mcpear Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 16 minutes ago, Jackie said: Nie musi być niepasteryzowane. Biorę pełnotłuste mleko i dodaję kwaśną smietanę oraz podpuszczkę którą kupuję w Whole Foods, ale jest też chyba do kupienia online. A jak to się tu nazywa? Rennet powder?
Jackie Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Teraz, mcpear napisał: A jak to się tu nazywa? Rennet powder? Ja kupuję w płynie z malutkiej buteleczce, ale na Amazon widze że jest też w tabletkach https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_6_6?url=search-alias%3Daps&field-keywords=liquid+rennet&sprefix=rennet%2Caps%2C168&crid=3FGV2NQQ0TSSK
katlia Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 10 minut temu, Jackie napisał: Bierzesz owoce, wkładasz do słoika, zalewasz spirytusem A spirytus gdzie/jak kupujesz?
Jackie Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 35 minut temu, andyopole napisał: Nalewka ze sliwek w czekoladzie? Rozumiem ze czekolade obgryzacie najpierw... No ciut się zamotałam A tak na marginesie to te sliwki są dodatkowo nadziewane marcepanem i są przepyszne!
Jackie Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Teraz, katlia napisał: A spirytus gdzie/jak kupujesz? Tutaj w okolicach Chicago jest tylko i wyłącznie w polskich sklepach.
andyopole Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 1 minutę temu, Jackie napisał: No ciut się zamotałam A tak na marginesie to te sliwki są dodatkowo nadziewane marcepanem i są przepyszne! No ten marcepan w srodku to juz rozpusta. Jeszcze nie jadlem tego cuda.
andyopole Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 2 minuty temu, Jackie napisał: Tutaj w okolicach Chicago jest tylko i wyłącznie w polskich sklepach. Ja mam tez problem z polskim spirytusem. Mam tu takich powinowatych dziadkow po 90-tce, ktorzy nie uznaja amerykanskiego spirytusu, MUSI BYC polski. Nie potrafia go sobie jednak zorganizowac. Na szczescie mam kolege jezdzacego ciezarowka I gdy jedzie w moja strone to zawsze przywozi mi dwie butelczyny z Chicago. Ryzykuje, bo wg tutejszych przepisow kierowca nie moze miec w aucie zadnego alkoholu. Natomiast amerykanski spirytus mozna kupic w kazdym Liquor Store.
jodi Napisano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 54 minutes ago, Jackie said: Do kupienia mam pod nosem wspaniały chleb. Generalnie nie jestem fanka polskiej kuchni, jest kilka potraw które lubię i nie potrzebuję do ich zrobienia specjalnych produktów niedostępnych w USA. Książki i filmy są do kupienia online. Wyjdę na niezłą zołzę bo ja właściwie to za prawie niczym nie tęsknię Nie było mnie w Polsce już ponad 11 lat. Chętnie zobaczyłabm na żywo rodzinę i znajomych, i to chyba wsio. Jackie- ja troszke wiecej bo 13 lat za granica, w USA od czterech a jednak tesknie za tym i owym:-)Szczesciara jestes z tym chlebkiem. Gdzie kupujesz polskie ksiazki? Ja podczytuje z chomikuj.pl
jodi Napisano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 28 minutes ago, mcpear said: Jasne: Jajko w całości, 250 ml oleju słonecznikowego (ciut więcej robi go bardziej sztywnym - jak wlejesz go za mało będzie "lejący"), łyżeczka musztardy, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, szczypta soli i trochę pieprzu. Wszystko wlewasz do naczynia wąskiego: jajko wpierw a olej na końcu. I wszystko traktujesz blenderem ręcznym na najwyższych obrotach przez 15-30 sekund zaczynając od dołu i idąc coraz wyżej. Gotowe. Nie ma konserwantów więc trzeba trzymać w lodówce - pewnie maksymalnie 5-7 dni. Dzieki!
mcpear Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 3 minutes ago, jodi said: Jackie- ja troszke wiecej bo 13 lat za granica, w USA od czterech a jednak tesknie za tym i owym:-)Szczesciara jestes z tym chlebkiem. Gdzie kupujesz polskie ksiazki? Ja podczytuje z chomikuj.pl Ja kupuje na publio.pl - ebooki - cena jak na USA bardzo atrakcyjna:) Wczytują mi się dobrze w Ipady w domu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.