Skocz do zawartości

Polskie jedzenie, kultura,rozrywka- za czym najbardziej tesknicie?


jodi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
16 minutes ago, Jackie said:

 

Nie musi być niepasteryzowane. Biorę pełnotłuste mleko i dodaję kwaśną smietanę oraz podpuszczkę którą kupuję w Whole Foods, ale jest też chyba do kupienia online.

A jak to się tu nazywa? Rennet powder?

  • Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
35 minut temu, andyopole napisał:

Nalewka ze sliwek w czekoladzie? Rozumiem ze czekolade obgryzacie najpierw...   :P

 

No ciut się zamotałam ;) A tak na marginesie to te sliwki są dodatkowo nadziewane marcepanem i są przepyszne!

Napisano
1 minutę temu, Jackie napisał:

 

No ciut się zamotałam ;) A tak na marginesie to te sliwki są dodatkowo nadziewane marcepanem i są przepyszne!

No ten marcepan w srodku to juz rozpusta. Jeszcze nie jadlem tego cuda.

Napisano
2 minuty temu, Jackie napisał:

 

Tutaj w okolicach Chicago jest tylko i wyłącznie w polskich sklepach.

Ja mam tez problem z polskim spirytusem. Mam tu takich powinowatych dziadkow po 90-tce, ktorzy nie uznaja amerykanskiego spirytusu, MUSI BYC polski. Nie potrafia go sobie jednak zorganizowac. Na szczescie mam kolege jezdzacego ciezarowka I gdy jedzie w moja strone to zawsze przywozi mi dwie butelczyny z Chicago. Ryzykuje, bo wg tutejszych przepisow kierowca nie moze miec w aucie zadnego alkoholu.

 

Natomiast amerykanski spirytus mozna kupic w kazdym Liquor Store.

Napisano
54 minutes ago, Jackie said:

Do kupienia mam pod nosem wspaniały chleb. Generalnie nie jestem fanka polskiej kuchni, jest kilka potraw które lubię i nie potrzebuję do ich zrobienia specjalnych produktów niedostępnych w USA. Książki i filmy są do kupienia online. Wyjdę na niezłą zołzę bo ja właściwie to za prawie niczym nie tęsknię ;) Nie było mnie w Polsce już ponad 11 lat. Chętnie zobaczyłabm na żywo rodzinę i znajomych, i to chyba wsio.

Jackie- ja troszke wiecej bo 13 lat za granica, w USA od czterech a jednak tesknie za tym i owym:-)Szczesciara jestes z tym chlebkiem. Gdzie kupujesz polskie ksiazki? Ja podczytuje z chomikuj.pl

Napisano
28 minutes ago, mcpear said:

Jasne: Jajko w całości, 250 ml oleju słonecznikowego (ciut więcej robi go bardziej sztywnym - jak wlejesz go za mało będzie "lejący"), łyżeczka musztardy, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, szczypta soli i trochę pieprzu. Wszystko wlewasz do naczynia wąskiego: jajko wpierw a olej na końcu. I wszystko traktujesz blenderem ręcznym na najwyższych obrotach przez 15-30 sekund zaczynając od dołu i idąc coraz wyżej. Gotowe. Nie ma konserwantów więc trzeba trzymać w lodówce - pewnie maksymalnie 5-7 dni. 

Dzieki!

Napisano
3 minutes ago, jodi said:

Jackie- ja troszke wiecej bo 13 lat za granica, w USA od czterech a jednak tesknie za tym i owym:-)Szczesciara jestes z tym chlebkiem. Gdzie kupujesz polskie ksiazki? Ja podczytuje z chomikuj.pl

Ja kupuje na publio.pl - ebooki - cena jak na USA bardzo atrakcyjna:) Wczytują mi się dobrze w Ipady w domu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...