Skocz do zawartości

Ponowny wjazd do Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dnia 5.11.2017 o 23:34, Paulina Sudoł napisał:

Witam mam pytanie chciałabym pojechać do Meksyku z przesiadka w Usa oczywiscie mam wize ale miesiac temu z tamtad wrociłam czy nie robi to problemu jakk ponownie bede przekraczać granice usa nawet jesli chodzi o przesiadke i czy gdy po kilku miesiacach bede chciała wrocic na wakacje do Usa na kilka miesiecy nie bedzie to robic zadnego problemu ?

A czy przesiadka oznacza tylko tranzyt (poruszanie się po lotnisku bez przekraczania granicy/wychodzenia na zewnątrz)? bo wtedy, tak na logikę, nie powinno być problemu.

Napisano
Godzinę temu, sly6 napisał:

można wyjść na zewnątrz,nawet mając wizę tylko tranzytową.

Mnie raczej chodzi o to, że jeżeli nie będzie chciała wychodzić na zewnątrz, to wtedy nie powinno być problemu (bo tak na logikę nie będzie przechodzić przez Immigration).

A tak przez ciekawość, czy jeżeli się leci z przesiadką w jakimś kraju, który normalnie wymaga wiz, ale jest się tylko na lotnisku (przesiadka nie wymaga wyjścia na zewnątrz), to wymagana jest jakaś wiza? (czysto teoretyczne pytanie)

Napisano
4 hours ago, Zuza007 said:

A czy przesiadka oznacza tylko tranzyt (poruszanie się po lotnisku bez przekraczania granicy/wychodzenia na zewnątrz)? bo wtedy, tak na logikę, nie powinno być problemu.

W USA lotniska nie są zorganizowane jak w Europie. Bramki krajowe i międzynarodowe są wymieszane a nie w oddzielnych strefach. Nie ma czegoś takiego jak "strefa tranzytowa". Po przylocie trzeba przejść procedurę imigracyjną w USA i po przejściu celnika udać się do bramek bezpieczeństwa aby wejść z powrotem na lotnisko. W USA na wylocie z kraju nie "przechodzi się granicy", gdzie sprawdzają ci pogranicznicy dokumenty - chcesz wylecieć z kraju to nikt ci tego nie utrudnia :) Tak więc jak przylatujesz "tranzytem" to nikt cię nie zmusi aby po przekroczeniu granicy rzeczywiście wsiąść do samolotu tranzytowego. Jeśli po przejściu granicy "zmienisz zdanie" i zostaniesz w USA to jesteś na terenie USA jak każdy inny przylatujący

Napisano
2 hours ago, Zuza007 said:

Mnie raczej chodzi o to, że jeżeli nie będzie chciała wychodzić na zewnątrz, to wtedy nie powinno być problemu (bo tak na logikę nie będzie przechodzić przez Immigration).

A tak przez ciekawość, czy jeżeli się leci z przesiadką w jakimś kraju, który normalnie wymaga wiz, ale jest się tylko na lotnisku (przesiadka nie wymaga wyjścia na zewnątrz), to wymagana jest jakaś wiza? (czysto teoretyczne pytanie)

W USA taka wiza jest wymagana bo jak pisałem "przesiadka wymaga wyjścia na zewnątrz"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...