesteś dobry w pracy to nikt Ciebie bez przyczyny nie zwolni - chyba, że jakieś bankructwo, czy przyczyny niezależne. Bardzo idealistyczne podejscie... nigdy nie slyszales o lay offs zeby zatrudnic mlodza, tansza kadre? Albo zwiekszyc zyski dla shareholders? Ja tak... widzialam to na wlasne oczy. Dodam, w Californi jest znacznie wiekszy nacisk na prawa pracownikow, wiec moze dlatego tak podchodzisz do tego. Ja mieszkam, i pracuje, w stanie gdzie pracownicy maja prawie zero wplywu na zwalniania fair czy nie fair.
mcpear Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Może tak jest. U mnie w branży (IT) nie doświadczyłem tego. Co więcej młodzi (wiekiem ale nie koniecznie doświadczeniem) programiści często zarabiają u nas więcej niż ich szef. Ale wypalają się w swojej robocie bardzo szybko i muszą po 3-5 latach zmieniać profil pracy.
katlia Napisano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Napewno sa branze -- i IT jest absoltnie jedna z nich -- gdzie jest trudniej zwalaniac ludzi. No i stany/firmy/organizacje gdzie jest trudniej. Jest naprzyklad trudno zwalniac federal employees. Ale raczej Amerykanie generalnie maja mniej protekcji jako pracownicy niz w Europie. I to jest tak samo w kadrach kierowniczych jak i tych na nizszych poziomach. Sama pracowalam w firmie gdzie mialam 12 Vice Prezydentow w przeciagu 11 lat!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.